Hoe start jij met real-time GIS & IoT

Tensing

Real-time GIS, Smartcities, Internet of Things (IoT), Big data, Smart technologies, slechts een paar buzzwords waar tegenwoordig iedereen het over heeft. Binnen de Geo-ICT wereld is Real-time GIS hot, maar wat kunnen we er mee in de praktijk. En nog belangrijker, hoe maak je er een start mee binnen jouw organisatie.

Succesverhalen

Een mooi succesverhaal van de toepassing van IoT en GIS is de implementatie van lekkagedetectie in het waternet van de stad Olds in Canada. Dankzij de toepassing van lekkagedetectie sensoren realiseerde deze stad een besparing op het water verlies. Met als bijkomend voordeel dat de capaciteit van het huidige (verouderde) net groter werd, zodat dure infrastructurele wijzigingen voorlopig niet nodig zijn. In het eerste half jaar alleen al werden er 21 lekkages gedetecteerd, en werd het waterverlies met 10% gereduceerd.
Ook in Nederland zijn waterbedrijven bezig met innovaties op het gebied van real-time GIS, zo werd bijvoorbeeld door Vitens al getest met diverse sensoren en in scène gezette lekkages.

Sensortechnologie

De razendsnelle ontwikkelingen in sensortechnologie en de uitrol van LoRa, een nieuw soort technologie die apparaten op lange afstand aan het internet kan koppelen, maken het mogelijk om meer te meten en te delen dan ooit tevoren. GeoNovum is sinds vorig jaar een Living Lab voor the Internet of Everything gestart. Om antwoord te zoeken op vragen die spelen bij de inpassing van deze ontwikkelingen in de nationale Geo-informatie infrastructuur.

Start small

Al die termen kunnen ingewikkeld en overweldigend lijken. Bij het Internet of Things is men snel geneigd groot en complex te denken. Dat werpt onnodige drempels op. Het hoeft niet groot of “eng” te zijn. Hou het simpel, zoals Microsoft zegt: start small, begin met het Internet of Your Things. Kijk wat belangrijk is voor jouw organisatie. Begin met het koppelen van bestaande apparaten, services, applicaties, en gebruik data die al aanwezig is. Voeg indien nodig technologie toe om deze koppeling te maken.

Naar een Real-time GIS

En dan? Hoe komt mijn IoT sensordata tot leven op de kaart, hoe krijg ik overzicht? Het Esri platform biedt uitstekende tools om de verbinding te maken tussen het Internet of Your Things (sensoren, data, mensen) en GIS, om zo tot een real-time GIS te komen. Met de GeoEvent Extension voor ArcGIS for Server kunt u verbinding maken met allerlei datastromen, waaronder GPS-devices in voertuigen, mobiele devices en social media-providers. Daarnaast zijn er nog vele connectoren beschikbaar in de cloud of zelf te ontwikkelen. Esri blijft haar functionaliteit door ontwikkelen om real-time GIS steeds professioneler te ondersteunen. Wist u bijvoorbeeld dat sinds release 10.3 GeoEvent Processor is hernoemd naar GeoEvent Extension en daarmee volledig geïntegreerd is in ArcGIS for Server? Hierdoor zijn zaken als integrated security, clustering en high-availability vanaf versie 10.3 ook voor GeoEvent beschikbaar op hetzelfde niveau dat u al eerder gewent was van ArcGIS for Server.

Ook biedt Esri een scala aan out of the box solutions, onder andere voor utilities, zoals een SCADA processor voor Waterbedrijven.

Real-time GIS in uw organisatie

Bent u voor uw organisatie al bezig om de mogelijkheden van real-time GIS te onderzoeken?

Weet u al op welke wijze real-time GIS waarde kan toevoegen aan uw organisatie?
Ga aan de slag en ontdek hoe de inzet van real-time GIS u kan ondersteunen bij het behalen van uw bedrijfsdoelstellingen. Onze GIS-specialisten helpen u graag verder.