ArcGIS Pro - Tips voor Experts

Egge-Jan Pollé

Map Series: het afdrukken van een reeks kaarten met ArcGIS Pro

Stel: je hebt een dataset met nationale parken en je wilt voor elk park een mooie kaart afdrukken. Dat kan snel en eenvoudig met Map Series in ArcGIS Pro.

In deze blog laten we zien hoe je één keer een layout aanmaakt en deze gebruikt om vervolgens een serie van - in dit geval - twintig kaarten af te drukken. (In ArcMap, onderdeel van de 32-bit ArcGIS for Desktop, heet deze functionaliteit Data Driven Pages. In de nieuwe 64-bit ArcGIS Pro is niet alleen de werkwijze versimpeld, maar is ook voor een andere, duidelijkere naam gekozen.)

MapSeries1

Wij hebben de volgende stappen gevolgd:

  • Aan een nieuw project in ArcGIS Pro hebben wij een kaartvenster toegevoegd via INSERT > New Map
  • Als achtergrondkaart hebben wij de Basisregistratie Topografie (BRT) van het Kadaster ingesteld. Dit is een WMTS service die via PDOK\NGR wordt aangeboden. Deze service is toegevoegd aan het project via INSERT > Connections > New WMTS Server
  • Hierop hebben wij vervolgens onze favoriete Feature Class met de 20 Nationale Parken in Nederland geprojecteerd, met een transparante vulling en een dikke rode rand.

Het opbouwen van de layout

  • Het toevoegen van een layout aan het project gaat via INSERT > New Layout; wij kiezen voor een liggend A3-formaat
  • Aan de layout voegen wij een Map Frame toe via INSERT > Map Frame. Dit Frame is misschien wel het belangrijkste - en in ons geval ook het grootste - onderdeel van de layout, want hierin wordt de kaart getoond. In de figuur hierboven is te zien dat ons Map Frame 39,00 bij 23,70 cm groot is.
  • En dan is het tijd voor magie: via een rechter muisklik openen wij de Layout Properties - zie de figuur hieronder - en bij Map Series activeren wij onze kaartenreeks. In het Contents paneel verschijnt nu een lijst met 20 layouts

LayoutProperties1

  • Vervolgens hebben we de layout nog uitgebreid, met ons bedrijfslogo, via INSERT > Picture, met een legenda, via INSERT > Legend, met onze adresgegevens en een bronvermelding, via INSERT > Text, en ook met een aantal dynamische teksten - zoals de kaarttitel, de schaal en de afdrukdatum - via INSERT > Dynamic Text

InsertDynamicText1

 

Afdrukken als PDF

  • Het afdrukken van de kaartserie naar PDF bestanden gaat via SHARE > Export Layout. Wij hebben bij de Export Options aangegeven dat wij elke kaart in een eigen PDF bestand afgedrukt willen hebben. Het is ook mogelijk om alle kaarten als een boek in één PDF te printen, maar met de gebruikte BRT Achtergrondkaart levert dat een bestand van bijna 250 MB groot op...

ExportOptions1

 

Hergebruik

Zoals gezegd: het is heel eenvoudig om met ArcGIS Pro een professioneel ogende layout aan te maken voor een kaartserie.

Omdat de layout opgeslagen wordt in de projectfile, dus in het APRX-bestand, kan deze heel eenvoudig opnieuw gebruikt worden. Ook als er nieuwe nationale parken bij zijn gekomen of als bestaande parken van naam of vorm gewijzigd zijn.

Probeer het maar eens uit.

Over Tensing

Tensing maakt Data Integratie technologie en Geografische Informatie Systemen (GIS) toegankelijk en toepasbaar. Onze consultants realiseren state-of-the-art oplossingen op basis van Esri ArcGIS en Safe Software FME.

Met Esri maken wij kaarten, stimuleren we samenwerking en analyseren we data. Met FME verbinden wij applicaties, transformeren we data en automatiseren we workflows.

Volg ons op LinkedIn

Ontvang alle updates per mail

© 2022 Tensing | Privacy Policy | Cookie Policy