De duurzame ontwikkelingsdoelen van Tensing

Dave Laurier

Managing Director

Ons team bij Tensing is zeer divers van achtergrond en interesses. Toch zijn er twee zeer sterke gemeenschappelijk dingen: onze passie voor data en het verlangen om de wereld een stukje mooier te maken. 

Dit doen we allereerst door organisaties te helpen om optimaal te presteren met locatie gedreven inzichten in hun data. Dat bespaart ze tijd en geld en vermindert de ecologische voetafdruk van de operationele activiteiten. Daarnaast steunen we initiatieven die in onze ogen bijdragen aan die betere en eerlijkere wereld zoals Cycling for Climate en Wakibi. Tot slot werken we in ons ecosysteem samen met onze opdrachtgevers aan hun eigen maatschappelijke projecten. Zo trekken wij onder andere op met Nederlandse drinkwaterbedrijven in de realisatie van ontwikkelingsprojecten in het buitenland. Wij leveren daar kosteloos onze expertise rondom Data Integratie en Geografische Informatie Systemen. 

Al lijken deze initiatieven op het eerste gezicht uiteenlopend, ze hebben een gemeenschappelijk doel, de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Wat ik daarbij merk is dat ons ecosysteem zichzelf versterkt. Jij wilt vast ook meer impact maken, dus nodig ik je uit om met ons mee te doen! In dit artikel leg ik je uit wat de SDG's zijn, hoe wij ons hier samen met ons ecosysteem voor inzetten en hoe jij daar onderdeel van kunt zijn en jouw bijdrage levert.

Wat zijn de SDG's?

De 193 lidstaten van de Verenigde Naties hebben in 2015 de Sustainable Development Goals (SDG's) vastgesteld om de wereld te verbeteren. De SDG’s zijn een dringende oproep aan alle landen om actie te ondernemen tegen het uitbannen van armoede, tekortkomingen op het gebied van onderwijs, gezondheid, ongelijkheid, het stimuleren van economische groei en het aanpakken van klimaatverandering. De SDG’s bestaan uit 17 verbeterpunten die in 2030 behaald moeten zijn. Die ontwikkelingsdoelen zie je hieronder in het overzicht.

SDGs

Hoe Tensing bijdraagt aan de sustainable Development Goals?

Bij Tensing willen we bijdragen aan de realisatie van de ontwikkelingsdoelen. We geloven dat als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, we met elkaar het verschil maken. Zeker als deze inzet het dichtste ligt bij waar je goed in bent, maak je impact!

Nu zijn wij bijzonder handig met data en geografische informatie systemen: het integreren van data en het gebruik van locatie informatie. Via ons dagelijks werk dragen we bij aan een aantal van de ontwikkeldoelen. Bijvoorbeeld met ons werk voor de drinkwaterbedrijven en de energiesector. Daar werken mijn collega's met geografische data om drinkwater te produceren en te leveren of om betaalbare en duurzame energie op te wekken en te kunnen leveren. Dat zijn deze ontwikkelingsdoelen:

  • SDG 06 - schoon water en sanitair
  • SDG 07 - betaalbare en duurzame energie

We doen ook non-profit werk en wij hebben binnen ons team een aantal slimme dingen bedacht waarmee we geld ophalen dat we vervolgens gebruiken voor eenmalige donaties of voor (micro)financieringen aan ondernemers in ontwikkelingslanden.

Om je wat voorbeelden te geven heb ik een aantal SDG’s geselecteerd waarvan ik weet dat we door de inzet van onze expertise en ervaring (betaald of onbetaald) of via donaties of financiering van goede doelen echte impact maken. Deze ontwikkeldoelen zijn:

  • SDG 04 - Kwaliteitsonderwijs
  • SDG 06 - Schoon water en sanitair
  • SDG 07 - Betaalbare en duurzame energie
  • SDG 11 - Duurzame steden en gemeenschappen
  • SDG 13 - Klimaatactie

In een volgende post vertel ik je graag meer over betaalde werkzaamheden bij opdrachtgevers die bijdragen aan deze doelen. In dit artikel ga ik in op de non-profit activiteiten die wij als team doen.

wat doen we vanuit ONZE EXPERTISE?

Geografische Informatie Systemen (GIS) integreren data op basis van geografie en die context is voor veel van de ontwikkeldoelen van levensbelang. Via het GIS bieden wij nieuwe inzichten in een beeld dat voor iedereen begrijpelijk is. Dit biedt enorme kansen om wereldproblemen in kaart te brengen en tot nieuwe oplossingen te komen.

Eerder dit jaar sprak ik daar over met Jack Dangermond van Esri Inc (voor de Tensing Talking Spatial Podcast). Hij deelde zijn holistische visie waarbij je GIS inzet als een digitaal zenuwsysteem van de aarde. Wij zijn het met elkaar eens dat daar een enorme kans ligt, misschien zelfs wel een morele verplichting voor GIS experts in alle landen, om samen te werken vanuit deze krachtige technologie. 

