Maak een doorsnede van jouw 3D gebouwmodellen

Xander den Duijn

FME Certified Professional

De 3D GeoViewer is een slimme oplossing voor architecten om context te geven aan een ontworpen gebouw door deze in een digitale 3D omgeving te plaatsen. Na de integratie van het model in de bebouwde of natuurlijke omgeving zijn tal van visualisaties en ruimtelijke analyses mogelijk. De 3D GeoViewer is van grote waarde tijdens het proces van ontwerp, presentatie en goedkeuring / acceptatie (zowel intern als bij andere stakeholders).

Maar architecten besteden vaak minstens evenveel tijd aan het modelleren van de binnenkant als de buitenkant van een gebouw. Om deze reden hebben we de 3D GeoViewer verrijkt met een ‘Slicing Layer’ functionaliteit.

In dit artikel beschrijf ik de werking en voordelen van de Slicing Layer functie.

Dit jaar lanceerde Tensing de 3D GeoViewer, een Tensing Labs
innovatie die is ontwikkeld in samenwerking met architecten. Met de 3D GeoViewer van Tensing kunnen architecten een 3D-model in verschillende bestandsindelingen uploaden, waarna deze automatisch (!) op de juiste locatie geplaatst wordt. Door context te geven aan het 3D-model is het mogelijk om te zien hoe het ontwerp de omgeving beïnvloedt.

Onlangs hebben we de feedback van een grote groep gebruikers verwerkt, wat resulteerde in een verbeterde 3D GeoViewer met een Level of Detail 2-visualisatie. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen diverse daktypen en bouwdelen. Het enige wat de 3D GeoViewer niet kon, was binnen en onder gebouwen kijken. En dat is precies waar de nieuwe slicing-functie voor dient.

De 3D GeoViewer Slicing Layer Functie

Met de nieuwe ‘Slicing Layer’ functionaliteit kun je een gebouw van binnen bekijken en bijvoorbeeld onderzoeken hoe zonlicht het gebouw binnenvalt. Hoewel Nederland geen typisch zonnig klimaat heeft, is het zeker iets om rekening mee te houden in de ontwerpfase.

De functionaliteit is te vinden in het toolbox-venster:3D GeoViewer Slicing LayerAfbeelding 1: slicing layer functie in de toolbox

In onderstaande korte video laten we zien hoe de ‘Slicing Layer’ functionaliteit werkt:

Slicing Layer


Zelfs een kijkje onder gebouwen

De functie biedt niet alleen de mogelijkheid een gebouw te doorsnijden, maar toont ook wat er zich onder de grond bevindt. Hiermee kan de gebruiker de fundering en ondergrondse kabels en leidingen visualiseren (afbeelding 2).

3D GeoViewer Slicing Layer fundering

Afbeelding 2: de fundering onder het gebouw zichtbaar met behulp van de 'slicing layer' functie.

Last but not least, met de slicing functie is het ook mogelijk een horizontale doorsnede te maken waardoor de plattegrond van het gebouw zichtbaar wordt. (figuur 3 & 4).

3D GeoViewer Slicing Layer verdiepingsvloer   3D GeoViewer Slicing Layer floorplan

Afbeelding 3 & 4: onderzoeken van een verdiepingsvloer

Verrassende ontdekkingen

Het is altijd fascinerend om het interieur van een gebouw te onderzoeken! Je weet nooit wat je tegenkomt. Ik stel voor dat je je kosteloos registreert (voor meer functionaliteit) en eens een kijkje neemt naar welk groot gevaar we vandaag zijn tegengekomen in het Tensing gebouw 😉

START DE TENSING 3D GEOVIEWER 

Wil je meer te weten over de 3D GeoViewer? We vertellen je er graag alles over! Voel je vrij een afspraak te plannen voor meer informatie.

Over Tensing

Tensing maakt Data Integratie technologie en Geografische Informatie Systemen (GIS) toegankelijk en toepasbaar. Onze consultants realiseren state-of-the-art oplossingen op basis van Esri ArcGIS en Safe Software FME.

Met Esri maken wij kaarten, stimuleren we samenwerking en analyseren we data. Met FME verbinden wij applicaties, transformeren we data en automatiseren we workflows.

Volg ons op LinkedIn

Ontvang alle updates per mail

© 2021 Tensing | Privacy Policy | Cookie Policy