Een korte terugblik op de FME User Conference

Tensing

In het najaar van 2016 kreeg ik een uitdaging in mijn mailbox. Er mochten twee mensen van Tensing naar de FME User Conference in Vancouver. Het enige ik er voor moest doen was een presentatie voorstel indienen dat vervolgens uitgekozen moest worden door Safe software. Het moge gezien deze blogpost duidelijk zijn, dat dat is gelukt.

Martin Safe Software FME UC

 

Het is een User conference

De eerste dag was gelijk al duidelijk dat dit heel bijzondere drie dagen zouden worden. Uiteraard begon ik het sociale aspect van de conferentie te midden van bekende Nederlandse FME collega's, maar al tijdens het eerste ontbijt stond ik te praten met drie FME experts van het Zweedse leger. Dit patroon zette zich de hele conferentie voort. Overal waar ik ging staan of zitten had ik binnen een minuut met iemand een gesprek over onze gezamenlijke passie, werken met FME, GIS en data. Het is in alles echt een User Conference. Gebruikers die met elkaar praten over wat ze doen met FME. Natuurlijk kwamen veel bezoekers van het Noord Amerikaanse continent, maar een aanzienlijk deel van de deelnemers was afkomstig uit Europa. Daar was Safe zelf ook blij door verrast.

 

De inhoud

Elke dag begon met een centraal 'keynote-achtig gedeelte, bijvoorbeeld geheel in Safe-traditie een Fireside chat met Don en Dale op een leren bank naast een nep haardje en een ficus, gestuurd door vragen vanuit het publiek. Dit soort keynotes hadden een laag 'reclamepraatje' gehalte. Ze gaven vooral inzicht in het hart en de ziel van het FME platform. Dat de software fantastisch is hoeven ze dit publiek niet uit te leggen.

De rest van het dagprogramma bestond vervolgens uit kleinschaliger presentaties en workshops. Door dit volle en interessante programma werd bijna elk gesprek in de gang afgesloten met een variant op 'ik moet er nu echt van door, hoop je binnenkort nog even te spreken'. Het enthousiasme en wederzijdse interesse was groot bij de bezoekers.

De presentaties werden meestal door gebruikers gegeven, wat een mooi beeld gaf van de vele verschillende toepassingsmogelijkheden van de FME product suite. De workshops bestonden uit het onder begeleiding doornemen van een aantal blogposts van http://blog.safe.com die aansluiten bij meer recente ontwikkelingen in het gebruik van het platform. Niet vreselijk spannend, maar wel aangenaam en leerzaam. Met zo'n hoge concentratie FME expertise per vierkante meter gold dat soms ook voor de workshopleiders.

Dit formele dag gedeelte werd omlijst door sociale activiteiten, variërend van yoga, een rondje hardlopen tot een grote receptie met entertainment en bier van enkele van de talloze micro brouwerijen die Vancouver rijk is.

 

FME wordt groot

In opvallend veel presentaties kwamen onderwerpen naar voren die te maken hebben met ontwerpen, beheren, documenteren, ordenen, terug vinden en testen van workspaces. Niet zozeer de meest spectaculaire toepassing van FME maar zaken waar een FME ontwikkelaar tegenaan loopt bij grotere projecten, die langere tijd een cruciale functie in een bedrijfsproces vervullen. FME is al lang niet meer de veredelde bestandsconversietool waarvoor het lange tijd is aangezien, vaak onder de naam Interop, onderdeel van de ESRI suite op de computer van veel GIS experts. Don en Dale verwoordden het treffend in hun presentatie. Nu data meer waard is als olie, is FME 'the piping' waardoor deze 'olie' stroomt van bron tot eindproduct.

fme as piping

 

Roundup

De User Conference is als een groot warm bad vol creatieve energie en FME positivisme. En, wat is er nou leuker dan een biertje drinken met de developer die jouw bugmelding van een maand geleden heeft opgelost. Na letterlijk en figuurlijk weer geland te zijn in mijn normale werkzame leven, is mijn linkedIn geëxplodeerd en zit ik vol nieuwe energie om onze FME dienstverlening nog verder te ontwikkelen.

TAGS: FME

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!