Wat maakt de integratie tussen BIM & GIS interessant voor gemeenten?

Xander den Duijn

FME Certified Professional

Of het nu gaat om het in kaart brengen van een hele gemeente, een wijk, een industrieterrein of een winkelcentrum - steeds meer gemeenten plannen, analyseren, presenteren en beheren hun gebied en assets met behulp van een gedetailleerde digitale 3D omgeving. De integratie tussen Geografische Informatiesystemen (GIS) en Building Information Modelling (BIM) maakt het mogelijk om met 3D visualisaties de ontwikkel- en beheerprocessen beter te stroomlijnen.

Tensing lanceerde dit jaar de 3D GeoViewer. Met deze unieke oplossing integreer je eenvoudig gebouwen en soortgelijke ontwerpen als 3D model in een bebouwde of natuurlijke omgeving. In dit artikel beschrijf ik de voordelen van de inzet van BIM/GIS voor gemeenten toe en leg ik uit hoe de 3D GeoViewer helpt bij de realisatie.

Momenteel zijn er slechts enkele grote gemeenten actief op het gebied van BIM/GIS. Maar de interesse bij de andere gemeenten groeit door het groeiende bewustzijn dat de combinatie van BIM en 3D GIS de processen rondom bouw en beheer aanzienlijk versnelt en verbetert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het creëren van draagvlak onder publieksgroepen, het beheren van assets, het sneller behandelen van aanvragen van omgevingsvergunningen en het stroomlijnen van processen rondom aanbestedingen en opdrachtverlening voor gebouwen en openbare ruimte. Zomaar enkele redenen waarom steeds meer gemeenten 3D GIS inzetten in hun beleidsontwikkeling, -bepaling en -uitvoering.

Hieronder enkele redenen om als gemeente een 3D GIS oplossing in te zetten:

 • 3D presentatie zorgt voor duidelijke en heldere communicatie richting alle betrokkenen, iets wat belangrijk is in de verschillende fasen van het ontwikkel- en acceptatieproces van een bouwkundig of gebiedsontwerp. Denk maar eens aan het volledig en tijdig informeren omwonenden of naast gelegen bedrijven of instanties met als doel eventuele bezwaren weg te nemen. Of het aan boord krijgen en houden van investeerders, opdrachtnemers en andere overheden.

 • Mensen zijn visueel ingesteld en dankzij de 3D visualisatie van jouw ontwerp wordt deze sneller verwerkt en blijft deze langer hangen. Dit versnelt de samenwerking met belanghebbenden en resulteert in een kortere doorlooptijd van een project. Wij zien vaak dat de focus teveel op het ontwerp van een gebouw of bijvoorbeeld park ligt, hetgeen zorgt voor een gebrek aan relevante contextuele informatie. Een gevisualiseerde 3D omgeving biedt uitkomst. Denk hierbij aan de combinatie van data inzake bebouwing, vegetatie en straatverlichting die samen de 3D context vormen.

 • De 3D GeoViewer helpt om bouwplannen te controleren en te toetsen op zowel technische als omgevingseisen – iets wat steeds belangrijker wordt gelet op de in 2021 in werking tredende Omgevingswet.

 • Soms gaat het verder, denk hierbij aan gemeenten die een digitale tweeling (willen) creëren van het gemeenteoppervlakte of een deel daarvan. Dit is een dynamische en/of statische digitale kopie van de echte wereld met daarin de ‘assets of interest’. Zo wordt 2D data vertaald naar in 3D weergegeven assetgroepen. Met dit verbeterde inzicht kan assetbeheer worden geoptimaliseerd.

  Daarnaast helpt een digitale tweeling van de boven- en (soms ook) ondergrondse bebouwing bij het testen van scenario’s en het bieden van heldere informatie naar de diverse stakeholders. Denk hierbij aan het voorspellen van wateroverlast, hittestress of andere maatschappelijke potentiële issues die van invloed zijn op de leefomgeving.

Eerder vertaalden we de 5 mythes rondom BIM/GIS naar het eBook Integratie tussen BIM & GIS, welke vrijblijvend is te downloaden.  

Maar hoe analyseer en presenteer je jouw ontwerpen of gebiedsplannen met al haar bebouwing en assets gedetailleerd in 3D? En welke software is hiertoe het meest geschikt en waarom juist die software? Als je speelt met deze vragen, neem dan zeker de 3D GeoViewer van Tensing in overweging.

Waarom de 3D GeoViewer voor gemeenten?

