Gebruiker-centraal ontwikkelen in ArcGIS Pro

Jelmer Akkerman

Plan een sparringsessie met Dominique Goes over dit onderwerpSinds 12 maanden zijn we bij ROSEN in Duitsland bezig met de ontwikkeling van een nieuwe applicatie voor datamanagement voor de inspectie van pijpleidingen. Het bepalen van de exacte locatie van objecten en onregelmatigheden in de pijpleiding is een belangrijk onderdeel van deze ontwikkeling. Hierbij is optimaal gebruik gemaakt van de kracht van GIS en het ArcGIS platform in het bijzonder.

Bij het ontwikkelen van deze nieuwe oplossing stond gebruiksvriendelijkheid hoog op de lijst van eisen. Geen ingewikkelde systemen, maar een logische interface met zo min mogelijk knoppen, maar juist zo veel mogelijk gestandaardiseerde acties. Bijkomende vraag: ontwikkel het geheel binnen het ArcGIS platform. Een mooie uitdaging die wij met beide handen hebben aangepakt! Met succes, want in maart 2019 presenteren we dit succesverhaal samen met ROSEN tijdens de Esri Developer Summit in Palm Springs. 

User driven design 

De belangrijkste eerste stap in dit proces was vooronderzoek. Hierbij lieten we de techniek volledig buiten beschouwing. Zo creëerden we een duidelijk beeld van de wensen van de gebruikers van de applicatie. Vervolgens is een User Interface (UI) expert met deze wensen aan de slag gegaan om een grafische weergave te maken van de wensenlijst. Met het team van ontwikkelaars hebben we het ontwerp vertaald naar een technisch ontwerp. Zo ontstond een gebruiksvriendelijk én technisch sterk presterende oplossing die met succes opgeleverd kon worden. Momenteel zijn we bezig met de continue optimalisatie op basis van de feedback van de gebruikers. 

Werken met workflows 

Naast een gebruiksvriendelijk interface, optimaliseerden we ook het gebruik in de praktijk. In het vooronderzoek ontdekten we dat veel processen elkaar vaak in dezelfde volgorde opvolgen. Op basis van die informatie richtten we de processtappen zo in, dat je alleen de opties in je scherm te zien krijgt die passen bij de stap waar de gebruiker op dat moment aan werkt. Zo leiden we de gebruiker dus heel natuurlijk door het complete proces en vereenvoudigen we complexe processen met slimme software. Het resultaat? Minder ongeldige data invoer en één uniform proces met als resultaat: een uniforme dataset waar vervolgens alle analyses op uitgevoerd worden. 

Profiteren van het platform 

Bij de ontwikkeling van de nieuwe oplossing vroeg ROSEN specifiek om gebruik te maken van de standaard componenten die al beschikbaar zijn binnen het ArcGIS platform. Dit sluit uitstekend aan op de visie van Tensing om maatwerk te minimaliseren. De belangrijkste motivatie voor deze keuze van zowel ROSEN als Tensing is het eenvoudig meegaan met upgrades vanuit de leverancier, de bekendheid van gebruikers met de algemene UI van ArcGIS Pro en de snellere ontwikkeling omdat er minder maatwerk ontwikkeld hoeft te worden.  

Slim samenwerken 

Het verantwoordelijke projectteam had een zeer diverse samenstelling. Naast gebruikers en interne specialisten van ROSEN waren experts van meerdere leveranciers betrokken. Dankzij de kennis en ervaring vanuit de verschillende partijen was er evenredig veel aandacht voor de gebruiksprocessen, de technische realisatie en een gebruiksvriendelijke interface. Het synergetisch effect van een divers team is zeker een kans waar meerdere utilities gebruik van kunnen maken.  

Esri Developer Summit 2019 

Tijdens de Esri DevSummit in Palm Springs, California, presenteren Otto Huisman en Jelmer Akkerman gezamenlijk de ontwikkelde oplossing voor ROSEN. Hierbij focussen zij zich op de werking van de workflow in de applicatie, de voordelen van het platform en de voordelen die dit had voor het eindresultaat. Bekijk de website van de Esri DevSummit 2019. 

New call-to-action

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!