Efficiënter assetmanagement dankzij FME

Rob Van Welsenaere

Business Director

Alle tekeningen van je organisatie zijn gemaakt in een technisch tekenprogramma. Dit gebeurt al zo lang dat de spelregels voor tekenaars door de jaren heen zijn veranderd. Er is een andere databehoefte dan in het verleden. Om je assetmanagement nog efficiënter te maken wil je jouw data uniformeren. Herkenbaar? Dan is de uitdaging van jouw organisatie vergelijkbaar met die van Neste (producent van hernieuwbare diesel). Tensing heeft alle legacy tekeningen van Neste met behulp van FME geïnventariseerd. In deze blog lees je meer details over dit project.

Voor de aanvang van het project weet Neste al dat FME de meest geschikte tool is om hun data-uitdaging op te lossen. Ze zoeken externe hulp om deze complexe opdracht te kunnen uitvoeren. De keuze valt op Tensing vanwege onze specifieke FME-kennis. 

slim werken met data

Voor aanvang van het project brengt Tensing de legacydata in kaart. Er zijn drie datatypen die worden meegenomen in het FME-project:

  • Offline tekeningen;
  • Ingescande foto’s;
  • Tekeningen uit AutoCAD en MicroStation.

Alle objecten en lijnen in de database worden met behulp van FME voorzien van eigenschappen die relevant zijn voor assetmanagement-processen. Op basis van deze legacy data van Neste kan 80% van de beschikbare data met behulp van FME geïnventariseerd worden. De overige 20% is handwerk, omdat het om data gaat die niet in een tekenprogramma is opgesteld. Assets waar alleen een foto van beschikbaar is, bijvoorbeeld. Voor deze grote handmatige klus worden de Data Engineers van Tensing ingezet. Zij kunnen deze enorme klus op zeer kostenefficiënte wijze klaren.

Tijdens het project wordt een halve eeuw aan tekeningen door dit proces gehaald. Een deel van de legacydata stamt zelfs uit de jaren '70. De werkinstructies voor tekenaars in een halve eeuw hebben een enorme evolutie ondergaan. Dit is bij Neste zo, maar die situatie is eigenlijk van toepassing op vrijwel iedere organisatie met assetmanagementprocessen die al decennia lang actief zijn.

Tekst gaat verder onder de foto.

Twee onderhoudsmonteurs voor buizen van petrochemische installatie

Slimme oplossing voor de petrochemische sector

Het FME-project begint in november 2022 en wordt definitief afgerond in januari 2023. Het eindresultaat bestaat uit een inventarisatie van alle data die ontbreekt. Neste weet aan het einde van het project of er assets zijn waar data van ontbreekt omdat het op een oude tekening niet is vermeld. Een gedeelte van de datakwaliteitsissues kan door FME worden opgelost. Het gaat dan om kleine typefouten en andere zaken die vrij eenvoudig te corrigeren zijn. 

Niet alle datavelden in de tabel zijn gevuld na afronding van het project. Een deel van de data is simpelweg niet beschikbaar. Maar: in tegenstelling tot de situatie voor de start van het project heeft Neste wel heel helder in beeld welke assetgegevens er nog ontbreken. Het gaat dan om een klein deel dat door specifieke specialisten met voorkennis in kaart gebracht moet worden. Na invulling van deze data kan een volledige tabel alle data in het beschikbare assetmanagementsysteem in één keer up to date maken. 

Vrachtwagen vervoerd biodiesel

Efficiënt Asset Management is momenteel een groot thema in de petrochemische sector. De omvang van het netwerk dat ze beheren is dusdanig groot, dat procesverbeteringen zich altijd terugbetalen. FME kan helpen bij slimme data-integratie, dat op zijn beurt weer bijdraagt aan een hoger niveau assetmanagement.

Ook op zoek naar efficiënte wijze om de kwaliteit van je legacytekeningen te inventariseren? Neem dan contact op!

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!