Ontdek de antwoorden op de meest gestelde vragen over FME. Staat jouw vraag er niet bij? Stel hem via de chat of neem contact op.

Aanschaf

Welke licenties kan ik kopen?

Licenties voor FME zijn beschikbaar op Desktop, Server en Cloud niveau. Daarbij geldt dat je voor het gebruik van een Server of Cloud omgeving minimaal één Desktop licentie nodig hebt om je workspaces mee te ontwikkelen. 

Bekijk de verschillen per omgeving.

Hoe koop ik FME Desktop of FME Server?

Om FME Desktop, FME Server of FME Cloud aan te schaffen, vul je de formulieren op de desbetreffende FME pagina's. We nemen binnen 24 uur contact met je op om op basis van inzicht in jouw situatie de beste aanbieding te maken.

Verder beantwoorden we dan graag de vragen die je hebt. Heb je liever telefonisch contact? Bel naar +31 (0)418 572 800 en vraag naar Michael Weggemans.

Wat zijn de eisen waaraan mijn hardware moet voldoen?

Benodigde hardware voor FME

Pentium® 4, AMD Opteron of nieuwer met 8 GB of meer RAM en 20 GB vrije schijfruimte. Hoewel FME-producten op oudere hardware kunnen werken, zullen extra geheugen, snellere CPU en schijf de verwerkingstijd aanzienlijk verbeteren.

U kunt de verwerkingskracht van FME Server eenvoudig vergroten door extra FME Engine-licenties aan te schaffen. Voor optimale prestaties raden we aan dat elke engine een dedicated core heeft. Als u FME Server wilt implementeren zonder de beperkingen van hardware, kies dan voor FME Cloud.

Beschikbare platforms voor FME

FME Desktop werkt op vrijwel alle 32 en 64-bits besturingssystemen. Daarbij functioneert een 32-bit FME-installatie ook op een 64-bit installatie van Windows.

Operating Systems FME Desktop FME Server
Windows    
Windows 10 Ja Ja
Windows 8.1 Ja Ja
Windows 7
except Intel 3000 or 4600 series Graphic Cards
Ja Ja
Windows Server 2016 Ja Ja
Windows Server 2012 Ja Ja
Windows Server 2012 R2  Ja Ja
Windows Server 2008 R2 Ja Ja
     
Mac Operating System
Note: FME on macOS does not support case-sensitive file systems
   
MacOS v10.13 High Sierra Ja Nee
MacOS v10.12 Sierra Ja Nee
     
Linux Operating Systems    
Ubuntu 16.04 LTS
Recommended distribution
Ja Ja
Ubuntu 14.04 LTS Ja Ja
Debian 9 Ja Ja
Red Hat Enterprise Linux 7
EPEL 7 repository required
Ja Ja
CentOS 7
EPEL 7 repository required
Ja Ja
     
Containerization    
Docker Nee Ja
Kan ik FME makkelijk zelf evalueren?

Uiteraard kan jij FME helemaal gratis uitproberen met een trial-licentie! Deze vraag je eenvoudig bij ons aan:

Vraag een gratis FME-licentie aan

Beschikbare licenties

Wat zijn de verschillen tussen FME Desktop, Server en Cloud?

FME is er in drie smaken. FME Desktop, FME Server en FME Cloud. Maar wat sluit nu het beste aan op jouw behoefte? 

FME Desktop - Workflows maken en uitvoeren

FME Desktop verbindt en transformeert alle mogelijke gegevens op talloze manieren. Met FME Desktop kan je data:

 • Converteren
 • Transformeren
 • Samenvoegen
 • Valideren
 • Inspecteren
 • Opmaken
 • Filteren

FME Server - Workflows automatiseren (on-premise)

FME Server biedt op enterprise-niveau toegang tot de krachtige mogelijkheden van FME. Met FME Server kan je:

 • Data insturen via e-mail
 • Data eenvoudig downloaden
 • Automische rapportages ontvangen
 • Data synchronisatie inplannen
 • Data streamen
 • Assets monitoren

FME Cloud - Workflows automatiseren (cloud)

FME Cloud is de gehoste versie van FME Server. Hiervoor is geen extra hardware vereist. Met FME Cloud kan je:

 • Hetzelfde als met FME Server
 • Eenvoudig opschalen door bijvoorbeeld extra engines toe te voegen
 • Automatische notificaties instellen
 • Je eigen regio kiezen om je cloud te hosten
 • Eenvoudig te koppelen aan andere services door REST API

Als FME specialist helpen wij je graag bij je keuze voor de juiste FME licentie. Neem contact met ons op en wij adviseren je over de beste opties voor jouw organisatie.

