Geo Explore 2024: samen bergen verzetten voor de toekomst
Op 6 november 2024 kwamen 70 klanten en relaties van Avineon-Tensing in Utrecht samen voor Geo Explore 2024 (Shaping Futures). Deelnemers varieerden van GIS-enthousiastelingen tot managers, die zich bezighouden met datagedreven werken en uitdagingen als de energietransitie en klimaatadaptie. Samen gingen zij op een inspirerende ‘kennisexpeditie’. Die leidde hen langs de nieuwste ontwikkelingen in GIS, zoals GeoAI en Digital Twins, en praktijkvoorbeelden van geodata voor een leefbare wereld. In dit verslag volg je deze geslaagde expeditie op de voet.
Zo zag het programma eruit
Het programma begon met een plenaire sessie over de grote uitdagingen van nu en hoe geodata kan helpen om daarin nieuwe hoogten te bereiken. In de middag lag de nadruk tijdens de 'Explore Tribes' (break-out sessies) op innovatie en de snelle ontwikkelingen van geodata binnen specifieke sectoren. Daarnaast stond de dag in het teken van netwerken en kennisuitwisseling, waarbij deelnemers volop de gelegenheid hadden om ervaringen te delen en nieuwe connecties te leggen.
De kracht van samenwerking
‘Er heerst een gevecht om de ruimte’, met die woorden opende dagvoorzitter Rens de Jong het evenement. Waarna hij iedereen uitnodigde om hierover in gesprek te gaan. ‘Het zou geen gevecht moeten zijn, maar juist een samenwerking’, stelde bezoeker Oscar Zwiers. Dit begint bij het delen van informatie en ervaringen, legde COO Kees Voeten van Avineon-Tensing uit. ‘Er is overal een tekort aan talent, dus laten we niet allemaal opnieuw hetzelfde wiel proberen uit te vinden, maar juist zoveel mogelijk van elkaar leren.’
Lessen van de top van de Everest
Toen Katja Staartjes als eerste Nederlandse vrouw de Mount Everest beklom, trad ze in de voetsporen van Tenzing Norgay. En nee, die naam is zeker geen toeval op dit evenement. Tenzing is de Sherpa die samen met Edmund Hillary als eerste de top van de wereld bereikte én onze inspiratiebron. Net als Tenzing begeleiden wij onze klanten – met consultancy, software en training – naar hun eigen topprestaties. Terug naar Katja. In haar inspirerende keynote trok ze een parallel tussen bergbeklimmen en het bedrijfsleven. Volgens haar is een stapsgewijze aanpak cruciaal, waarbij teamwork onmisbaar is voor het bereiken van ambitieuze doelen.
Praktijkverhalen en demonstraties
Met concrete voorbeelden en live demo’s namen Wouter Groen (Strukton), Etiënne Hack (Hack Rentmeesters) en Vince Doelman (Avineon-Tensing) de bezoekers vervolgens mee in de kracht van GIS. Een korte samenvatting van hun verhalen:
Strukton Reality Model versnelt spoorinnovatie
Wouter liet ons kennismaken met het Strukton Reality Model. Hiermee maakt het spooraanneembedrijf een enorme stap voorwaarts in het stroomlijnen van processen rondom het ontwerp en de werkvoorbereiding. Met als doel om de implementatie van ERTMS (European Real Train Management System) flink te versnellen.
De Rentmeesters Assistent halveert gesprekken voor grondverwerving
Etiënne presenteerde de Rentmeesters Assistent, een tool die grondverwervingscontracten data-gedreven genereert. Het resultaat? Een proces dat voorheen drie gesprekken vergde, wordt nu in anderhalf tot zelfs één gesprek afgerond.
Gemeente Den Bosch zet in op een toekomstbestendig datafundament
Vince deelde het verhaal van de gemeente Den Bosch, dat de ambitie heeft om de datastad van Nederland te worden. Met het datafundament en een 3D-stadsmodel van Avineon-Tensing kan de gemeente nu onder andere razendsnel analyseren welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen.
Explore Tribes
Na een gezellige lunch, waar bekenden elkaar weer tegenkwamen en nieuwe contacten werden gelegd, gingen de deelnemers uiteen voor de Explore Tribes: interactieve kennissessies. We lichten drie van de zes sessies uit:
-
- Shaping futures met Geo en Generative AI
‘De mogelijkheden zijn eindeloos’, vertelde Michael Tuijp (Avineon-Tensing). Van het voorspellen van leegstand, op basis van energiegebruik, tot het in kaart brengen van verkeersdrukte en het berekenen van zonnepotentie, zonder hierbij het stadsgezicht te verstoren.
- Shaping futures met Geo en Generative AI
- Automatisch Ontwerp van Laagspanningsnetten
Antria Christodoulou (Avineon-Tensing) liet zien hoe locatiedata Alliander helpt bij de energietransitie. Door een algoritme, dat binnen minuten ontwerpen van laagspanningsnetten genereert, kan Alliander nu sneller inspelen op de behoefte aan transformatorhuisjes in nieuwe buurten. - Waarom goed beheer een must is
‘Wie heeft er weleens performance problemen met ArcGIS Enterprise of Pro Creo Web?', vroeg Thom Leeffers (Avineon-Tensing). Vele handen gaan omhoog. Oorzaken variëren van infrastructuur tot verkeerde configuratie- of netwerkproblemen. Door de complexiteit is het vinden van de oorzaak lastig. Dit maakt Managed Services essentieel.
Dit waren de andere sessies:
- Eén GIS één waarheid (Rijkswaterstaat)
- Digital Twin als Visie (verdiepende sessie op het verhaal van Den Bosch)
- Blauw Label: datagedreven prioriteren in het watersysteem (Waternet)
Verbinding en inspiratie
De dag werd afgesloten met een netwerkborrel, waar enthousiast nagepraat werd over de opgedane inzichten. En, zoals Kees hoopte, werden er diverse contacten uitgewisseld. "Je blijft vaak al snel binnen de sector. Het is verfrissend om met ketenpartners te praten," aldus bezoeker Marijn de Vos.
Een ding is zeker: de toekomst vormgeven, dat doen we samen. Dit was Geo Explore 2024. Ben jij er de volgende keer ook (weer) bij?