Scrummen met Waterleidingen

Tensing

Tensing levert ArcGIS oplossing voor Waterbedrijven aan waterbedrijf Groningen en Waterleidingmaatschappij Drenthe

Tensing heeft haar ArcGIS oplossing voor Waterbedrijven opgeleverd bij Waterbedrijf Groningen (WbGr) en Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD). Beide waterbedrijven zijn daarmee volledig overgestapt naar het ArcGIS platform van Esri. Het systeem is in de zomer van 2016 in productie gegaan en recent is het systeem overgedragen naar de beheer organisatie.

Standaard tenzij…

De opdracht aan Tensing betrof een volledige migratie van het leidingbeheerpakket. Beide waterbedrijven hadden namelijk al een Geografisch Informatie Systeem. Dit systeem was gebaseerd op NRM 4.0 (Smallworld) en omvatte veel maatwerk functionaliteit. Het uitgangspunt bij de implementatie van het ArcGIS platform is een “standaard software tenzij …” benadering.

Met de ontwikkeling van één geharmoniseerd datamodel voor beide waterbedrijven en met het implementeren van Tensing’s Best Practices voor waterbedrijven is het projectteam hierin uitstekend geslaagd. Een voorbeeld van een Best Practice is de inzet van de Attribute Assistant Add-In, hiermee wordt het werk van tekenaars versneld en de kwaliteit van data verhoogd.

Behoud van data…

Een ander belangrijk criterium was “Het behoud van data”. Bestaande gegevens zouden uiteraard in het nieuwe platform beschikbaar moeten komen. Tensing heeft haar FME experts ingezet om alle 1,8 miljoen geregistreerde assets, van leidingen tot brandkraanafsluiters, over te brengen naar het ArcGIS platform.

Agile/Scrum projectorganisatie

Dit project is uitgevoerd volgens Tensing’s eigen projectmethodiek voor GIS projecten welke is gebaseerd op de principes van Agile en Scrum.

Vanuit een multidisciplinair projectteam met daarin vertegenwoordigers vanuit de waterbedrijven en de specialisten vanuit Tensing is in korte sprints – van twee weken – voortdurend functionaliteit opgeleverd. Binnen de sprints wordt continue prioriteit gegeven aan functionaliteiten die maximaal waarde toevoegen voor de gebruikers van het product. Op deze wijze is de eindgebruikers-organisatie meegenomen in de beslissingen rondom het eindresultaat.

De Agile/Scrum aanpak is ook toegepast op de datamigratie waardoor de data in kleine groepen kon worden opgedeeld, in twee weken gemigreerd en getest. Bijkomend voordeel van deze methode was de transparantie rondom de kwaliteit van de data in het oude GIS systeem.

We zijn blij met de aanpak van Tensing, het heeft ons in een relatief korte tijd een goed werkende applicatie opgeleverd…,” zegt Antoine Freijters, Manager Ingenieursbureau bij Waterbedrijf Groningen. “Zo heeft de aanpak er ook voor gezorgd dat de overstap naar het nieuwe systeem snel en geruisloos kon plaatsvinden, waardoor relatief weinig verspilling en achterstanden konden ontstaan…”

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!