Wat is het verschil tussen fixed en floating FME licenties?

Een fixed licentie (vaste licentie) staat toe om FME Desktop op één enkele computer uit te voeren, terwijl een floating licentie door meerdere personen wordt gedeeld.

Stel je hebt vijf collega’s die allemaal gebruik willen maken van FME Desktop, dan kun je ervoor kiezen om voor elke computer een eigen licentie aanschaffen. Je bestelt dan bij ons 5 FME Desktop fixed licenties aan. Echter, wanneer die gebruikers nooit allemaal gelijktijdig gebruik maken van FME Desktop kun je ook floating licenties (zwevende licenties) kopen voor een lager aantal gebruikers. Zo schaf je bij vijf gebruikers bijvoorbeeld 3 keer een FME licentie aan van het type floating licentie omdat je wilt faciliteren dat er 3 gebruikers gelijktijdig gebruik maken van FME Desktop.

Wat zijn de mogelijkheden met mijn bestaande licenties voor ArcGIS Data Interoperability?

ArcGIS Data Interoperability is toegespitst op het gebruik binnen de Esri productsuite. Dat betekent dat het niet alle mogelijkheden biedt die FME Desktop wél biedt. Upgraden naar een volledige versie van FME Desktop is zeker mogelijk. Je profiteert dan direct van alle beschikbare bestandsformaten, toegang tot de FME Hub en het FME Beta programma.

Verder is een FME Desktop licentie de ideale uitgangspositie als je in de toekomst de uitvoering van je FME workspaces wilt gaan automatiseren met FME Server of FME Cloud. Zo profiteer je van nog meer eenvoud in het beheren en onderhouden van al je data. Neem contact met ons op voor de precieze mogelijkheden met je huidige contract.

Onderhoud

Hoe werkt de servicedesk?

Tijdens het eerste jaar is het onderhoud inbegrepen. Zo kan je rekenen op software updates, ondersteuning van de servicedesk bij technische problemen, upgrades en meer.

Wil je na het eerste jaar gebruik blijven maken van dit onderhoud, dan sluit je voor ieder volgend jaar een nieuw onderhoudscontract. Je kan al je technische problemen tijdens kantooruren eenvoudig melden via onze servicedesk. Wij lossen dit dan zo snel mogelijk voor je op. Heb je behoefte aan ondersteuning buiten kantooruren, kortom wil je een uitgebreide Service Level Agreement (SLA)? Neem dan contact met ons op!

Hoe stap ik over van leverancier?​

Heel eenvoudig, dit kunnen wij volledig voor u afhandelen!

Ook wanneer je een lopende FME onderhoudsovereenkomst hebt die momenteel via een andere leverancier loopt is het mogelijk om over te stappen naar Tensing! Tensing stelt samen met jou een nieuwe onderhoudsovereenkomst op en regelt - in nauwe samenwerking met Safe Software - dat het jaarlijks onderhoud op alle licenties vanaf de ingangsdatum rimpelloos via Tensing verloopt.

Hoe werkt het onderhoud en support?​

Jaarlijks onderhoud van FME software

Verschillende keren per jaar publiceert Safe Software een nieuwe versie van FME. In deze versie is altijd weer veel nieuwe functionaliteit toegevoegd en zijn veelvoorkomende processen verder vereenvoudigd. Tensing adviseert iedereen om na de publieke release zo snel mogelijk over te stappen want zo profiteer je direct van alle nieuwe mogelijkheden. Om in aanmerking te komen voor nieuwe softwareversies dien je te beschikken over een actieve onderhoudsovereenkomst. Hiervoor kun je bij ons terecht, neem daarvoor contact op met Dave Laurier.

