Vind snel je weg in grote gebouwen

Ivo de Liefde

Esri Certified Professional

Plan een sparringsessie met Dominique Goes over dit onderwerpHet gebeurt mij regelmatig: ik stap een gebouw binnen, nog net op tijd voor een afspraak. Alleen bij de voordeur van het gebouw ben je er nog niet. Vaak moet je nog even om de hoek naar de lift, drie verdiepingen omhoog, de rechtergang uitlopen en bij de koffie automaat is het dan het tweede kamertje links. Je kan er een plattegrond bij pakken ter oriëntatie, of je kan een aantal mensen vragen om je de weg te wijzen. Bij Tensing hebben we echter besloten een andere route in te slaan.

Van outdoor naar indoor

In de auto navigeren op basis van een Global Navigation Satellite System (GNSS), denk aan GPS, is doodnormaal voor de meeste mensen. Ook heeft iedereen wel Google Maps, Waze of Apple Maps op zijn telefoon staan. Navigeren met je telefoon is superhandig en makkelijk, alleen zijn GPS signalen te zwak om een goede positie in een gebouw te kunnen bepalen. Bluetooth beacons zijn hiervoor een mooi alternatief: ze zijn klein, goedkoop en kunnen een positie bepalen met een nauwkeurigheid van ongeveer 2 meter.

De uitdaging

Vanuit onze visie op informatie innovatie hebben we voor het kantoor van Tensing de proef op de som genomen. We zijn met een klein team bij elkaar gaan zitten om aan de slag gaan. Het doel was om in ons gebouw te kunnen navigeren, maar we wilden er ook een spel element in aanbrengen: als iemand een object, voor nu een schoenendoos, verstopt in het gebouw moeten wij het met ons systeem kunnen terugvinden.

De techniek

We hebben het kantoor in Waardenburg uitgerust met bluetooth beacons die eenvoudig aan het plafond te bevestigen zijn. Deze beacons zenden Bluetooth Low Energy (BLE) signalen uit die door mobiele apparaten kunnen worden opgevangen. Deze signalen kunnen vervolgens worden gebruikt om locatie te bepalen op basis van trilateratie.

Om daadwerkelijk te kunnen navigeren met mobiele apparaten hebben we een Android app ontwikkeld. Deze app toont de plattegrond van het Tensing kantoor, inclusief jou eigen locatie in het gebouw. Door op de knop “find shoebox” te drukken wordt de locatie bepaalt van de schoenendoos, en de route ernaartoe getoond. Vervolgens kan je ook de navigatie modus starten om textuele aanwijzingen te krijgen tijdens het afleggen van de route (“Ga over 5 meter rechtsaf”). 

Hoe nu verder?

Om als proof-of-concept al een compleet systeem te hebben waarin je kan navigeren in een gebouw, inclusief een mobiele app en de functionaliteit om een asset te kunnen lokaliseren is een hele gave prestatie! Maar we hebben nog veel meer ideeën op de backlog staan. Mocht je hier meer over willen weten of heb je zelf ideeën over hoe we dit mooier en beter kunnen maken, aarzel niet dan om contact met ons op te nemen! 

Waar zou jij dit toegepast willen zien?

New call-to-action

Over Tensing

Tensing maakt Data Integratie technologie en Geografische Informatie Systemen (GIS) toegankelijk en toepasbaar. Onze consultants realiseren state-of-the-art oplossingen op basis van Esri ArcGIS en Safe Software FME.

Met Esri maken wij kaarten, stimuleren we samenwerking en analyseren we data. Met FME verbinden wij applicaties, transformeren we data en automatiseren we workflows.

Volg ons op LinkedIn

Ontvang alle updates per mail

© 2022 Tensing | Privacy Policy | Cookie Policy