5 mythes en 5 waarheden over de integratie tussen BIM en GIS

Tensing
Origineel artikel in het Engels van Chris Andrews
Samenvatting: Toen de focus werd gelegd op automatisering en informatisering van op papier gebaseerde processen leek de vroege CAD- en GIS- technologie competitief te zijn. Door de overstap naar volledig gedigitaliseerde workflows zijn deze technologieën gedifferentieerd en zijn nieuwe processen en technieken geïntroduceerd. Eén daarvan is BIM. Vooruitgang op het gebied van opslag, berekening en de distributie van gegevens op het internet zal ervoor zorgen, dat de BIM-GIS-integratie een enorme meerwaarde kan bieden aan engineering, projectlevering en asset beheer. In zowel de gebouwde infrastructuur als de omliggende omgeving.
In de jaren 80 en 90 kwam de CAD- en GIS- technologie uit de bus als competitieve alternatieven voor professionals die moesten werken met ruimtelijke informatie. Deze werden meestal verwerkt met behulp van de heersende media van die tijd; namelijk papier. In die tijd beperkten de verfijning van software en de capaciteit van hardware de reikwijdte van wat zou kunnen worden gedaan met computer-ondersteunde technologie voor het ontwerpen en voor kaartanalyse. CAD en GIS bleken overlappende versies te zijn van geautomatiseerde hulpmiddelen voor het werken met geometrie en gegevens om papieren documentatie te produceren.
Naarmate software en hardware steeds geavanceerder werden, zijn we getuige geweest van de specialisatie van elke technologie om ons heen, waaronder CAD en GIS, en de drang naar volledig digitale (ook wel 'gedigitaliseerde') workflows. CAD-technologie richtte zich in eerste instantie op het automatiseren van handmatige tekentaken. Building Information Modeling (BIM), een proces om tijdens ontwerp en constructie efficiënter te werken, zorgde dat CAD- en BIM- ontwerphulpmiddelen geleidelijk aan veranderden van het maken van tekeningen naar intelligente digitale modellen van echte assets. De modellen die in moderne BIM- ontwerpprocessen zijn gemaakt, zijn geavanceerd genoeg om constructie te simuleren en zo in een vroeg stadium defecten in het ontwerp op te sporen en om zeer nauwkeurige schattingen van budgetnaleving te genereren bij bijvoorbeeld dynamisch veranderende projecten.
Snelle verwerking van data
GIS heeft zich ook ontwikkeld en heeft steeds meer mogelijkheden gekregen. GIS kan nu miljarden evenementen van live sensoren verwerken, visualisaties maken van petabytes 3D-modelinhoud en afbeeldingen naar een browser of mobiele telefoon weergeven en complexe voorspellende analyses uitvoeren die zijn geschaald over meerdere verspreide verwerkingsknooppunten in de cloud. De kaart, die begon als een papieren analytische tool, is getransformeerd tot een dashboard of een communicatieportaal voor het synthetiseren van complexe analyses in een door mensen interpreteerbare vorm.
Gebruik het volledige potentieel
Om het volledige potentieel van geïntegreerde workflows tussen BIM en GIS (essentieel voor domeinen zoals Smart Cities en Digitalized Engineering) te realiseren, moeten we onderzoeken hoe deze twee werelden verder kunnen gaan dan de legacy-industrieconcurrentie en hoe ze zich kunnen ontwikkelen naar volledig gedigitaliseerde workflows, die ons in staat zal stellen om af te rekenen met de papieren processen van de afgelopen honderden jaren.
Toch zijn er in de afgelopen jaren tal van mythes ontstaan. In dit e-book lees je ze en delen wij de visie op de integratie tussen BIM en GIS die we samen met Esri delen. Veel leesplezier!