Tom Broersen

FME Technology Specialist

Ik ben Tom Broersen  en woon al geruime tijd in de omgeving Utrecht. Sinds 1 september 2016 werk ik bij Tensing als GIS consultant.

Mijn interesse op jonge leeftijd

Al op jonge leeftijd had ik een grote interesse in de Aarde en al haar processen en spectaculaire fenomenen. Als klein jochie ging ik naar de bibliotheek om daar boeken en documentaires te huren over orkanen, tornado’s, aardbevingen en vulkanen, en aardrijkskunde was mijn favoriete vak op zowel de basis als middelbare school. Met grote interesse bekeek ik na het Journaal, het weerbericht, en sneeuw en onweer fascineerden mij enorm. Op een iets latere leeftijd kwam hier ook een interesse bij voor computers en videogames.

Studiecarrière

Ik ben mijn studiecarrière begonnen met de Bachelor Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Dit bleek een volledig juiste keuze; ik heb hier fantastische tijden gehad, vooral tijdens de lange veldwerken in Frankrijk en Spanje tijdens het 1e en 2e studiejaar.

Tijdens deze Bachelor ben ik ook in aanraking gekomen met GIS, waardoor ik ervoor koos om mijn opleiding aan de Universiteit Utrecht voort te zetten in de Master Fysische Geografie, met als specialisatie Aardobservatie. Deze studie rondde ik af met mijn Master thesis, waarvoor ik drie maanden durend veldwerk heb gedaan in een woestijn in Jordanië. Hier deed ik onderzoek naar zogeheten ‘Dust Devils’ (stofhozen), waarbij ik probeerde te verklaren bij welke weersomstandigheden deze fenomenen ontstaan, en welk risico ze vormen voor de lokale omgeving.

Na deze Master heb ik een tweede Master opleiding gedaan in Geomatics aan de TU Delft, om verdere GIS kennis op te doen. Bij deze opleiding ben ik bekend geraakt met het gehele proces van acquisitie, analyse, management en visualisatie van geografische data. Ik heb meegewerkt (o.a. met Florian Fichtner en Ivo de Liefde) aan het ontwikkelen van een methode waarmee lege ruimte in puntenwolken gestructureerd en gevisualiseerd kan worden, en voor mijn Master thesis heb ik een procedure ontworpen voor het automatisch in kaart brengen van watergangen op basis van de AHN3 LiDAR dataset. Je zou kunnen zeggen dat mijn interesse voor de Aarde, en voor computers, echt is samengekomen tijdens deze studie. 

De Aarde en het weer hebben ook privé mijn belangstelling

Mijn persoonlijke interesses blijken deels uit mijn studiecarrière; de Aarde en computers. Nog steeds heb ik een grote interesse voor de aarde en het weer. Ik word enthousiast als er weer een koude periode op de weerkaarten staat, met sneeuw en vorst, en de mogelijkheid om te schaatsen en een toertocht te rijden. Tijdens vakanties is mijn oog gericht op het landschap en probeer ik te verklaren hoe dit landschap zo heeft kunnen ontstaan. Ook kan ik erg genieten van een goede videogame, een potje tennis, of een mooie tocht op de racefiets.

De dynamische omgeving van Tensing 

Na mijn studies ben ik bij Tensing aan de slag gegaan. Tensing biedt een informele en dynamische werkomgeving, waarin echt naar je geluisterd wordt als medewerker, met behulpzame collega’s met veel kennis op het gebied van GIS. Mijn functie als GIS consultant bij Tensing geeft mij de mogelijkheid om mij verder te ontwikkelen op het gebied van GIS.

Esri Certified Professional

Als klein jochie ging ik naar de bibliotheek om daar boeken en documentaires te huren over orkanen, tornado’s, aardbevingen en vulkanen, en aardrijkskunde was mijn favoriete vak op zowel de basis als middelbare school.