Een dijk van een digital twin

Michael van Mouwerik

Business Developer Waterschappen en Provinices

Digital twin. Te groot. Te veel werk. Te abstract. Alleen bruikbaar bij een datakwaliteit van 100%. Herken je deze sentimenten? Ik hoor ze regelmatig bij waterschappen en ik begrijp ze heel goed. Digital twins worden vaak gebombardeerd tot oplossing voor alles. Daardoor komt er heel veel druk te staan op initiatieven op dit vlak. Maar een innovatie lost nooit alle uitdagingen van een organisatie in één keer op. Grote uitdagingen tackel je in kleine stappen. In deze blog geef ik je drie tips om laagdrempelig te starten met een digital twin voor waterschappen.

Tip 1: kies één onderwerp

Ik pleit altijd voor integrale samenwerking op het gebied van data. Binnen organisaties en bij voorkeur ook daar buiten. Het lijkt daarom tegenstrijdig als ik voor dit onderwerp zeg: vergeet integraal werken. Voor heel even. Kies één onderwerp om de toegevoegde waarde van een 3D model te testen en maak het niet direct té groot.

Bij waterschappen en mogelijke 3D modellen denk ik vooral aan dijken. Ik noem het bewust nog geen digital twin, want een digital twin leeft en wordt gevoed met live data. Maar het bouwen van een 3D model is wel de eerste stap richting het maken van een digital twin. Het monitoren van de ondergrond wordt steeds belangrijker voor waterschappen. Nederland kent extremere natte en drogere periodes en daardoor wordt inklinking een steeds groter probleem. Een 3D model is een sterk middel om hiermee om te gaan.

Stel je voor: je brengt alle relevante data over een dijk samen in één visualisatie. De grond- en dijkhoogte uit het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN), informatie over de ondergrond uit de Basisregistratie Ondergrond (BRO) en de bedekking uit je interne database. Dan heb je al voldoende om de dijk te visualiseren. Boven en onder de grond. Een bovengrondse visualisatie biedt een waardevolle ondersteuning bij het maken van beleid én is bovendien een goed middel om burgers te informeren. De ondergrondse visualisatie biedt nieuwe mogelijkheden voor interne processen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Foto van weg op Nederlandse dijk die een dorp inloopt

Tip 2: bouw een Proof of Concept

Tensing gelooft in de toegevoegde waarde van Proof of Concepts: testen in de praktijk. Bouw een digital twin met een beperkte scope en laat een projectteam hiermee werken. Je zult verstelt staan van de nieuwe ideeën die tijdens een PoC-fase ontstaan. Toepassingen verzinnen aan de hand van een concreet zichtbaar voorbeeld blijkt vaak makkelijker dan ideeën verzinnen aan de hand van een nog niet bestaand abstract idee.

Met een POC bereik je meerdere doelen. De voornaamste twee zet ik voor je op een rij:

  1. Je test de waarde van een digital twin voor één specifiek onderwerp;
  2. Het concept digital twin wordt concreter voor projectleden.

Het is een typische waterval valkuil: eerst alles verzinnen wat kan met een digital twin, om dan vervolgens in de praktijk te ontdekken dat je plan te allesomvattend en daardoor onhaalbaar is. Pak het agile aan. Begin met een PoC!

Tip 3: verlaat pas daarna je eiland

Samenwerken op gebied van data binnen grote organisaties is niet eenvoudig. Dat is overal zo. Bij overheden, bij semi-overheden en commerciële bedrijven. Voor een PoC mag je gerust een tijdelijk eilandje creëren om een heel concreet en afgebakend doel te bereiken. Heb je dit doel bereikt? Dan beloof ik je dat je een 3D model hebt waarmee je de monden intern open doet vallen. En dat is een héél goed startpunt om je digital twin langzaam uit te bouwen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van 3D modellen en digital twins voor waterschappen? Neem dan gerust contact met mij op!

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!