De 10 meeste gestelde vragen over FME trainingen

Pim Christiaans

FME Certified trainer

Tensing biedt FME Trainingen aan voor alle kennisniveaus. Een aantal vragen worden regelmatig gesteld tijdens trainingen. In deze blog beantwoord ik de tien meest gestelde vragen, door beginnende-, gevorderde en ver gevorderde gebruikers.

Vragen van beginnende FME gebruikers

1. Wat is FME?

FME (Feature Manipulation Engine) is data-integratiesoftware die speciaal ontwikkeld is om geografische databronnen samen te brengen. Wat mij betreft bestaat er geen betere software om data uit te wisselen tussen geografische informatie-, assetmanagement- en andere systemen.

Data-integratieprocessen (ook wel bekend als Extract, Transform en Load) bestaan traditioneel gezien uit drie stappen:

  1. Tijdens de extract-fase wordt alle relevante data uit verschillende bronnen ingelezen en samengebracht om te bewerken.
  2. Tijdens de transform-fase wordt deze data omgezet of gecombineerd met andere ingelezen data en bruikbaar gemaakt voor het vervolgproces. Omdat de data uit verschillende systemen komt en in verschillende bestandsformaten aangeleverd wordt, is het aanbrengen van één structuur noodzakelijk.
  3. Tot slot volgt er de load-fase. Tijdens deze fase wordt de getransformeerde data ingeladen in je geografische informatiesysteem.

Vandaag de dag is data-integratie geen overzichtelijk en voorspelbaar proces meer. De stappen lopen in de praktijk door elkaar. Maar deze drie stappen vormen nog steeds de basis voor data-integratieprocessen.

2. Wat is een FME Workspace?

De FME Workspace is een virtuele ingerichte ruimte, ook wel het script genoemd. Het inrichten van je data-integratieprocessen gebeurt in de FME Workbench, een soort virtuele werkbank. 

Iedere workspace is opgebouwd uit functionaliteiten die één van de drie traditionele ETL-stappen uitvoeren:

  • Readers lezen data in (en voeren dus de extract-fase uit);
  • Transformers converteren de data naar de gewenste opbouw en structuur (en voeren dus de transform-fase uit);
  • Writers schrijven de informatie naar het doelsysteem (bijvoorbeeld je GIS) (en voeren dus de load-fase uit).

In de praktijk lopen de taken die readers, transformers uitvoeren door elkaar, zoals de traditionele ETL-stappen dat ook doen. Dit komt omdat geografische dataverwerking in de praktijk heel dynamisch is, waardoor een flexibele benadering noodzakelijk is.

3. Kan ik FME gebruiken zonder programmeerkennis?

FME is een no-code/low-code tool. Kortom: het is gebouwd voor gebruikers met geen of weinig programmeerkennis. Als beginnende FME gebruiker kom je een heel eind zonder dat je de ins- en outs van SQL en python kent.

Voor gevorderde FME gebruikers, die complexe workspaces inrichten met veel op maat wensen, kan programmeerkennis wel noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld als je veel met databasesystemen werkt of eigen custom transformers wil bouwen.

4. Hoe automatiseer ik repetitieve taken met FME?

Een goed ingerichte workspace maakt veel handwerk overbodig. Twee of meer databases die dezelfde data bevatten en allebei met de hand worden bijgewerkt. Die situatie komt ook vandaag de dag nog regelmatig voor. Een goed ingerichte FME workspace werkt automatisch de afgeleide database bij en zorgt er zo voor dat je altijd maar één bron up to date hoeft te houden: je centrale databron.

Is FME nieuw voor je en wil je een goede basis leggen op gebied van geografische data-integratie? Meld je dan aan voor onze FME Form Introductie training!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Veelgestelde vragen FME 1

Vragen van gevorderde FME gebruikers

5. Hoe gebruik ik data uit datawarehouses?

Het aantal datawarehouses neemt al jaren toe. De kans is dus groot dat ook jouw organisatie een datawarehouse gebruikt. Je kunt een FME reader gebruiken om deze data in te laden in je workspace. Voor de meest gebruikte datawarehouses zoals Oracle, Snowflake en SAP biedt FME gestandaardiseerde en eenvoudig te gebruiken readers. Als je deze readers gebruikt, hoef je geen database specifieke talen te kennen.

6. Hoe kan ik open data gebruiken in FME?

Er is heel veel (geografische) data beschikbaar dankzij de open datacultuur die Nederland kent. Er zijn heel veel gemeenten en andere overheidsinstellingen die hun data beschikbaar stellen. Daarnaast bestaan er heel veel internationale databases, denk bijvoorbeeld aan de Living Atlas van Esri. Je kunt deze open databronnen gebruiken in FME. Hiervoor kun je bestaande readers gebruiken of een custom reader bouwen met bestaande FME bouwstenen, die die de data op de juiste manier inlaadt en vervolgens transformeer je de data naar een bruikbaar formaat voor jouw project.

7. Kan ik FME toegankelijk maken voor iedereen met self-service?

FME speelt een hele grote rol bij organisaties die assets in de openbare ruimte beheren. Heel veel onderhoudsteams kennen het bestaan van FME niet, omdat de rol van FME geautomatiseerd en op de achtergrond plaatsvindt.

Door Workspace Apps te bouwen kun je de mogelijkheden van FME toegankelijk maken voor medewerkers die weinig kennis hebben van het coderen of configureren van data-integratie workflows. Een Workspace App is helemaal aan te passen aan jouw wensen: je kunt de look and feel aanpassen, de functionaliteiten bepalen en je kunt instellen welke data aangepast mag worden of uit het systeem mag worden opgehaald door onderhoudsteams en wat de voorwaarden voor wijzigingen zijn.

Het gebruik van FME Flow’s Self-services komt uitgebreid aan bod tijdens de FME Flow Authoring training. Meld je aan en leer alles over de mogelijkheden van FME Flow!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Veelgestelde vragen FME 2

Vragen van ver gevorderde FME gebruikers

8. Hoe bouw je een custom transformer?

FME heeft 450 transformers. Bij veel projecten heb je geen custom transformer nodig en kun je met bestaande transformers prima uit de voeten. Maar: custom transformers bouwen is wel heel leerzaam en kan goed van pas komen bij het invullen van op maat wensen.

Het bouwen van custom transformers is een belangrijk onderdeel van de FME Form Advanced training. Meld je aan één onze ervaren FME Trainers leert je alles over het invullen van op maat wensen!

9. Hoe kun je de performance van je FME workspace verbeteren?

Het is misschien wel de grootste tegenvaller voor een ervaren FME’er: je workspace is heel slim ingericht en doet precies wat hij moet doen, alleen met veel te lange laadtijden. Er bestaan verschillende mogelijkheden om de performance te verbeteren. Een aantal voorbeelden:

  • Kritisch kijken naar transformatieprocessen die te veel computerkracht verbruiken;
  • Efficiëntere datafiltering, zodat onnodige data geen verwerkingstijd kost;
  • De cache-instellingen aanpassen, afhankelijk van de ontwikkeling- of productiefase.

10. Wat kun je leren van het bestuderen van een FME logbestand?

Een FME logbestand is een rijke bron aan informatie. Je kunt er heel veel mogelijke signalen uit halen om je performance te verbeteren, de betrouwbaarheid van je workspace te toetsen en zeker niet onbelangrijk: fouten in de uitvoering van je workflow te achterhalen.

Het verbeteren van de performance en het bestuderen van FME logbestanden komt uitgebreid aan bod tijdens de FME Form Advanced training. Meld je aan en til je FME skills naar een nóg hoger niveau!

TAGS: GIS, ETL, FME, Training

Trainingsoverzicht Tensing Academy

In dit trainingsoverzicht vind je alle trainingen van de Tensing Academy. Daarnaast biedt het alle praktische informatie over onze trainingen. Download het overzicht (PDF) en ontdek welke training het beste past bij jouw kennis, ervaring en ambities.