Daarom licht ik hier nu graag alvast één van onze non-profit projecten toe:

Het Ghana Water project met VEI
In Ghana is toegang tot schoon en veilig drinkwater helaas niet vanzelfsprekend. Om drinkwater makkelijker bereikbaar te maken, heeft Tensing kosteloos een oplossing ontworpen en ontwikkeld voor het beheer van waterleidingen in Ghana. Deze oplossing maakt gebruik van het al aanwezige Esri ArcGIS platform bij Ghana Water en het werk daarvoor werd door een groep collega's uitgevoerd. Voor een deel op afstand en voor een deel op locatie in Ghana. Daar hebben mijn collega's kennis gedeeld en de lokale medewerkers opgeleid om zelfstandig met deze oplossing te werken. Later deze maand hoor je meer over dit project.

Ghana Water

Voor dit project zelf werken we samen met VEI, een initiatief van zeven Nederlandse waterbedrijven: Vitens, Evides Waterbedrijf, Waterbedrijf Groningen, Brabant Water, WML, WLN en PWN. Zij zetten zich in voor SDG6 (schoon water en sanitair voor iedereen) van de Verenigde Naties.

Dit doen zij vanuit partnerschappen die gericht zijn op het delen van kennis en vaardigheden om lokale waterbedrijven sterker, financieel gezonder en veerkrachtiger te maken.

wat doen we nog meer?

Cycling for Climate
Klimaatactie is een ander ontwikkeldoel binnen de SDG's. Om aandacht te vragen voor klimaatverandering en de daaraan gekoppelde stijging van de zeespiegel stapten wij in 2021 voor het eerst met elkaar op de racefiets voor de langste fietsrit in ons leven (tot dan). 

De organisatie Cycling for Climate organiseert namelijk jaarlijks een fietstocht langs 'de nieuwe kustlijn' met als doel bewustwording rond de klimaatcrisis te vergroten en mensen op een leuke manier in beweging te brengen. De nieuwe kustlijn is de kustlijn die ontstaat als wij de opwarming van de aarde niet afremmen en de zeespiegel blijft stijgen.  

In kleurige wielershirts met daarop de Climate Stripes fietsten we in 2021 de Climate Classic in Nederland langs de nieuwe Nederlandse kustlijn. In 2022 fietsten we de legendarische editie van de Klimaat Klassieker langs de nieuwe kustlijn in België. Daar fietsen we maar liefst 210 kilometer langs steden die in de toekomst aan zee liggen vanwege klimaatverandering. 

Cycling-for-Climate-2021Cycling-for-Climate-2022-1

Alle deelnemers maakten ook een Carbon Commitment, kregen inzicht in de eigen voetafdruk en bepaalden welke persoonlijke actie volgt om die te verminderen. Ook een aantal van onze collega's die niet meefietsen maakten impact door extra aandacht te generen via social media of door het bouwen van een online dashboard waarmee je onze prestaties tijdens deze tocht op de voet kon volgen.

Wakibi
Eerder sprak ik al over aantal slimme dingen die wij hebben bedacht om geld op te halen dat we gebruiken voor eenmalige donaties of voor (micro)financieringen aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Ik ga je nu uitleggen hoe dat werkt.

Als wij onze gebruikte laptops en mobiele telefoons vervangen door nieuwe exemplaren dan zijn er een aantal opties:

  • We doneren onze gebruikte laptops en telefoons aan oorlogsslachtoffers, vluchtelingen of mensen in ontwikkelingslanden. Zo krijgen ook zij toegang tot deze middelen.
  • Of een collega kiest ervoor om de laptop of telefoon zelf over te nemen naar privé. Het bedrag dat zij daarvoor betalen zetten wij in via Wakibi.

De collega's in het team krijgen zo de kans om uit de projecten van Wakibi een kleine ondernemer in een ontwikkelingsland te ondersteunen met een microkrediet. Tevens zorgen we er zo voor dat iedereen heel voorzichtig is met de laptops en telefoons. ;-)

Naast de dingen die ik je al vertelde is er nog één andere manier waarop mijn collega's hun bijdrage leveren aan de SDG’s. Door de doelen en organisaties te steunen die zij zelf belangrijk vinden. In ons kerstgeschenk bij Tensing hebben collega's om te beginnen de keuze uit duurzame opties in plaats van een kerstpakket met dingen die je toch nooit eet of gebruikt. Daarbij kun je ook kiezen om het bedrag te doneren en zo een goed doel te steunen (waaronder bijv. Wakibi). De doelen die wij daarvoor uitzoeken, ondersteunen op hun beurt de ontwikkeldoelen van de Verenigde Naties. 

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om actief aan de slag te gaan met de SDG's. De komende tijd focussen we verder op het leveren van onze bijdrage aan de SDG’s. We kijken uit naar mooie initiatieven waarbij we als team de wereld kunnen helpen.

Hoe jij kunt helpen?

Het is voor iedereen mogelijk om zich in te zetten voor de SDG’s. Via de SDG Nederland community kom je in contact en kun je laten weten wat jouw ideeën en plannen zijn. Heb je een goed initiatief waar Tensing je bij kan helpen? Laat het ons vooral weten!

Neem contact op via dlaurier@tensing.com, zodat wij straks met onze organisaties samen een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld.

Dank je wel voor je aandacht!

C2A_SDGs_NL

 

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!