GIS Consultant versus inhuur eigen personeel

Hakan Akkurt

Business Developer gemeentelijke branche

Het is al jaren een terugkerend vraagstuk: gemeenten willen minder externe inhuur, maar in de praktijk blijken de uitgaven voor externe inhuur hoger te worden. Deze conclusie komt vrijwel ieder jaar naar voren in de A&O Personeelsmonitor. Ik merk dat deze discussie binnen gemeenteland momenteel zeer actueel is. Mijn naam is Hakan Akkurt en ik werk als Business Developer voor de gemeentelijke markt bij Tensing. Ik geef je in deze blog vijf redenen om te kiezen voor een externe consultant.

Reden 1: kennisniveau is héél hoog

Het personeelsbestand van Tensing bestaat voor 83% procent uit consultants op gebied van ArcGIS en/of FME. Al deze consultants hebben meerdere ArcGIS en/of FME-certificaten. Daarnaast dagen ze elkaar uit. Zet een grote hoeveelheid valkliefhebbers bij elkaar en er ontstaat een positieve opwaartse kennisspiraal: er is altijd iemand die het nóg beter weet en daarom zelfs op de meest inhoudelijke vraag een antwoord heeft. Meestal binnen vijf minuten.

Het opbouwen van een dergelijk groot GIS-team is voor het merendeel van de Nederlandse gemeenten simpelweg niet rendabel. Ja, het is mogelijk om je eigen personeel certificaten te laten behalen. Maar vervolgens moeten ze ook de ruimte hebben om alles wat ze hebben geleerd toe te passen. Het effect van het aan elkaar optrekken is bij een intern team bovendien kleiner. Minder specialisten in huis betekent immers minder specialistische kennis. Bij Tensing hebben we 66 GIS consultants in dienst. 

Reden 2: een externe consultant biedt een onafhankelijke blik

Een interne medewerker weet beter ‘hoe de hazen lopen’ binnen je gemeentelijke organisatie. Ook is het voor een interne medewerker makkelijker om zijn of haar politieke voelsprieten uit te zetten en te achterhalen hoe je goedkeuring krijgt om je GIS-beleid in beweging te houden. Dat ga ik zeker niet ontkennen.

Een externe consultant kan echter makkelijker afstand nemen van de interne organisatie. Dit betekent dat hij of zij nog steeds een interne medewerker nodig heeft om zijn of haar weg te vinden. Máár: dit betekent ook dat voor een externe consultant makkelijker is om een standpunt in te nemen dat indruist tegen het interne sentiment, zónder risico op conflicten binnen de interne organisatie.

Reden 3: wij kennen (onder andere) jouw branche heel goed

Tensing heeft 30 jaar ervaring in GIS Consultancy. Door de jaren heen hebben we honderden projecten uitgevoerd voor verschillende overheidsorganisaties en andere branches. Gemeenten, waterschappen, provincies, nutsbedrijven, uitvoeringsdiensten van de rijksoverheid en infrastructurele bedrijven, we hebben een heel breed klantenbestand en daarom hebben we vele verschillende toepassingen van ArcGIS en FME uit kunnen testen in de praktijk.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

FME schermen

We hebben als organisatie specifieke ervaringen met de gemeentebranche. Dit stelt ons in staat om jouw uitdaging snel te begrijpen en tot een oplossing te komen. Daarnaast stelt onze bredere blik ons ook in staat om toepassingen uit andere branches toe te passen op de gemeentebranche. In onze ervaring zijn alle GIS-projecten maatwerk. Máár: het is een stuk makkelijker om snel tot een maatwerkoplossing te komen als je veel vergelijkbare trajecten hebt afgewerkt.

Reden 4: kennisoverdracht zit in ons DNA

Beter goed gejat, dan slecht verzonnen. Daarom steel ik even het standpunt van Harvard professor John D. Halamka uit Good Consultant, Bad Consultant:

Een goede consultant leidt een organisatie op na zijn vertrek zelfstandig door te gaan met de werkzaamheden. Ze maken de klant zelfredzaam met behulp van hun specialistische kennis.

Slechte consultants maken een powerpoint voor je waarin alleen reeds bekende gegevens staan. Dit fenomeen wordt ook wel ‘je horloge lenen om je de tijd te vertellen’ genoemd.

Kennisoverdracht is een centraal thema binnen Tensing. Onze consultancy teams zetten dit thema regelmatig op de agenda. Zorgen we er voldoende voor dat we een klant zelfredzaam maken? Dankzij deze focus op kennisdeling neemt je afhankelijkheid van externe consultants af. Je investeert daarmee dus ook in je eigen medewerkers.

Reden 5: er wordt beter naar externen geluisterd

Ik geef direct toe: deze vijfde stelling is moeilijk hard te maken, het is vooral een gevoel dat ik heb. Uit pure nieuwsgierigheid ben ik daarom gaan googelen. Daarbij heb ik één onderzoek gevonden die mijn gevoel bevestigt: een afstudeeropdracht van Joris Kuppens, in 2011 afgerond voor de Universiteit van Tilburg. Daarnaast baseer ik me op het sentiment dat ik vaak opvang in de wandelgangen.

Ik denk dat er meerdere redenen zijn dat er beter wordt geluisterd naar externe consultants. Ten eerste zijn ze werkzaam voor een gespecialiseerd bureau, dat zich alleen maar bezig houdt met één specifieke tak van sport. In ons geval het optimaliseren en implementeren van geografische informatiesystemen. Ten tweede denk ik dat externe consultants snel professioneel vertrouwen kunnen winnen door relevante benchmarks aan te halen van vergelijkbare organisaties. 

user case Tensing: gemeente Haarlem

Nieuwsgierig naar de werkwijze van Tensing? Onderstaande user case vertelt tot in detail hoe we in samenwerking met de Gemeente Haarlem een website hebben gebouwd waarop inwoners van de gemeente in één oogopslag kunnen zien of het dak van huis geschikt is voor zonnepanelen. 

Gemeente-Haarlem-met-logo

Best practice: Gemeente Tilburg

De Gemeente Tilburg wilde voor al haar inwoners inzichtelijk maken wat de meest kostenefficiënte duurzame warmtebron is. In samenwerking met Tensing hebben ze een ArcGIS Storymap gemaakt die deze vraag beantwoordt voor alle Tilburgers. 

Wil je vrijblijvend sparren over een geodatavraagstuk? Dat kan!

Bel mij

Mail mij

TAGS: GIS

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!