Een nieuwe generatie GIS bij GRTgaz

Tensing

Bij Tensing is ons doel organisaties slimmer te laten werken met data. Een mooi praktijkvoorbeeld hiervan is onze Proof of Concept bij GRTgaz in Frankrijk. Zij willen GIS-netwerkgegevens bereikbaar maken voor iedereen binnen de organisatie. In dit artikel nemen we je mee in het aandeel van Tensing bij de Proof of Concept.

GRTgaz stelde een team samen met industrie-experts van zowel Tensing als Esri Frankrijk om een Proof of Concept (POC) project uit te voeren, zodat er aan een oplossing voor de uitdagingen gewerkt kon worden.

shutterstock_140688901


Verbetering van het huidige GIS voor een veilige energietoekomst

GRTgaz exploiteert in Frankrijk ruim 32.000 kilometer ondergrondse pijpleidingen om gas vanuit de leverancier naar de consument te vervoeren. GRTgaz is al een lange tijd gebruiker van ArcGIS. ArcGIS ondersteunt de huidige activiteiten bij GRTgaz, maar het speelt ook een grote rol bij het voortdurend modelleren van de netwerktoestand en gerelateerde asset data bij het werken naar een nieuw energiemodel.

Bij het nieuwe energiemodel ligt de focus op het promoten van duurzaam gas en het aanpassen van de infrastructuur in kader van een gedecentraliseerd energiemodel: “Samen maken we een energietoekomst mogelijk die veilig, betaalbaar en klimaatneutraal is.”

Om dit te bereiken is het van groot belang om iedereen binnen de organisatie actuele en accurate GIS-netwerkgegevens te bieden en om wijzigingen snel beschikbaar te maken voor degene die dagelijks van de informatie afhankelijk zijn voor kritieke operaties en toekomstige planning.

Casestudie GRTgaz

Onze aanpak

Het samengestelde team is gestart met het opstellen van use cases, aan de hand van de uitdagingen en verwachtingen. Daarna werd een servicegebied in het noorden van Frankrijk geselecteerd om de Proof of Concept uit te voeren.

Net na de zomer van 2020 bracht Esri haar nieuwste oplossing uit voor geïntegreerd gegevensbeheer voor pijpleidingbeheerders, waarbij het Utility Network (UN) en ArcGIS Pipeline Referencing (APR) werden gecombineerd in één enkele opzet. Deze combinatie werd geselecteerd als de kern software setup voor de PoC, die ook de introductie van ArcGIS Pro, ArcGIS Portal en de web-based Event Editor aan de organisatie omvatte.

Het team werkte aan de implementatie van bedrijfsregels in de configuratie. De configuratie was erop gericht maximaal te profiteren van de combinatie UN en APR. Maatwerk werd vervangen door standaard configuratieopties en nieuwe functionaliteiten werden toegevoegd.

Het resultaat is een geslaagd PoC. GIS-netwerkgegevens kunnen snel worden aangepast en onmiddellijk worden gedeeld met degene die het nodig hebben.

DE VOLGENDE STAPPEN

Er wordt een tweede fase van het PoC-project gestart, waarin het gegevensmodel zal worden verbeterd op basis van de lessen die uit de eerste fase van de PoC zijn getrokken. Daarnaast zullen nieuwe use cases worden getest rond onderwerpen als:

  • 3D netwerk modelling
  • Dynamische netwerk segmentatie
  • Geavanceerde netwerk analyses door gebruik te maken van netwerk topology en uitgebreide tracing opties
  • Inventariseren van data kwaliteitsverbeteringen die nodig zijn ter voorbereiding van een volledige implementatie

Wil je meer weten over onze aanpak bij GRTgaz? Download de volledige casestudie! 

Casestudie GRTgaz

 

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!