Hoe ontwerp je oplossingen die daadwerkelijk impact maken? Dat begint met een helder begrip van de vraagstukken waarmee eindgebruikers worstelen. Tijdens een praktijkgerichte workshop over mobiliteit bij de gemeente ’s-Hertogenbosch stond dit centraal. Het resultaat: een dagdeel vol waardevolle inzichten en een solide basis om verder te bouwen aan digitale oplossingen, zoals een Digital Twin.
Gemeenten hebben te maken met complexe mobiliteitsvraagstukken, zowel in nieuwe woonwijken als historische binnensteden. Bij deze uitdagingen is het van belang om niet alleen naar technische oplossingen te kijken, maar ook naar de behoeften van de eindgebruikers. Door te begrijpen wat zij écht nodig hebben, kan beleid worden ontworpen dat zowel toekomstbestendig als praktisch uitvoerbaar is.
De workshop begon met een interactieve kennismaking, waarin deelnemers hun rol en verantwoordelijkheden visueel in kaart brachten. Vervolgens werkten de deelnemers in verschillende sessies aan:
Deze aanpak bood de deelnemers - van mobiliteitsspecialisten en verkeersplanologen tot informatieanalisten - de ruimte om hun ervaringen en ideeën te delen. Dit leidde tot inspirerende inzichten, zoals het idee van een analyse systeem dat real-time inzichten biedt om betere communicatie met burgers te ondersteunen.
De user stories vormden een belangrijk hulpmiddel om specifieke behoeften van eindgebruikers te inventariseren. Door deze vervolgens te plotten in het digital twin-volwassenheidsmodel, werd duidelijk welke wensen direct kunnen worden opgepakt en welke een stevige basis nodig hebben voordat ze uitvoerbaar zijn.
"Het was een geslaagde sessie, waarin diverse vooraf gestelde doelen behaald zijn. De werkvormen en discussies brachten concrete aandachtspunten en kansen aan het licht." aldus Jules van der Heijden, Trainee data en informatiemanagement bij de gemeente ’s-Hertogenbosch.
Uit de workshop kwamen meerdere belangrijke behoeften en thema’s naar voren:
De workshop heeft een eerste basis gelegd voor verschillende Digital Twin ontwerpen. De opgedane ideeën worden gevalideerd binnen het bredere mobiliteitsteam, en de belangrijkste thema’s worden verder uitgewerkt om ze concreet en toepasbaar te maken in de praktijk. De deelnemers kijken terug op een goede discussie, met interessante uitkomsten en concrete handvatten om de komende periode mee aan de slag te gaan.
Van der Heijden: "Avineon | Tensing begeleidde het proces goed en leverde waardevolle ondersteuning vanuit haar inhoudelijke expertise, wat een belangrijke bijdrage leverde aan het succes van de workshop."
Binnenkort volgt een tweede workshop over gebiedsontwikkeling. Wij hebben er zin in!