Visualisatie geschikte daken voor plaatsing van zonnepanelen (1/2)
Michael Tuijp
Geospatial Data ScientistGemeente Haarlem stimuleert haar burgers om zonnepanelen te plaatsen, maar wil tegelijkertijd het aanzicht van de historische binnenstad borgen. Dat kan alleen wanneer de panelen worden geplaatst op dakdelen die vanaf de straat niet zichtbaar zijn. De gemeente is daarom op zoek gegaan naar een oplossing om de geschikte dakdelen te identificeren en de informatie op laagdrempelige en overzichtelijke wijze met de burgers te delen. Hiervoor heeft de gemeente Haarlem Tensing ingeschakeld.
De oplossing die wij hebben gebouwd is een viewer waarin de burger kan zien welke dakdelen geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. In dit artikel belicht ik de problemen en kansen waar Gemeente Haarlem tegen aan liep, de oplossing die Tensing heeft aangedragen en de manier waarop we die oplossingen hebben gebouwd en geïmplementeerd.
Ben je benieuwd naar het gehele project bij de Gemeente Haarlem? Download dan de casestudie.
De huidige situatie
Gemeente Haarlem heeft de opdracht om meer groene energie te produceren en stimuleert daarom haar burgers om zonnepanelen te plaatsen op vrije en geschikte dakdelen. Het nadeel van het willekeurig plaatsen van zonnepanelen is echter dat het esthetische aanzicht van de stad behoorlijk kan worden aangetast. Zeker een stadscentrum dat bestaat uit veelal eeuwenoude gebouwen.
De gemeente heeft een beleid gemaakt voor het plaatsen van zonnepanelen, waarbij plaatsing in de binnenstad alleen is toegestaan op platte dakdelen of dakdelen buiten het zicht van de openbare weg. In veel gevallen zijn mensen er niet helemaal zeker van of hun dak(deel) plat of schuin is en of het zichtbaar is vanaf de weg of niet. Hierdoor krijgt de gemeente vaak vragen van burgers die niet weten of ze in aanmerking komen voor het plaatsen van zonnepanelen.
Veel gemeenten delen de dakdelen handmatig in. Medewerkers moeten hiervoor op pad om te kijken of daken plat of schuin zijn. In grotere steden die duizenden huizen en tienduizenden daken bevatten, kost het handmatig classificeren hiervan enorm veel tijd en geld.
Voorgestelde oplossing
Gemeente Haarlem heeft Tensing gevraagd om voor dit probleem een oplossing te ontwikkelen. We hebben een viewer gebouwd waarin de burger kan zien welke dakdelen geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen.
Voor het bouwen van de viewer hebben we gebruik gemaakt van FME. FME (Feature Manipulation Engine) is een data integratie platform van Safe Software. Het platform maakt het mogelijk om eenvoudig een groot aantal applicaties met elkaar te verbinden, data te transformeren en dataprocessen te automatiseren.
Onze voorgestelde oplossing bestaat uit drie afzonderlijke datasets en de bijbehorende FME-processen, zodat de gemeente de resultaten kan reproduceren wanneer er nieuwe data beschikbaar is.
De drie datasets worden op meerdere niveaus geleverd:
- Dataset #1 bevat een 2D-kaart van alle daken en van elk BAG-adres in de binnenstad met een classificatie of het een schuin of plat dak is en of het pand een monumentale status heeft;
- Dataset #2 bevat een 2D-kaart van alle dakdelen van elk BAG-adres in de binnenstad met een classificatie of het een schuin of plat dak is en of het pand een monumentale status heeft;
- Dataset 3# bevat een 2D-kaart van alle aanzichten van de dakdelen in de binnenstad die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.
Met deze datasets kan de gemeente laten zien welke daken en dakdelen plat of schuin zijn, welke monumentaal zijn en of de daken zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.
Het resultaat
Door de drie datasets te combineren, heeft Gemeente Haarlem beschikking over een online en publiekelijke beleidskaart welke daken en dakdelen in aanmerking komen voor het plaatsen van zonnepanelen. De viewer staat op de website van Gemeente Haarlem en kun je hier bekijken.
De resultaten op een rij:
- De gemeente heeft nu beschikking over een online en publiek toegankelijke beleidskaart welke dakdelen in aanmerking komen voor plaatsing van zonnepanelen;
- De gemeente kan de drie processen gebruiken om de verschillende datasets onafhankelijk van elkaar te genereren in de toekomst;
- Er is een open viewer van de beleidskaart beschikbaar.
Wil je meer weten over de datasets en de viewer? Download dan de volledige casestudy.
Heeft dit project je interesse gewekt? Bekijk dan ons casestudie overzicht. En als deze use-case in het bijzonder je interessant lijkt voor je eigen gemeente of organisatie, neem dan contact met ons op.