Van Young Professional naar GIS specialist

Vince Doelman

FME Technology Specialist

Tijdens mijn GIS-opleiding aan de universiteit kwam ik met verschillende organisaties in contact. Ik was zoekende naar welke richting ik na mijn studie op zou willen en bij wat voor soort organisatie ik graag zou werken. Uiteindelijk kwam ik uit bij het Young Professional programma van Tensing. Een Young Professional programma is ideaal voor na je studie, omdat je de kans krijgt je te ontwikkelen tot een ware professional. Maar wat houdt een Young Professional programma in? Dat vertel ik je graag!

Waarom het Young Professional programma van Tensing

Waarom koos ik voor Tensing? Het ligt misschien voor de hand om na een GIS opleiding ook te solliciteren op GIS-functies. Maar ook binnen het GIS-vak kun je verschillende kanten op. Wil je bij een kennishouder aan de slag die zich toespitst op de grote, bekende GIS tooling? Of neig je meer naar nieuwere, open source alternatieven?

Bij Tensing ligt de focus op specialistische kennis in de Esri (GIS) producten en FME (ETL) van Safe Software. De expertise wordt toegepast op verschillende domeinen, zoals overheden, utilities en mobiliteit. Terwijl je als Young Professional je technologische vaardigheden ontwikkelt, kun je ook komen te werken bij verschillende type organisaties. Wanneer je na je opleiding net zoals ik nog niet weet wat je precies wilt, is het Young Professional programma bij Tensing een fijne kans om te ontdekken waar jouw interesses liggen.

202202040028 Tensing

Starten als Young Professional

Het Young Professional programma dient als stap tussen de opleiding en je toekomstige rol. Tijdens het programma gaat het vooral om het samenspel van leren en werken. Leren wat er allemaal nodig is om te werken. Naast de software-kennis, leer je ook de manier van werken (Agile Scrum) en ook werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.

Bij Tensing kun je een aantal keer per jaar starten. Wanneer je samen met andere Young Professionals start, breng je samen het éénjarige programma door. In het jaar zijn er trainingen in groepsverband, maar er is ook ruimte voor een individuele aanpak. Dit laatste is belangrijk, omdat er vanuit een opdracht bijvoorbeeld een bepaalde nuance aangebracht kan worden in wat er in dat jaar geleerd wordt. Dat vond ik een van de voordelen van het YP programma bij Tensing.

Leren en werken

Toen ik als Young Professional begon, kreeg ik vrij snel een opdracht. Om de combinatie van leren/werken te bewaken, werd er met de klant afgesproken dat ik in de start drie dagen per week inzetbaar was. De overige twee dagen kon ik gebruiken om de benodigde kennis op te doen. Iedere Young Professional krijgt door het jaar heen 25 ‘Young Professional dagen’ die vrij te besteden zijn om nieuwe dingen te leren.

Tijdens het Young Professional programma worden er trainingen in groepsverband georganiseerd. De trainingen variëren tussen soft skills trainingen (bijvoorbeeld hoe je de behoefte van een klant herkent) en hard skills trainingen (bijvoorbeeld ArcGIS en FME). Naast dat het erg leerzame trainingen zijn, zijn het ook leuke momenten die je met de groep deelt.

IMG_5706

Klaar! En nu? 

Tijdens het jaarprogramma ontdek je welke kant je op wilt en welke rol bij je past. Ik heb het programma onlangs afgerond en heb ervoor gekozen me verder te verdiepen in FME. Dat wil niet zeggen dat ik me uitsluitend bezig houd met FME, maar mijn voornaamste interesse ligt daar.

Uiteindelijk zijn we met het hele Tensing team een kennispoule wat betreft GIS, waarbij hulp vragen en krijgen vanzelfsprekend is. Daar kun je ontzettend veel van leren, ook na het afronden van het Young Professional Programma!

Word jij onze nieuwe Young Professional?

Heb jij jouw GIS studie (bijna) afgerond en ben je op zoek naar de eerste stap in jouw carrière? Lees Solliciteer dan op de Young Professional vacature

Young-Professional

 

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!