Positieve sfeer bij eerste Tensing FME Café

Tensing

Tijdens het eerste Tensing FME Café op 14 juni 2017 was er een zeer positieve sfeer. Dit kwam uiteraard door de zon die scheen, de heerlijke broodjes en de ontspannen ambiance in KANTIEN maar vooral door een gevarieerd programma waarin het gebruik en de ontwikkeling van FME centraal stond. Naast de bezoekers schoof ook Ken Bragg, European Services Manager van Safe Software, aan bij het gezelschap.

 

ResizedImage300200-IMG-0815

Na de opening trapte Ken Bragg het inhoudelijke deel van het programma af. Hij focuste zich hierbij op de ontwikkelingen in FME 2018 en verder. Belangrijkste ontwikkelingen zijn het versiebeheer van workspaces via FME Server.  Via de repositories in FME Server kan je dan via de knop ‘History’ de vorige versie van de opgeslagen workspace downloaden en opnieuw inladen. Voorwaarde is dat het  versiebeheer in de configuratie van FME Server is ingeschakeld.

Verschillende queues per engine

Daarnaast is het in de nieuwste updates mogelijk om verschillende queues te maken per engine. Op die manier heb je meer grip op de volgorde van ingeplande workspaces die automatisch gestart worden. Zo werk je aan optimalisering van de uitvoering. Door het toekennen van specifieke engines verbeter je de prestaties. Dit kan bijvoorbeeld door alle eenvoudige taken op één engine uit te voeren en één of twee complexere taken op een andere engine.

Meer ondersteuning

Op het gebied van BIM en CAD zijn de ontwikkelaars van Safe op dit moment hard bezig met het toevoegen van allerlei ondersteuning. Onder andere voor het Bentley i-Model, Native Revit, I3S, ProjectWise en IFC Infra & GML Alignment. Ook is begonnen met de ontwikkeling van PDF-readers en Word en PowerPoint writers in FME. De volgende uitdaging is de ondersteuning van Unity waardoor FME ook compatible zal zijn voor artificial en virtual reality. Omdat al deze zaken nog in ontwikkeling zijn, is het de verwachting dat deze stapsgewijs en vanaf 2018 zullen worden geïntegreerd in FME.

Technische sessies

ResizedImage358200-IMG-0831In de twee technische sessies vertelden Paul Ruiter en Itay Bar-on respectievelijk over hun ervaringen bij Evides en WMD. Bij beide organisaties lag in de afgelopen jaren de focus op automatisering van de dienstverlening. In het geval van Evides ging dat bijvoorbeeld over de website www.mijnaansluiting.nl. Nadat daar een melding is gemaakt moet de data gevalideerd en verwerkt worden. Vervolgens moeten aannemers ingelicht worden om met de juiste informatie aan de slag te gaan. Als zij hun werk hebben gedaan, moet de doorgeven aansluiting definitief gemaakt worden. Itay vertelde over de migratie van Smallworld NRM naar Esri bij de waterbedrijven in Groningen en Drenthe. Vervolgens vertelde hij welke nieuwe FME-uitdagingen daaruit ontstaan.

CoolWall

Als afsluiting van het inhoudelijke programma vulden we onder leiding van Ken Bragg de FME CoolWall. Hierop deelden de bezoekers de dingen die zij niet cool vinden, die ze tof vinden en de zaken die ze supertof vinden. Opvallendste opmerking bij niet cool, was ‘FME for Kids’, wat iemand nog miste was een versie van FME speciaal voor kinderen. Waarmee ze op een eenvoudige manier de ins en outs van FME leren kennen. Tijdens een heerlijke borrel in de zon, bespraken we samen de uitkomsten van de CoolWall.

Over Tensing

Tensing maakt Data Integratie technologie en Geografische Informatie Systemen (GIS) toegankelijk en toepasbaar. Onze consultants realiseren state-of-the-art oplossingen op basis van Esri ArcGIS en Safe Software FME.

Met Esri maken wij kaarten, stimuleren we samenwerking en analyseren we data. Met FME verbinden wij applicaties, transformeren we data en automatiseren we workflows.

Volg ons op LinkedIn

Ontvang alle updates per mail

© 2021 Tensing | Privacy Policy | Cookie Policy