Het belang van een geografisch informatie systeem

Anouk Snoeren

Customer Experience Specialist

Geografische informatie is overal en heeft een hele grote waarde voor veel organisaties. Ik werk zelf als Customer Experience Specialist bij Tensing en ik heb geen geodata achtergrond. Vanuit een geheel blanco beeld heb ik het afgelopen jaar van alles geleerd over wat gis precies is en wat de meerwaarde is. Dus is GIS ook nieuw voor jou? Lees dan vooral verder!

Wat is GIS?

De afkorting GIS staat voor geografisch informatiesysteem. Het is een informatieplatform waarin geografische data wordt gecombineerd met andere data. Het levert bruikbare informatie in de vorm van gevisualiseerde digitale kaarten op. Deze visualisaties worden over het algemeen organisatiebreed gebruikt. Bijvoorbeeld ter ondersteuning van besluitvorming, om beter samen te werken of om processen te stroomlijnen.

De implementatie van een GIS

Het doel van Tensing is om de kracht van geografische data voor iedere eindgebruiker binnen je organisatie beschikbaar te maken. Het implementeren en configureren van een GIS is een vak apart. Een vak waar wij ons bij Tensing helemaal op richten. Ik merk het aan de gesprekken aan de lunchtafel: mijn collega’s krijgen heel veel energie van hun werk.

Een systeemimplementatie gaat niet over één nacht ijs. Dat geldt ook voor een GIS. Vanuit onze lange ervaring met implementatietrajecten hebben we uitgebreid beschreven waar je allemaal rekening mee moet houden als je een nieuw GIS implementeert. Details lees je in ons uitgebreide e-book!

C2A_eBook_Nieuw_GIS_wit_NL

De rol van GIS

In de technologische wereld van nu, is het voor een organisatie van belang om grip te hebben op je data. Met een GIS kun je data beheren, combineren, analyseren, visualiseren en delen met anderen. De rode draad is hierbij het locatiecomponent, data die verwijst naar informatie met objecten of elementen in een geografische ruimte. Locatiecomponenten maken het mogelijk de data te visualiseren op een kaart. Dit zorgt ervoor dat complexe data inzichtelijker wordt voor iedereen, zodat er sneller patronen, relaties of situaties worden herkend.

Het eerste waar ik dacht aan bij het woord GIS was: het vinden van een locatie. Dit is namelijk de meest herkenbare functionaliteit in het dagelijks leven. Maar GIS wordt breder ingezet, hieronder enkele praktische voorbeelden: 

  • Het in kaart brengen van veranderingen. Bijvoorbeeld de vulkaan op La Palma voor en na de uitbarsting;
  • Het herkennen van trends en patronen. Bijvoorbeeld het voorspellen van toekomstige vormen van wateroverlast in een stadsgebied door eerdere meldingen en weerpatronen te koppelen aan geodata; 
  • Het reageren op situaties. Bijvoorbeeld door middel van realtime data zien hoe een bosbrand zich ontwikkelt, zodat hier adequaat op gereageerd kan worden; 
  • Het analyseren van data. Bijvoorbeeld het analyseren van risico's op brand in bepaalde straten door verzekeringsmaatschappijen op basis van locaties van woningen en bedrijven; 
  • Het visualiseren van data. Bijvoorbeeld het laten zien van welke leidingen onder welke straten liggen.

Wat kan Tensing voor jou doen? 

Ons team bestaat uit experts op het gebied van geografische data. Wij helpen organisaties om het potentieel van (geografische) data volledig te benutten. Voor iedere geodata-gerelateerde behoefte, hebben wij de juiste mensen. Tensing zorgt voor de verbinding tussen je organisatie en je GIS-team.

Wil je meer weten over GIS en welke stappen je als organisatie moet nemen, download dan het eBook 'de 9 stappen naar een nieuw GIS'

C2A_eBook_Nieuw_GIS_verloop_NL

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!