De 10 meeste gestelde vragen over FME trainingen

Pim Christiaans

FME Certified trainer

Als je veel werkt met data, kom je regelmatig vraagstukken tegen waarbij data uit verschillende bronnen vergeleken of samengevoegd moet worden. Vol vertrouwen op de knop drukken blijft spannend. Heb je echt aan alles gedacht? Gaat er geen waardevolle data verloren? Tensing gelooft in de kracht van FME: de Feature Manipulation Engine. Oftewel dé professionele tool om al je databewerkingen vol vertrouwen in te realiseren. Moeilijk? Nee hoor. In twee dagen leren wij je de basis in één van onze FME Trainingen. Onze gecertificeerde trainer Pim Christiaans beantwoordt de meest gestelde vragen rondom FME Trainingen.

1.     Wat zijn de belangrijkste functies van FME?

Met FME maak je zelf in een paar klikken inzichtelijke workflows waarbij je jouw data op ieder moment kan volgen. Dankzij de overzichtelijke opzet van FME kan je jouw processen continu verbeteren en upgraden. Zo hou je dus écht de controle over alle data die jij in beheer hebt. Bijkomend voordeel is dat je geen inhoudelijke kennis nodig hebt van andere softwarepakketten om de data van die pakketten wél te verwerken. De visuele programmeertaal helpt jou bij het ontwikkelen en opzetten van workspaces zonder dat jij code hoeft te kloppen. Wil jij zo min mogelijk bezig zijn met standaard processen zodat je kan focussen op de dingen die echt belangrijk zijn? Automatiseer dan je processen zodat jij bezig kan zijn met de interessante zaken.

2.     Waarom FME als ik mijn data ook kan bewerken met Excel?

Data bewerken kan inderdaad ook in Excel. Dit wordt alleen een uitdaging als je ook data uit andere bronnen wil importeren of zelfs bewerken. Dan loop je al snel tegen de grenzen van de mogelijkheden van Excel aan. Een ander belangrijk voordeel van FME is dat het ook geometrie ondersteund. Je data weergeven op een kaart is daarmee een fluitje van een cent. Tot slot is het samenwerken met data uit meerdere bronnen en/of bestandsformaten een belangrijke reden om te kiezen voor FME.

Concluderend kan je dus zeggen dat als je jouw processen in FME goed inricht, je het maar één keer hoeft te bouwen. Daarbij is de data steeds verschillend, maar is het proces steeds gelijk.

download trainingsoverzicht

3.     Wat moet je basiskennis zijn voordat je aan de training begint?

Voor de eerste training heb je geen specifieke basiskennis nodig. Iedereen die regelmatig met data uit tabellen of online bronnen werkt - met of zonder geo-component - kan van start gaan. Doordat we werken in kleine groepen passen we de training altijd aan op het kennisniveau van de groep. Verder zit jij tijdens de training zelf aan de knoppen en maak je veel praktijkopdrachten. Tijdens de praktijkopdrachten in de training kan ik je altijd extra informatie geven als jij daar behoefte aan hebt.

4.     Wat leer ik in de basistraining?

In de basistraining beginnen we écht bij het begin. Zoals gezegd heb je geen kennis nodig van programmeren of andere ingewikkelde computertalen. Als je regelmatig werkt met data en sneller betere resultaten wilt boeken, dan is het tijd om aan de slag te gaan met FME.

De basistraining bestaat uit:

 • Kennismaking met FME Desktop en de verschillende onderdelen
 • Bouw zelf eenvoudig conversiescripts met FME Workbench
 • Begin met eenvoudige conversies
 • Werk toe naar steeds complexere transformaties
 • Visualiseer en inspecteer gegevens met FME Data Inspector
 • Pas 'best practices' toe op workspaces
 • Manipuleer de geometrie en de attribuutinformatie met transformers
 • Werk met meerdere gegevensbronnen in één workspace
 • Bouw herbruikbare workspaces die weinig onderhoud nodig hebben

Heb je zelf een praktijkprobleem? Neem deze dan mee naar de training zodat we die in de groep kunnen bespreken en oplossen.

5.     Welke FME trainingen zijn er allemaal?

Trainingen zijn er voor beginners tot echte data-tijgers. Bij de FME Desktop Basic training leer je de basis. Denk hierbij aan de interface van de software, eenvoudige transformaties en het gebruik van veelgebruikte transformers. Als je dit goed onder de knie hebt is de FME Desktop Advanced training een mooi vervolg. Hier bouw jij je kennis verder uit en ga je aan de slag met het zelf realiseren van je transformers. De transformaties waarmee jij je collega’s kan gaan verrassen, worden dus nog slimmer.

Als je veel gebruikt maakt van dezelfde workspaces die je graag geautomatiseerd wilt laten draaien, dan is FME Server wellicht een interessante oplossing voor jou. Hiermee automatiseer en plan je de workspaces en houd je dus je data altijd up-to-date. Ook voor FME Server bieden we training in twee soorten aan. FME Server Authoring gaat over hoe jij de serveromgeving slim configureert. FME Server Administration is juist gericht op het onderhoud van de omgeving.

6.     Wat kost een training bij Tensing?

Per training van twee dagen betaal je bij Tensing 899 euro. Hierbij zijn de trainingsfaciliteiten en de lunch inbegrepen. Bovenop deze twee dagen word je gratis lid van de Tensing FME Community. Voor deze community organiseren wij bijvoorbeeld terugkomdagen, het Tensing FME Café en de jaarlijkse FME World Tour. Als lid van de community word je voor sommige evenementen exclusief uitgenodigd en voor andere evenementen als eerste. Zo profiteer je dus van de kennis uit de training en houd je vervolgens je kennis up-to-date. Daarnaast kan je mij of één van mijn collega’s na de training ook altijd benaderen als je vragen hebt over het gebruik van FME in de praktijk. Wij helpen je graag verder.

7.     Is FME alleen voor locatie data?

FME is ontstaan vanuit data met een locatie-component. In de afgelopen jaren heeft FME zich verder ontwikkeld. Hierdoor functioneert het nu uitstekend met data uit vrijwel alle bronnen. Op dit moment ondersteunt FME meer dan 325 dataformaten en dit aantal blijft continu groeien. Benieuwd of jouw dataformaten daar ook bij zitten? Ontdek het op de website van de leverancier Safe Software. Als je bij een training aangeeft dat je zelf niet met locatie data werkt, houd ik hier graag rekening mee.

8.     Welke winst haal ik uit een training?

Na afloop van de training kan jij:

 • Data uit verschillende bronnen samenvoegen in één formaat
 • Workflows maken die je op elk moment kan verbeteren of upgraden
 • Aan de slag met allerlei dataformaten zonder dat je specialistische kennis van meerdere softwarepakketten hebt
 • Data uit verschillende bronnen vergelijken en optimaliseren
 • Vaak terugkomende data bewerkingen geautomatiseerd uitvoeren
 • FME efficiënt gebruiken dankzij de handige tips en trucs uit de training
 • Je collega’s verrassen met snelle en krachtige data analyses

9.     Wanneer is de volgende training?

Op onze website vind je altijd de meest actuele trainingsdata. Bekijk ons trainingsaanbod en schrijf je direct in voor een training die past bij jouw persoonlijke ontwikkeling.

10. Hoe worden de trainingen van Tensing beoordeeld?

Deelnemers aan de FME Trainingen bij Tensing zijn erg positief over de inhoud en de opbouw van de training. Via klantenvertellen.nl kreeg Tensing zelfs een 8,2 als gemiddeld rapportcijfer.

New call-to-action

TAGS: GIS, ETL, FME, Training

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!