Navigatie tot aan de drempel? Ga verder en maak een routeplan door je gebouw!

Tensing

Plan een sparringsessie met Dominique Goes over dit onderwerpSinds TomTom jaren geleden haar eerste producten op de markt bracht, is navigatie geïntegreerd in ons dagelijks leven. Navigatie beperkt zich nu nog veelal tot Google Maps, navigatie in de auto en het openbaar vervoer. De volgende stap is het berekenen van een adviesroute die niet stopt op de drempel van het aankomstadres, maar een routeplan die de gebruiker in en door het gebouw leidt, via de meest optimale route, tot aan de gewenste kamer of vergaderzaal.

Waarom indoor navigatie en locatiebepaling

Gebouwen worden steeds groter en complexer, denk aan de groei van vliegvelden, ziekenhuizen en kantoorcomplexen. Efficiënt de snelste route tussen verschillende locaties binnen een gebouw vinden is daarom een actueel probleem. Gemakkelijk de weg vinden in een gebouw leidt bovenal tot een meer relaxte beleving van bezoekers binnen het gebouw. Ook is het mogelijk om bezoekers berichten, updates of een waarschuwing te sturen, wanneer zij een bepaald gebied betreden. Dit opent een breed scala aan nieuwe mogelijkheden voor bijvoorbeeld: rondleidingen in musea op smartphones, marketing en persoonlijke aanbiedingen en veiligheid en crowdmanagement.

De techniek

Het concept van indoor navigatie is uit te leggen aan de hand van twee technische basisconcepten: locatiebepaling en het netwerk. Het netwerk wordt gebruikt voor het berekenen van de kortste route. Dit netwerk bestaat uit lijnstukken die met elkaar verbonden zijn, zoals bijvoorbeeld de wegen op een wegenkaart. Over dit netwerk berekent een algoritme de kortste route.

Locatiebepaling binnen gebouwen is lange tijd een uitdaging geweest. Muren en plafonds blokkeren de signalen van GPS-satellieten. De ontwikkeling van onder andere bluetooth beacons brengt nieuwe mogelijkheden om ook binnen gebouwen de locatie op een mobiele telefoon te verkrijgen.

Met Tensing als partner komt u er, ook binnen

De technische specialisten van Tensing hebben de kennis in huis om u te adviseren over indoor navigatie. Daarbij biedt Tensing data specialisten, die het indoor netwerk voor u intekenen en managen.

New call-to-action

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!