Geo-ICT belangrijke kans voor aannemers

Tensing

Efficiencyslag door automatisering van dataprocessen

Geo-ICT is een relatief jonge ontwikkeling voor aannemers. Door de verandering van contracten in de infrasector zijn aannemers nu ook belast met de organisatie van informatieprocessen en dataoplevering naar hun opdrachtgevers. Tensing ziet dat aannemers zoeken naar manieren om dit voor het grootste deel te automatiseren.

Paul Jonkman, accountmanager bij Tensing: “Steeds meer aannemers willen door de veranderende vraag vanuit de overheid meer inzicht hebben in bestaande én niet-bestaande dataprocessen. Een informatieteam dat beschikt over actuele data is hierbij van groot belang voor het succesvol realiseren van vaak langdurige en kostbare projecten.”

Automatisering vandataprocessen

Tensing heeft 30 jaar ervaring op het gebied van Geo-ICT. Hierbij is assetmanagement van oorsprong de belangrijkste toepassing. De technologische ontwikkelingen van de laatste jaren en de samenwerking met specialistische softwareoplossingen, creëren nieuwe kansen voor nieuwe doelgroepen. Jonkman: “Dankzij standaardsoftware zijn wij voornamelijk bezig met de inrichting en automatisering van dataprocessen. Daarmee realiseren we dus een belangrijke efficiencyslag.”

Configuratie Management Database (CMDB)

De overheid stelt de verplichting dat de aannemer verantwoordelijk is voor de aanlevering van de juiste geografische informatie. Rijkswaterstaat is bronhouder van de gegevens en stelt de voorwaarde dat de aannemer aan het einde van het project zorgt voor de adequate oplevering van nieuwe areaalgegevens in BIM-formaat. Hierbij moeten onder andere digitale ontwerp- en realisatietekeningen omgezet worden naar een bestandsformaat dat geschikt is voor CMDB. Jonkman: “Dankzij Geo-ICT kunnen we deze bestandstransformatie vrijwel volledig automatiseren. Hierdoor heeft de opdrachtgever er dus geen omkijken meer naar.”

Toenemend belang data uitwisseling

De ontwikkeling die op dit moment gaande is bij Rijkswaterstaat, is ook in de railsector aan de orde van de dag. Jonkman: “Wij zien bij ProRail dat opdrachtnemers nog niet altijd gewend zijn aan de data uitwisseling met de opdrachtgever tijdens ieder project. Voor ons is het de uitdaging om aannemers inzicht te geven in bestaande én niet-bestaande dataprocessen en deze vervolgens zoveel mogelijk te automatiseren. Wij zien dat de aannemers die dit inmiddels goed georganiseerd hebben, zich kunnen focussen op waar zij goed in zijn: het realiseren van projecten.” De focus op data-uitwisseling zorgt bij ProRail voor meer inzicht in de meest actuele gegevens. Zo hebben zij op ieder moment het juiste overzicht van de actuele situatie.

Automatiseren van bestandstransformaties

Dankzij de constant toenemende integratie tussen ICT en geografische informatie systemen (GIS) ontstaan nieuwe kansen. Met name voor grote aannemingsbedrijven in de infrasector die regelmatig vanuit hybride of D&C contracten werken voor de overheid en daarbij een data-verplichting hebben. Dankzij Geo-ICT oplossingen zijn bestandstransformaties vanuit CAD naar GIS en andersom te realiseren en te automatiseren. Hiermee is het steeds eenvoudiger om te voldoen aan complexe datavragen van opdrachtgevers.

Over Tensing

Tensing maakt Data Integratie technologie en Geografische Informatie Systemen (GIS) toegankelijk en toepasbaar. Onze consultants realiseren state-of-the-art oplossingen op basis van Esri ArcGIS en Safe Software FME.

Met Esri maken wij kaarten, stimuleren we samenwerking en analyseren we data. Met FME verbinden wij applicaties, transformeren we data en automatiseren we workflows.

Volg ons op LinkedIn

Ontvang alle updates per mail

© 2022 Tensing | Privacy Policy | Cookie Policy