Maak je GIS-team zichtbaar

Hakan Akkurt

Business Developer gemeentelijke branche

Geografische Informatiesystemen (GIS) spelen anno 2024 een centrale rol in vrijwel alle buitenruimteprocessen. Bijna iedere gemeentelijke afdeling kan de hulp van een GIS-specialist gebruiken. Toch zie ik dat er nog heel vaak buitenruimteprojecten worden opgestart zonder het GIS-team te betrekken. Vaak gebeurt dit later in het proces alsnog. Dat kan efficiënter. In deze blog geef ik je vier uitgebreide tips om de zichtbaarheid van het GIS-team binnen je eigen organisatie te bevorderen.

Tip 1: neem niet aan dat je collega’s weten wat GIS is

Vraag een paar collega's of ze weten wat het GIS-team doet. Grote kans dat je meerdere keren een ja als antwoord krijgt. Mogelijk geven ze een uitgebreide toelichting bij dit antwoord. De vraag is alleen: is het beeld dat ze hebben volledig? Is het up-to-date? Het kan zomaar zijn dat je collega’s een beperkt of verouderd beeld hebben van de kennis en kunde van jouw team. Mogelijk weten ze zelfs helemaal niet wat je doet.

Door drukte en de waan van de dag vergeten we allemaal wel eens dat je niet te snel aannames moet doen. De meest basale open vragen slaan we daarom over. Terwijl die juist een heel helder beeld geven in iedere situatie. Dus neem een stap terug en vraag de collega die voor je staat bij het koffiezetapparaat:

  • Wat is een GIS?
  • Welke taken heeft het GIS-team?
  • Wie werken er samen met het GIS-team?

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Man veegt bruine bladeren aan op straat in de herfst

Tip 2: leg uit dat GIS zijn niche is ontgroeid

Locatiedata wordt binnen onze maatschappij intensief gebruikt. De gemiddelde Nederlander gebruikt Google Maps 10 keer per maand, bezorgdiensten tracken hun bestellingen tot op de centimeter en meer dan 1 op de 4 Nederlanders gebruikt met regelmaat een fitness app met GPS. Maar dat is slechts een greep uit de vele voorbeelden die ik kan bedenken.

Dataverzameling is de laatste jaren steeds minder kostbaar geworden. Satellietfoto’s zijn op grote schaal beschikbaar en de kosten voor de inzet van professionele drones dalen in een rap tempo. Steeds meer objecten zijn voorzien van een sensor en genereren data.

Het is een greep uit grotere ontwikkelingen die ervoor gezorgd hebben dat GIS zijn niche is ontgroeid. GIS is bovendien een middel. Stel jezelf de vraag: beheert en gebruikt mijn team het GIS? Of zijn we er als team verantwoordelijk voor om maximale waarde uit geografische data te halen? Stel deze vraag vervolgens aan een collega van een ander team. Dan krijg je een beeld van hoe smal of hoe breed zij de rol van jouw team zien.

Tip 3: maak concrete plannen

In mijn ervaring zijn er altijd twee aanvliegroutes om een plan over afdelings- (of zelfs organisatiebrede) samenwerking te maken:

  1. Van abstract naar concreet;
  2. Van concreet naar abstract.

Bij optie 1 begin je groot. Met overkoepelende doelen, een gedeelde visie, een hoogover beschrijving van onderlinge verantwoordelijkheden en een evaluatieproces. Handig en nodig?  Ja. Maar is dit is de beste wijze om de stof te laten leven voor interne stakeholders die dagelijks met locatiedata werken? Nee, ik denk het niet.

Bij concreet naar abstract begin je bij dagelijkse voorbeelden en daag je collega’s vervolgens uit om naar het grotere plaatje te kijken. Bij heel veel gemeentelijke processen speelt locatiedata een rol. Voor bouwhandhaving en bij het bepalen van een WOZ-waarde kun je luchtbeelden gebruiken. Bij verkeersprocessen kun je sensordata inzetten. Infraroodanalyse is een zeer geschikt middel voor vegetatiemonitoring. Maar dat zijn maar enkele voorbeelden. Ik kan er nog veel meer bedenken.

Mogelijk kennen je collega’s deze voorbeelden ook. Het is bijvoorbeeld algemeen bekend dat je aan de hand van satelliet- of andere luchtfoto’s kunt achterhalen of er illegaal gebouwd wordt. