Snellere verwerking van data die je mobiel inwint

Egge-Jan Pollé

Plan een sparringsessie met Dominique Goes over dit onderwerpBij organisaties zoals waterschappen, gemeenten, provincies en aannemers wordt gewerkt op uiteenlopende locaties. De samenwerking tussen de binnen- en buitendienst is juist in deze organisaties cruciaal voor een soepel proces. In de buitendienst zijn smartphones en tablets een ideale oplossing vanwege het grote aantal sensoren en een verkoopprijs die is ingesteld op consumenten. Zo vermijd je papier in je processen en dat heeft een groot aantal voordelen.

Denk bijvoorbeeld aan het ontcijferen van handschriften, de mogelijkheid om losse aantekeningen toe te voegen en de dubbele verwerkingstijd (een keer in het veld en een keer op kantoor). Kortom: tijd om je data slim te ontsluiten zodat deze locatie onafhankelijk bevraagd en geüpdate kan worden.

Gebruik consumentenelektronica

Dankzij de snelle ontwikkeling van de tablet en telefoniemarkt ontstaan er heel veel nieuwe kansen voor het mobiel inwinnen van data. Deze apparaten zijn namelijk van zichzelf al uitgerust met een groot aantal goede sensoren. Daarnaast gebruikt iedereen zijn smartphone al op dagelijkse basis. Wij zien dat apps voor het inwinnen van data daardoor snel worden geadapteerd. Tot slot is de prijs van consumentenproducten aanzienlijk lager dan professionele apparatuur, zodat de begininvestering beperkt is.

Standaard applicaties

Binnen het Esri platform zijn een aantal standaard applicaties die na inrichting uitstekend bruikbaar zijn voor gebruik op locatie. De twee applicaties die wij meestal gebruiken zijn Collector for ArcGIS en Survey123. Beide tools zijn relatief eenvoudig in te richten en aan te passen op de wensen van de opdrachtgever. Hierbij is Collector met name sterk voor bestaande assets en blinkt Survey123 juist uit bij het inwinnen van data over nieuwe assets. Het is onze uitdaging om het proces van dataverrijking of data inwinning zo slim mogelijk in te richten, bijvoorbeeld door het te koppelen aan data uit andere bronnen of door automatische gegevensvalidatie. Zo levert data ook daadwerkelijk inzicht.

Mobiel data inwinnen in de praktijk

HubSpot Video


Snel online publiceren

Dankzij het gebruik van het Esri platform is data via ArcGIS Online ook snel te publiceren en dus te delen. Zodra een medewerker uit de buitendienst zijn gegevens heeft opgeslagen, zijn ze direct beschikbaar voor iedereen met de juiste rechten. Zo kan je dus makkelijk en snel samenwerken zonder dat dit over verschillende schijven gaat. Bijkomend voordeel is dat ArcGIS Online op dit moment een van de belangrijkste producten is binnen het Esri platform en dus regelmatig zicht- en merkbare verbeteringen krijgt.

Complete integratie van binnen- en buitendienst

Het belangrijkste resultaat van het gebruik van slimme oplossingen in de buitendienst is het optimaliseren van vrijwel alle administratieve processen. Juist die versnelde administratieve afhandeling zorgt voor een verbeterde communicatie met zowel interne als externe stakeholders. Daar is iedereen bij gebaat, ze kunnen zich dan namelijk bezig houden met de inhoudelijkheid van hun werk.

New call-to-action

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!