Aan de slag met een BAG dataset in Tableau

Michael Tuijp

Geospatial Data Scientist

Bij Tensing helpen we organisaties om grote hoeveelheden data om te zetten tot waardevolle en bruikbare informatie. Deze beschikbare data kan interne data zijn, maar ook openbare data. Openbare data leidt tot nieuwe inzichten. Aan de hand van een BAG (Basisregistraties adressen en gebouwen) dataset van het Kadaster laat ik zien hoe je open data gebruikt in Tableau. Tableau is een Business Intelligence en analyseplatform dat helpt om data te zien en te begrijpen.

Snowflake

Tensing levert in Snowflake een gebruiksvriendelijke kopie van de officiële registratie van Nederlandse adressen en gebouwen. Snowflake is een cloud-based data- & analyseplatform en biedt alle flexibiliteit en bijna oneindige schaalbaarheid om je data gemakkelijk te laden, te integreren, te analyseren en veilig te delen. Lees op deze pagina over wat Snowflake voor jouw organisatie kan betekenen. 

In de video 'Empowering spatial insights with FME in Snowflake' vertelt specialist Thom samen met Arjan van Snowflake over de mogelijkheden die Snowflake te bieden heeft op het gebied van ruimtelijke data. Download de recording hieronder. 

Webinar-Snowflake-NL

BAG dataset

De dataset is afgeleid van de maandelijkse ‘BAG’-levering van het Kadaster. De BAG (Basisregistraties adressen en gebouwen) is onderdeel van het overheidsstelsel van basisregistraties. De Nederlandse gemeenten zijn eigenaar van deze data en zijn wettelijk verplicht deze data te onderhouden én als open data te delen via het Kadaster.

De BAG bevat onderstaande informatie van alle panden in Nederland. We onderscheiden 5 objectsoorten:

  • Panden
  • Verblijfsobjecten
  • Nummeraanduidingen
  • Openbare ruimtes
  • Woonplaatsen

De attributen die we gebruiken in de BAG zijn onder andere status, oppervlak, x-y-coordinaat, bouwjaar, geometrie en gebruiksdoel.

Aan de slag in Tableau

Met een voorbeeld query hebben we data van 50.000 gebouwen rond de Oude Kerk in Amsterdam in Tableau geladen. Je kunt query's uitvoeren op elk type data dat interessant is voor elke ruimtelijke use-case die je maar kunt bedenken! Tableau is een geweldige visualisatietool die gemakkelijk te integreren is met Snowflake queries.

Download via deze link het bijbehorende Tableau-bestand en bekijk via deze link het voorbeeld query. 

Zoals je kunt zien in het geanimeerde Tableau-dashboard hieronder, visualiseer, filter en exporteer je eenvoudig gegevens van gebouwen die voor jou interessant zijn.

GIF 1 - Tableau Dashboard

In de geanimeerde afbeelding zie je hoe je verbinding maakt met de Snowflake database en hoe je de gegevens in Tableau laadt.

Via de Snowflake Data Marketplace kun je een verbinding maken naar de BAG data. Klik op deze link en log in met je Snowflake (free trial) account. Nadat je verbinding hebt gemaakt, selecteer je de gegevens van de BAG database in Snowflake. In de geanimeerde afbeelding hieronder zie je hoe je verbinding maakt met de Snowflake database en de gegevens in Tableau laadt. 

Snowflake-Tableau-Data-Load (1)

Tenslotte kun je een willekeurige tabel naar de selectie slepen, er met de rechtermuisknop op klikken en converteren naar aangepaste SQL. Waarna je de query onderaan deze blog kopieert en op ‘OK’ klikt. De gegevens uit het bovenstaande voorbeeld zouden dan in je Tableau-werkmap geladen moeten zijn.

GIF 2 - Snowflake-Tableau Load

In toekomstige blogs gaan we dieper in op use-cases, waaronder cases met Machine Learning, Databricks & Esri. Als je ideeën of vragen hebt over interessante queries, neem dan contact met ons op via onderstaande knop.

C2A_Adviesgesprek_Wit_NL-2

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!