Het belang van een geografisch informatie systeem

Anouk Snoeren

Marketing Specialist

Toen ik bij Tensing begon, had ik nog geen idee dat geografische informatie overal om ons heen is. Het maakt ons leven en dat van organisaties een stuk makkelijker.  

In dit artikel wil ik delen wat ik het afgelopen jaar heb geleerd over het belang van geodata en geografische informatie systemen (GIS). Want voor de mensen die zich niet rekenen tot de categorie 'GIS specialist' is het soms lastig om een goed beeld te krijgen van wat GIS precies inhoudt. Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld bij wat een geografisch informatie systeem kan doen voor jouw organisatie.

Werken-met-GIS

Een GIS is het platform waarmee je jouw geografische data combineert met andere data. Het levert bruikbare informatie in de vorm van mooi gevisualiseerde kaarten op basis van (geo)data. Deze informatie wordt organisatiebreed gedragen. Het zorgt onder andere voor betere samenwerking, heldere inzichten voor gerichte besluitvorming, kostenbesparing en stroomlijnen van processen. 

Bij Tensing willen wij GIS toegankelijk en toepasbaar maken voor organisaties en hun eindgebruikers. Echter, de implementatie en configuratie van het GIS vereist de specialistische kennis. En dat is nu net wat Tensing biedt, kennis en capaciteit om organisaties op weg te helpen met geografische data. In het blog Geruisloos overstappen naar een nieuw geografisch informatie systeem lees je hoe je een GIS kunt implementeren in jouw organisatie.

Benieuwd welke stappen jouw organisatie moet nemen om te werken met een (nieuw) geografisch informatie systeem? Download dan het eBook 'De 9 stappen naar een nieuw GIS'. 

C2A_eBook_Nieuw_GIS_wit_NL

De rol van GIS

In de technologische wereld van nu, is het voor een organisatie van belang om grip te hebben op je data. Met een Geografisch Informatie Systeem kun je data beheren, combineren, analyseren, visualiseren en delen met anderen. De rode draad is hierbij het locatiecomponent, data die verwijst naar informatie met objecten of elementen in een geografische ruimte. Locatiecomponenten maken het mogelijk de data te visualiseren op een kaart. Dit zorgt ervoor dat complexe data inzichtelijker wordt voor iedereen, zodat er sneller patronen, relaties of situaties worden herkend.

Het eerste waar ik dacht aan bij het woord GIS was: het vinden van een locatie. Dit is namelijk de meest herkenbare functionaliteit in het dagelijks leven. Maar GIS wordt breder ingezet, hieronder enkele praktische voorbeelden: 

  • Het in kaart brengen van veranderingen. Bijvoorbeeld de vulkaan op La Palma voor en na de uitbarsting;
  • Het herkennen van trends en patronen. Bijvoorbeeld het voorspellen van toekomstige vormen van wateroverlast in een stadsgebied door eerdere meldingen en weerpatronen te koppelen aan geodata; 
  • Het reageren op situaties. Bijvoorbeeld door middel van realtime data zien hoe een bosbrand zich ontwikkelt, zodat hier adequaat op gereageerd kan worden; 
  • Het analyseren van data. Bijvoorbeeld het analyseren van risico's op brand in bepaalde straten door verzekeringsmaatschappijen op basis van locaties van woningen en bedrijven; 
  • Het visualiseren van data. Bijvoorbeeld het laten zien van welke leidingen onder welke straten liggen.

Wat kan Tensing voor jou doen? 

Ons team bestaat uit experts op het gebied van geografische data. Wij helpen organisaties om het potentieel van (geografische) data volledig te benutten. Voor iedere geodata-gerelateerde behoefte, hebben wij de juiste mensen. Tensing zorgt voor de verbinding tussen organisatie en GIS.

Wil je meer weten over GIS en welke stappen je als organisatie moet nemen, download dan het eBook 'de 9 stappen naar een nieuw GIS'

C2A_eBook_Nieuw_GIS_verloop_NL

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!