Geodata: eenmalig inwinnen, meervoudig gebruiken
Michael Weggemans
Business Manager OverheidDatagedreven werken. Integraal werken. Het zijn twee thema’s die overheden bezig houden en die je wat mij betreft niet los van elkaar kan zien. Ik adviseer mijn klanten in de overheidssector altijd om te streven naar integraal werken op het gebied van geografische data. Dit alles zoveel mogelijk vanuit het principe: eenmalig inwinnen, meervoudig gebruiken. In deze blog geef ik een paar tips voor datasamenwerking met behulp van geavanceerde beeldtechnologie.
Waarom je de ervaren Landmeter de mooiste klussen geeft!
Ongeveer 45% van de werkzame landmeters is ouder dan 50 jaar. In de komende tien jaar gaat er een significant aantal landmeters met pensioen, zo lees ik in GeoSamen: een visie op de geosector 2021-2025. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-informatica, GeoBusiness Nederland en het ministerie van Binnenlandse Zaken en concludeert dat er de komende jaren een tekort aan landmeters gaat ontstaan. Mogelijk denk je nu: we moeten het beroep van landmeter weer sexy maken bij jonge professionals!
Mijn persoonlijke conclusie wijkt af van deze gedachte. Er zijn heel veel beroepsgroepen met personeelstekorten. In de wereld van geografische data zijn er heel veel mogelijkheden om meer te doen met minder mensen. Repeterend werk voor machines en de begeleiding van het proces en de complexe uitzonderingen voor mensen, dat is de toekomst. Dit geldt ook voor landmeters. Door het bulkwerk te automatiseren wordt het overgebleven werk alleen maar leuker. Een win-winsituatie dus: de ervaren landmeter vindt nieuwe uitdagingen en zijn opdrachtgever bespaart flinke bedragen.
Hoe bespaar je flinke bedragen op je landmeetkosten?
Samenwerken. In één woord het antwoord op bovenstaande vraag. Beeldverzamelingstechnieken hebben de afgelopen tien jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Dit biedt ongekende mogelijkheden voor dataverzameling op grote schaal. Dus voor je besluit je landmeters het veld in te sturen: zoek de samenwerking met andere lokale overheden en denk op grotere schaal. Breng heel Nederland in kaart met satellietbeelden.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Eenmalig inwinnen, meervoudig gebruiken, dus. Dat is het advies wat ik al mijn klanten geef als ze om mijn hulp vragen bij een nieuw project. Weet wat er speelt binnen je eigen organisatie. Het komt voor: twee vergelijkbare applicaties of projecten die door verschillende afdelingen worden geïnitieerd en ongeveer hetzelfde doel hebben. Ben je goed op de hoogte van interne projecten? Doe dan een rondvraag bij gemeenten, provincies en andere publieke organisaties en informeer of zij al hebben wat jij nodig hebt. Eerst samenwerken, dan pas zelf ontwikkelen, dat is wat mij betreft altijd het uitgangspunt.
Waarom levert het gebruik van satellietbeelden efficiëntiewinst op?
De besparing door inzet voor geavanceerde beeldtechnieken is meer dan besparing op veldwerkuren. De verzamelde satellietdata is direct bruikbaar in je geografische informatiesysteem, zonder arbeidsintensieve intekenprocessen.
Met behulp van Change Detection is het bovendien mogelijk om je database up-to-date te houden. Change Detection is een techniek waarmee je objecten op verschillende tijdstippen waarneemt en vergelijkt, waardoor je de evolutie van dat object kunt monitoren. In de praktijk wordt het vaak toegepast voor vegetatiemonitoring. Met behulp van slimme scripting is het mogelijk om Change Detection-processen volledig te automatiseren.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Conclusie: datagedreven werken kan alleen integraal
Beslissingen nemen op basis van data in plaats van onderbuikgevoelens. Dat is de definitie die over het algemeen gehanteerd wordt voor datagedreven werken. Persoonlijk denk ik dat datagedreven werken bij de overheid veel meer is dan dat. Bij het onderhouden van de publieke ruimte is integraal werken een must. Om efficiënt te werken, om burgers en ondernemers tevreden te houden en om te voorkomen dat onderhoudsteams tegen onverwachte zaken aanlopen.
Datagedreven werken betekent wat mij betreft: het democratiseren van zoveel mogelijk bronnen en het terugdringen van de hoeveelheid dubbele data. Er mag meer tijd geïnvesteerd worden in samenwerking ten koste van het inwinnen van data die al bestaat en/of van applicaties die al bestaan.
Heb je hulp nodig bij het zoeken van samenwerkingsverbanden op gebied van geografische data? Met mijn grote netwerk binnen overheden kan ik je ongetwijfeld helpen!