FME Server vs FME Cloud

Martin Koch

Geospatial Evangelist | FME Certified Professional | FME Flow Certified Professional

FME is het meest functionele en krachtigste platform voor data integratie. Organisaties die data gedreven willen beslissen en besturen maken gebruik van FME of zouden dat op zijn minst moeten overwegen. Maar welke versie van FME past het beste bij de processen en ambities van jouw organisatie?

In dit artikel help ik je op weg en zoom ik in op twee van de drie beschikbare versies van FME, te weten FME Cloud en FME Server.

FME in drie varianten

Voor degenen die nog niet of minder bekend zijn met FME, hieronder een korte uitleg van het platform.

FME staat voor ‘Feature Manipulation Engine’ en is een  data-integratieplatform waarmee je eenvoudig een groot aantal applicaties kunt verbinden, data kunt transformeren en dataprocessen kunt automatiseren. Het platform wordt ook vaak gebruikt om de datakwaliteit te bewaken en waar mogelijk te verbeteren. FME biedt wereldwijd de beste ondersteuning voor ruimtelijke data. Voeg het gewenste locatiecomponent toe en converteer jouw data zoals je wilt.

FME wordt in 3 versies aangeboden:

 • FME Desktop: biedt alle functionaliteit om de in de workbench gebouwde modellen uit te voeren.

 • FME Server: lijkt op FME Desktop, maar dan met een framework om de workspace uit te voeren op basis van events.

 • FME Cloud: lijkt op FME Server, maar dan als Integration Platform as a Service (iPAAS).

In een eerder artikel ging ik in op de verschillen tussen FME Desktop en FME Server. Dit keer zal ik de verschillen tussen FME Server en FME Cloud benoemen en belangrijkste voordelen per platform toelichten.

Webinar Recording FME Server vs FME Cloud 2

Wat is FME Server?

Met FME Server koop je een licentie om FME Server binnen je eigen infrastructuur te draaien op een van de ondersteunde besturingssystemen. Deze eigen infrastructuur kan een eigen ‘Datacenter in the cloud’ zijn op het Azure platform.

Je kunt een FME Server installatie naar behoefte aankleden met aanvullende 3rd-party software als ESRI ArcGIS.

Enkele toepassingen die vragen om een FME Server installatie bij de eigen organisatie:

 • Beheer in-house Oracle of ESRI SDE databases;
 • Publicatie naar netwerk-shares;
 • Koppeling GIS met ESB binnen de organisatie.

Wat is FME Cloud?

Met FME Cloud biedt Safe Software de kracht van FME Server aan als Integration Platform as a Service. Met deze ‘pay as you go’ oplossing maak je gebruik van FME Server zonder de lasten van infrastructuur en onderhoud.

Dit is een erg aanlokkelijk vooruitzicht, en we krijgen veel vragen van klanten of FME Cloud hun traditionele FME Server installatie kan vervangen.

FME Cloud bestaat uit een beheeromgeving waarmee je onder andere FME Server instances kunt starten, stoppen en schalen. Uiteindelijk zijn dit door Safe-software (de uitgever van FME) beheerde FME Server installaties op Ubuntu Linux, gehost in de Amazon Cloud.

Enkele toepassingen waarbij FME Cloud te verkiezen is boven FME Server:

 • FME datamanipulatie en analyse op ArcGIS Online;
 • Integratie tussen SaaS diensten als Google, SalesForce, Tableau;
 • Schaalbare FME Server capaciteit als onderdeel van een open dataplatform buiten de eigen netwerk infrastructuur.

De voordelen benoemd

Beide oplossingen hebben hun eigen specifieke voordelen die zich automatisch vertalen in een ‘gemis’ bij het andere systeem.

In de keuze tussen Server en Cloud speelt de locatie van de te verwerken data een grote rol. Als de beoogde transformatieprocessen vooral plaats vinden tussen in-house datasystemen die zijn afgeschermd voor de buitenwereld, is een lokale FME Server de beste optie. Beveiligde verbindingen tussen de data en de Cloud inrichten is complex en komt de performance niet ten goede. Ook als extra softwarecomponenten van andere leveranciers noodzakelijk zijn, kan dit alleen op een eigen FME Server waarop deze componenten geïnstalleerd en gelicenseerd zijn.

Voor het inrichten van services op cloud-data of de verbinding tussen webservices is FME Cloud juist een zeer eenvoudig, schaalbaar en kosten efficiënt alternatief voor een zelf in te richten en onderhouden server.

Voordelen FME Cloud:

  • Geen beheer van de infrastructuur, alleen van de zelf ingerichte processen;
  • Onbeperkt aantal engines per server. Je betaalt voor server capaciteit, niet voor het aantal engines;
  • Schaalbare capaciteit, zowel naar meer als naar minder capaciteit;
  • Leeft tussen andere Cloud diensten.

Voordelen FME Server:

  • De installatie staat bij de eigen data, binnen dezelfde beveiligde omgeving;
  • Gelicenseerde 3rd party extensies mogelijk;
  • Aantal Windows-only bestandsformaten mits op Windows geïnstalleerd.

Webinar: FME Server vs FME Cloud

Dit artikel schetst alleen de belangrijkste verschillen en de grootste voordelen per oplossing. Maar als je overweegt FME aan te schaffen of je bestaande licentie(s) om te zetten naar Server of Cloud, dan raad ik je aan om het webinar FME Server VS. FME Cloud te bekijken. Hier gaan we verder in op beide oplossingen en laten we 'live' de verschillen en voordelen zien.

Webinar Recording FME Server vs FME Cloud 1


FME uitproberen of direct bestellen?

Tensing is een gecertificeerd partner van Safe Software, de ontwikkelaar van FME. Als je via Tensing jouw FME licenties bestelt, levert je dat enkele voordelen:

 • Geen creditcard nodig hebt;
 • Maandelijkse facturatie mogelijk;
 • Beschikbaarheid Tensing Servicedesk voor al jouw vragen;
 • Onze FME diensten altijd binnen handbereik (in zowel Nederlands als Engels). Zo kunnen we je de FME integratie uit handen nemen en worden jij en je collega’s desgewenst getraind door één van onze gecertificeerde FME coaches.

We staan voor je klaar! Voor meer informatie, het starten van een proefperiode of het bestellen van FME licenties, ga naar www.tensing.com/software/fme

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!