Veiligheid wordt (te) duur betaald

Tensing
Veiligheid is overal. Bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de meldkamer die je aan de telefoon krijgt als je 112 belt. Maar denk ook eens aan ProRail, Rijkswaterstaat, Schiphol, haven- en elektriciteitsbedrijven. Stuk voor stuk organisaties waar incident- en crisismanagement voor burgers, medewerkers en gebruikers behoort tot het primaire proces. In onze dagelijkse praktijk zien we dat die veiligheid te duur wordt betaald. Waarom? Ik leg het je in dit blog graag uit.
Snelheid
Bij een incidentmelding is snelheid cruciaal. Of dat nu gaat om een verstoring in een elektriciteitsnetwerk of een ongeval op de weg, het spoor of het water. In de dagelijkse praktijk zien we dat hier nog grote stappen gemaakt kunnen worden op het gebied van snelheid. Door de loop van de tijd en de samenwerking met diverse leveranciers is er een grote diversiteit en versnippering ontstaan in zowel hard- als softwaretoepassingen. Hierdoor zijn de systemen niet optimaal op elkaar afgestemd en gaat kostbare tijd (onnodig) verloren.
Verzamelen van informatie
Tegelijkertijd ontwikkelt de techniek zich op dit moment razendsnel. Hierdoor wordt het verzamelen van informatie steeds eenvoudiger. De bekende wie, wat en waar regel kan hiermee vrijwel automatisch ingevuld worden. Toch gebeurt dit nog onvoldoende. Waarom? Mensen delen nu alleen informatie als het hen uitkomt. Als wij al onze informatie geanonimiseerd delen, ontstaat er de mogelijkheid om te profiteren van de kracht van de overal aanwezige informatie. In mijn volgende blog zoom ik in op manieren om dit te realiseren.
Rekenvoorbeeld
Het aannemen van een incidentmelding een 112 alarmcentrale kan oplopen tot 1,5 minuut. Door het toepassen van nieuwe technieken kan het aannemen van een melding sneller worden afgehandeld. Denk hierbij aan het toepassen van het automatisch zenden van de locatie waar de melder zich bevindt. Als iedereen zijn informatie deelt, kan deze tijd teruggebracht worden tot 15 en hooguit 30 seconden. Een melder hoeft namelijk niet meer te vertellen waar hij is, hoe de locatie eruit ziet en welke andere potentiële gevaren er in de omgeving aanwezig zijn. In het geval van een brand, zwaar ongeval of reanimatie, kan dit het verschil zijn tussen leven en dood. Maar een snelle melding voorkomt verdere escalatie waardoor ook schadebedragen aanzienlijk krimpen.
Visualiseren en optimaliseren van veiligheidsprocessen
Door eenmalig te investeren in de IT-infrastructuur, is het mogelijk om al op korte termijn te profiteren van snellere incidentafhandeling. Dat realiseren wij door gebruik te maken van de aanwezige informatie. Zo komt de gewenste informatie op het juiste moment op de juiste plaats bij de juiste persoon. Betaal dus niet primair voor toepassingen om informatie te vergaren, maar kies voor het visualiseren en optimaliseren van veiligheidsprocessen op basis van de aanwezige data en bewezen technologie. Een deel van de informatie hebben we samen beschikbaar, denk bijvoorbeeld aan social media waarbij door de omgeving al informatie wordt verstrekt via Facebook, Twitter of Instagram. Zo wordt veiligheid niet langer te duur betaald.