Support op FME software

Als geautoriseerde partner van Safe Software leveren wij graag het support op jouw FME licenties. Onze servicedesk is zo ingericht dat je 24x7 je vragen of problemen bij ons kunt indienen. Uiteraard kunnen we je ondersteunen over de volle breedte van het FME platform, dus op FME Desktop, FME Server en FME Cloud omgevingen. Om voor deze diensten in aanmerking te komen dien je te beschikken over een actieve FME onderhoudsovereenkomst die via Tensing loopt.

Mogelijkheden van FME

Hoe verbind ik applicaties met elkaar?

Converteer vrijwel ieder bestandsformaat

Werkt de software in jouw organisatie niet met elkaar samen? Met FME is dat verleden tijd. Met FME combineer, converteer en bewerk je gegevens van 400 verschillende indelingen en toepassingen. Het behoudt van datakwaliteit tijdens het conversieproces is het belangrijkste doel van Tensing als FME expert.

verbind data met FME

 

Populaire bestandsformaten 

De grote hoeveelheid bestandsformaten die beschikbaar zijn binnen FME is enorm handig zodra je aan de slag bent. Welke bestandsformaten en applicaties - binnen de 400+ beschikbare bestandsformaten en applicaties - wij veelvuldig toepassen?

 • BIM: Revit, IFC, SketchUp
 • CAD: AutoCAD, MicroStation
 • Conventionele databases: Microsoft Access, Microsoft SQL Server, Oracle
 • GIS: ArcGIS, MapInfo, Smallworld
 • 3D: CityGML
 • Office: Microsoft Excel, PowerPoint en Word 
 • Point-clouds: Cesium, LAS
 • Ruimtelijke databases: Esri Geodatabase, Microsoft SQL Server Spatial, Oracle Spatial, PostGIS
 • Ruimtelijke XML-formaten: KML, GML, CityGML
 • Web-GIS platforms: ArcGIS Online, CARTO, Socrata

Neem ruimtelijke informatie serieus!

Ruimtelijke informatie is vaak complex en datzelfde geldt voor de bestandsformaten en indelingen die hiervoor worden gebruikt. Echter, met hetzelfde gemak verbindt FME bijvoorbeeld GIS, CAD en BIM data. De FME bibliotheek bevat meer dan 5.000 coördinatenstelsels, dus er is altijd wel één die past bij jouw vraagstuk. Schaf vandaag een FME licentie aan en profiteer van de voordelen.

Hoe transformeer ik data?

Verander onbewerkte ruwe data in informatie!

Met FME verzamel je de juiste gegevens en bepaal je zelf welke informatie je er vervolgens uit gebruikt. Of het nu gaat om satellietbeelden, of om incidenten die op Twitter zijn gemeld geografisch weergeven of om realtime een kaart te maken.

Transformeer data met FME

 

Het Zwitserse zakmes voor uw gegevens 

FME bevat honderden transformatoren, en tools die krachtige taken voor gegevensbewerking uitvoeren en jou volledige controle geven over hoe jouw gegevens eruit zien en hoe deze zijn gestructureerd.

Ben je op zoek naar een FME specialist of wil je direct een FME licentie aanschaffen? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Hoe automatiseer ik processen?

Verander handmatige taken in geautomatiseerde workflows

Alle FME-workflows zijn herbruikbaar. Beter nog, ze kunnen worden ingesteld om automatisch te worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld als er nieuwe gegevens worden ontvangen of je plant ze in om op elk gewenst tijdstip te worden uitgevoerd. In het midden van de nacht, eens per maand of elke seconde. Jij kiest.

Houd gegevens synchroon over de hele onderneming

Veel tools synchroniseren gegevens. Dus wat onderscheidt FME? Ja, FME kan eenvoudig grote hoeveelheden complexe, realtime data verwerken. Maar de echte kracht van FME is dat het dit allemaal doet, terwijl mensen ongestoord blijven werken in de applicatie van hun voorkeur. Start vandaag met profiteren van de krachtige werking van FME. Als FME expert helpen wij je daar graag bij.