Elimineer legacy software en garandeer continuïteit in jouw kritische processen

Michiel van Dijk

Download E-book - GIS legacy eliminerenHet komt (helaas) in de beste organisaties voor. Medewerkers die het bedrijf verlaten. Daarbij gaat vaak veel kennis verloren. Daarmee komt de continuïteit van bedrijf kritische processen in gevaar. Want hoe bewaak je bijvoorbeeld de veiligheid en datakwaliteit als alleen die ene collega tot op de komma nauwkeurig wist hoe dat moest? Bij Tensing komen we dit in een GIS-context nog te vaak tegen. Daarom zoomen we in dit blog in op hoe je zo’n situatie voorkomt.

dilbert-cartoon-legacy-tensing

In vakjargon heten onbeheersbare IT-systemen ‘legacy’ en die wil je liever niet in jouw bedrijf hebben. Dankzij allerlei cloud-oplossingen voor software én het inwinnen, beheren en analyseren van data, is dit gelukkig ook steeds minder nodig. Bij Tensing werken we met de policy dat we zoveel mogelijk ontwikkelen op basis van standaard (cloud) software. Deze ‘Software as a Service’ (SaaS) heeft als belangrijkste voordelen dat het professioneel gedocumenteerd is, een grote online kennisbank heeft en daarmee eenvoudig overdraagbaar is.

Risico’s van legacy

ai-codes-coding-247791Maar vertrekkende collega’s zijn niet het enige risico van legacy software. Wat in de praktijk vaker voorkomt is het verlopen van support-afspraken. Bijvoorbeeld omdat de software die jij gebruikt niet meer ondersteund wordt door de leverancier. Deze levert dan geen patches meer en de leverancier biedt dan vaak ook geen ondersteuning meer bij problemen. Hierdoor is jouw complete IT-infrastructuur kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf. Ook zie je dat hoe ouder de gebruikte software is, 'hoe onbekender het is bij een steeds groter deel van je medewerkers. Dat kennis verloren gaat hoeft geen probleem te zijn, maar wat doe je als je een wijziging wilt aanbrengen in de software? Samengevat heb je met legacy software dus binnen je team iemand nodig die zowel in de breedte als in de diepte veel kennis heeft over software development, security én onderhoud.

Voordelen van de cloud

background-blank-business-301703-1Zonder de cloud volledig op te hemelen, biedt het voor veel bedrijven ontzettend veel voordelen. Zo profiteer je van:

 • Eenvoudig de controle over je kosten. Je bent namelijk flexibel in het op- en afschalen van extra capaciteit
 • Gegarandeerd de veiligste oplossing. Een bedrijf als Amazon investeert continu in veiligheid. 24/7
 • Automatische hardware updates van servers. Weg met de investering in servers, serverruimten, back-ups en koeling.
 • Alleen het beheer over de applicaties. Dus niet langer over de infrastructuur.
 • Eenvoudige koppeling met de smartphones binnen je organisatie. Je hoeft dus geen extra investering te doen in hardware voor data-inwinning op externe locaties.
 • De mogelijkheid om data uit verschillende bronnen te koppelen met API’s. Zo versnel je de processen nog meer.
 • Altijd en overal toegang tot je data. Met apps en webapps. Dankzij mobiele devices en beheer apps kan je zelf bepalen wie welke informatie op welk moment en op welk apparaat krijgt.
 • De mogelijkheid om zelf apps te bouwen. Klik-klaar zonder coderen. Makkelijk als je met meerdere mensen data gaat inwinnen op verschillende locaties.

Maar uiteraard is alléén een cloud niet de oplossing. Daarom gaan wij altijd voor een optimale samenwerking tussen software, mensen en kennis. Hierbij zorgen wij voor de juiste randvoorwaarden. Hierbij verzorgen uiteraard GIS-oplossingen maar ook de opleiding van collega’s. Download e-book - GIS legacy eliminerenWe gaan nog een stap verder door je ook te helpen bij het vinden en
selecteren van geschikte kandidaten voor openstaande vacatures.

Iteratieve aanpak voorkomt onnodig data-verlies

tensing-succes-gis-werken-fme-arcgisAls je kiest voor de cloud is het belangrijk om te migreren zonder jouw kostbare data te verliezen. Daarbij kiezen wij altijd voor een iteratieve aanpak. Dat wil zeggen dat we een groot project opdelen in kleinere delen en die deel voor deel opleveren. Daarbij gaan we pas verder met het volgende deel als het huidige deel succesvol is opgeleverd.

Wij voeren migraties uit volgens deze stappen:

 1. Begin met het in kaart brengen en opruimen van je huidige situatie
 2. Compatibiliteit checken
 3. Keuze voor een cloud-platform – Azure gebruiksvriendelijk / Amazon meer keuzevrijheid
 4. Keuze voor een infrastructuur (servers, netwerk, systeemeigenschappen = cloud-hardware)
 5. Omgeving inrichten
 6. Applicaties installeren
 7. Omgeving testen
 8. Data (p)repareren
 9. Data importeren
 10. Omgeving testen
 11. Live!

Zo zorgen we dus dat een oplossing altijd past bij de wensen in de organisatie en aansluit op de architectuur van de huidige oplossing. Door een migratie in grote lijnen te standaardiseren, weten wij inmiddels waar je op moet letten en hoe je dit zo soepel mogelijk laat verlopen.

In 5 stappen van je legacy af

Wil je verder lezen over dit onderwerp? Download dan ons e-book. Daarin gaan we in op deze onderwerpen:

 1. Bepaal de belangrijkste functies van je huidige situatie
 2. Bepaal hoeveel tijd je wilt besteden aan het beheer
 3. Kies een opslagmethode
 4. Migreer data van je legacy systeem naar je enterprise database
 5. De voor- en nadelen van zelf migreren en uitbesteden
Download e-book - GIS legacy eliminerenaction-balls-black-and-white-60582

Meer weten over dit onderwerp?

Plan een sparringssessie met een van ons experts

Kennishub

Ontdek meer over dit onderwerp

Data Science: het Zwitsers zakmes voor Utility-uitdagingenUtilities,Spatial Data Science,utility,data science

Versterk en waarborg de kennis in je teamVisie,Spatial Data Science,Tensing,Consultancy,Inzicht

Let's Make a Map!: A Comparison of Current Web Mapping LibrariesGIS,Spatial Data Science,Tensing,Geo-ICT,blog,Inzicht

Data Science certificering voor Mark WildeMicrosoft,Spatial Data Science,Nieuws

De verschillen tussen BI en spatial BIBusiness Consultancy,Spatial Data Science,Consultancy,blog,Inzicht

Over Tensing

Tensing maakt Data Integratie technologie en Geografische Informatie Systemen (GIS) toegankelijk en toepasbaar. Onze consultants realiseren state-of-the-art oplossingen op basis van Esri ArcGIS en Safe Software FME.

Met Esri maken wij kaarten, stimuleren we samenwerking en analyseren we data. Met FME verbinden wij applicaties, transformeren we data en automatiseren we workflows.

Volg ons op LinkedIn

Ontvang alle updates per mail

© 2020 Tensing | Privacy Policy | Cookie Policy