Bij Tensing vinden we het vreemd dat er tot voor kort nog geen kwalitatief hoogstaande BIM/GIS oplossing bestond voor het plaatsen van een ontwerp in een gedetailleerde 3D omgeving. Want als je een perfecte indruk wilt geven én diverse analyses wilt uitvoeren ten behoeve van een goed onderbouwde besluitvoering, dan is 3D onmisbaar. Daarom ontwikkelden we de 3D GeoViewer, dé oplossing die een ontwerp samenbrengt met haar toekomstige omgeving. Hieronder leg ik uit wat de 3D GeoViewer is en waarom het steeds meer in trek is bij gemeenten.

De 3D GeoViewer geeft context aan stedelijke ontwerpen van architecten, gebiedsontwikkelaars en vastgoedbeheerders. Het ontwerp kan als 3D model worden geïntegreerd in zijn toekomstige omgeving, waarna visualisaties en tal van ruimtelijke analyses mogelijk zijn. De 3D GeoViewer biedt tevens meerwaarde doordat je in een digitale omgeving een “tweeling” tot jouw beschikking hebt die de werkelijkheid evenaart.

Een greep uit de functionaliteiten en kenmerken van de 3D GeoViewer:

 • Upload je eigen 3D model en geef deze weer in een natuurlijke of bebouwde omgeving;
 • Zeer gedetailleerde weergave - Level of Detail 2 - op het device naar jouw keuze;
 • Betrouwbare schaduwanalyse. Ontdek de invloed van zon en schaduw op een gebouw, gebied of zelfs interieur voor elke dag van het jaar;
 • Gedetailleerde bouwdakvormen;
 • Kijk en analyseer in en zelfs onder gebouwen met de Slicing Layer functie. Deze functie biedt interne bezonningstudie en brengt de fundering of ondergrondse kabels en leidingen eenvoudig in kaart;
 • Draait op de zeer uitgebreide dataset van Tensing (op basis van AHN, BAG en het Kadaster) en zodoende gedetailleerder dan andere oplossingen;
 • Exporteer de weergaven en analyses naar diverse bestandsformaten;
 • Snel opvragen en raadplegen van attribuutinformatie, zoals gebouwbestemming, ouderdom en hoogte.

3D GeoViewer staat voor detail

De 3D GeoViewer van Tensing kende bij livegang detailniveau één, ofwel alle gebouwen in de 3D omgeving hadden een plat dak. Om dit te verbeteren we een unieke methode ontwikkeld om het detailniveau van één naar twee te brengen. De weergave ging met deze upgrade van gebouwen als een 'doos' met een plat dak naar een weergave waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen daktypes en -vormen en delen van gebouwen (LoD2). Dit is een onmisbaar aspect in de creatie van een realistische digitale tweeling.

Hieronder het realisme van de 3D gebouwen in detailniveau twee geïllustreerd.

BIM GIS
Level of Detail 2, van links naar rechts – a. originele BAG footprint; b. aangepaste footprints die de vorm van het gebouw schetst; c. nieuw 3D model gegenereerd uit deze aangepaste footprints; d. de overeenkomstige gebouwen in het echt.

De nieuwe 3D-weergave kan gemeenten op diverse vlakken van pas komen. Zo maakt het de realisatie van een digitale tweeling in het hoogste detailniveau mogelijk, wat ervoor zorgt dat betrouwbare analyses uitgevoerd kunnen worden tot op assetniveau.

Wil je eens sparren over de inzet van de 3D GeoViewer voor jouw behoeften? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. Tijdens dit gesprek geven wij een demo en zullen we de mogelijkheden va de 3D GeoViewer laten zien.

De 3D GeoViewer kosteloos zelf proberen? Meld je dan aan voor de gratis demo omgeving en ontdek hoe eenvoudig en gedetailleerd de oplossing werkt!

START DE TENSING 3D GEOVIEWER 

Over Tensing

Tensing maakt Data Integratie technologie en Geografische Informatie Systemen (GIS) toegankelijk en toepasbaar. Onze consultants realiseren state-of-the-art oplossingen op basis van Esri ArcGIS en Safe Software FME.

Met Esri maken wij kaarten, stimuleren we samenwerking en analyseren we data. Met FME verbinden wij applicaties, transformeren we data en automatiseren we workflows.

Volg ons op LinkedIn

Ontvang alle updates per mail

© 2022 Tensing | Privacy Policy | Cookie Policy