Drie (extra) redenen om de 3D GeoViewer te gebruiken

Tensing

Richting een realistisch 3d stadsmodel

De 3D Geoviewer, een innovatie van Tensing Labs, is ontwikkeld in samenwerking met architecten en is een oplossing om de door hen ontworpen gebouwen in een 3D omgeving weer te geven.

Sinds de lancering van de 3D GeoViewer (februari 2019) hebben we veel waardevolle reacties ontvangen van onder meer architecten, ingenieurs, ontwerpers en gemeenten. Die feedback legde een behoefte bloot: een geografische 3D omgeving die qua weergave nóg realistischer en gedetailleerder is. Dat was voor ons aanleiding om de 3D GeoViewer naar het hoogste niveau te tillen. Na enkele maanden van finetunen, presenteren wij de verbeterde 3D GeoViewer. 

In dit artikel de drie belangrijkste verbeterpunten behandeld. Ofwel: drie extra redenen om vandaag nog te starten met de 3D GeoViewer! 

Eerder dit jaar deden we al uit de doeken wat de 3D GeoViewer zo bijzonder maakt. We kunnen wel stellen dat de tool met de recente doorontwikkeling nóg waardevoller en bruikbaarder is geworden voor de eindgebruiker. De belangrijkste verbeterpunten op een rij:

  • Gedetailleerde weergave van de ruimtelijke omgeving; 
  • Zeer betrouwbare schaduw-analyse;
  • Betere match tussen het BIM model en de GIS omgeving. 

Waarom we direct met de feedback aan de slag zijn gegaan? Omdat wij bij Tensing begrijpen hoeveel tijd en aandacht je besteedt aan jouw ontwerpen. De BIM representatie van die ontwerpen verdient daarom een GeoViewer die een zo realistisch en mooi mogelijke omgeving creëert. 

De gebouwen in de 3D GeoViewer zijn nu voorzien van gedetailleerde bouwdakvormen en extra bouwinformatie. Benieuwd? Ervaar zelf het potentieel van de GeoViewer - in een nog betere weergave van de realiteit!

3D geoviewer-3

2_Reality

Van platte Daken ... 

Een 3D-stadsmodel kan verschillende detailniveau's (level of detail) hebben. Het detailniveau wordt bepaald door geometrie en de diverse attributen (als aanvullende informatie op een gebouwgeometrie). De 3D GeoViewer van Tensing kende bij livegang begin dit jaar detailniveau één, wat wil zeggen dat alle gebouwen in de 3D omgeving een plat dak hebben.

Voor zo’n stadsmodel wordt de footprint van ieder gebouw opgetrokken tot de bijbehorende (bijvoorbeeld gemiddelde) hoogte. Dit heeft tot gevolg dat elk gebouw wordt weergegeven als een eenvoudige 'doos' met een plat dak.

De footprints die worden gebruikt in de 3D GeoViewer zijn afkomstig van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) , een registratie die alle footprints van gebouwen bevat als polygonen.
De hoogtegegevens die worden gebruikt zijn afkomstig van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN): een grote verzameling van 3D punten. De details van deze AHN gegevens bieden kansen voor het creëren van een stadsmodel op een hoger detailniveau

Level of detail Tensing 3D Geoviewer
Level of Detail 1, van links naar rechts – a. originele BAG footprint; b. Level of Detail 1 3D model gegenereerd uit de BAG footprint ; c. overeenkomstige gebouwen in het echt.

... naar realistische weergave van daken

Voor de verbeterde 3D GeoViewer hebben we een methode ontwikkeld om het detailniveau van één naar twee te brengen. Ofwel, van de weergave van gebouwen als een 'doos' met een plat dak (LoD1) naar een weergave waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende daktypes en delen van gebouwen (Lod2). De kern van deze ontwikkelde methode ligt in het slim aanpassen van de BAG dataset. 

We hebben in de BAG-dataset de footprints van gebouwen zodanig gewijzigd dat elke footprint ook echt het ontwerp van een gebouw vertegenwoordigt in plaats van alleen de administratieve grens: zo identificeren we de hoofdvormen waaruit het gebouw is samengesteld. Dit wordt gerealiseerd door zo veel mogelijk informatie uit de gedetailleerde hoogtedata van het AHN te halen en die toe te voegen aan de originele BAG footprints. Vervolgens wordt voor elk gebouw de gewijzigde footprint gematcht aan de bijbehorende hoogtepunten om de realistische 3D-vorm te genereren. In deze vormen zijn alle hoofdcomponenten van het gebouw opgenomen, terwijl kleinere delen zoals schuren, schoorstenen en dakkapellen zijn uitgesloten.

Onderstaande figuren illustreren het realisme van de 3D gebouwen in detailniveau twee. De nieuwe 3D-weergave komt aanzienlijk dichter bij de werkelijkheid en kan je als architect of belanghebbende bij meerdere taken helpen:

  • Een belevingswaarde van de omgeving van een gebouw creëren die overeenkomt met de echte stedelijke omgeving;
  • Betrouwbare schaduwanalyse uitvoeren op basis van de 3D-vormen van die omgeving;
  • Een betere match faciliteren tussen jouw gedetailleerde ontwerpen en hun geografische omgeving - ons Geografisch Informatie Systeem (GIS) Model. 

LOD 2-2
Level of Detail 2, van links naar rechts – a. originele BAG footprint; b. aangepaste footprints die de vorm van het gebouw weergeven; c. nieuw 3D model gegenereerd uit deze aangepaste footprints; d. de overeenkomstige gebouwen in het echt.

AAnvullende gebouwinformatie

Voor een architect is het belangrijk om de eigenschappen van omliggende gebouwen te kennen. GIS biedt een mogelijkheid om deze informatie te presenteren als 'attributie' data. Deze attributen worden weergegeven wanneer je klikt op een gebouw in de GeoViewer. De belangrijkste eigenschappen - zoals bouwjaar en functie/bestemming - worden dan getoond.

Om het gebruiksdoel van elk gebouw te definiëren, is de BAG footprint dataset gecombineerd met een andere BAG-dataset: de zogenaamde verblijfsobjectenset.

  • De footprint van een gebouw dat geen enkel verblijfsobject bevat krijgt het gebruiksdoel 'onbekend'; 
  • Wanneer een gebouw één of meerdere verblijfsobjecten met dezelfde gebruiksdoelen heeft, krijgt het gebouw dat gebruiksdoel ook;
  • Voor een gebouw dat meerdere verblijfsobjecten met verschillende gebruiksdoelen bevat, is het gebruiksdoel ingesteld op 'divers'. Als echter meer dan 90% van het totale oppervlak wordt gedekt door (een) verblijfsobject(en) met dezelfde functie, neemt het gebouw deze functie over in zijn gebruiksdoel attribuut.
Door deze aanvullende informatie als attributen op te nemen, wordt de stedelijke omgeving nog verder verrijkt.

Ervaar de gedetailleerde weergave zelf

LayerPanelBlogPost

Om een lang verhaal kort te maken: waarom probeer je vernieuwde 3D GeoViewer niet, geheel vrijblijvend, zelf uit?

Meld je aan en navigeer bijvoorbeeld eens naar de stad Tilburg, klik op de tool 'Layers' onderaan de viewer, schakel de laag 'Buildings' uit door erop te klikken en schakel de laag 'LoD2 Buildings Tilburg' in. 
Je ziet dan de realistische stedelijke omgeving die wordt weergegeven door onze gedetailleerde 3D-weergave!

Dit artikel biedt slechts een kort overzicht van de gemaakte stappen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de GeoViewer. Of deel jouw waardevolle suggesties, opmerkingen of wensen met ons.

 START DE TENSING 3D GEOVIEWER 

Over Tensing

Tensing maakt Data Integratie technologie en Geografische Informatie Systemen (GIS) toegankelijk en toepasbaar. Onze consultants realiseren state-of-the-art oplossingen op basis van Esri ArcGIS en Safe Software FME.

Met Esri maken wij kaarten, stimuleren we samenwerking en analyseren we data. Met FME verbinden wij applicaties, transformeren we data en automatiseren we workflows.

Volg ons op LinkedIn

Ontvang alle updates per mail

© 2022 Tensing | Privacy Policy | Cookie Policy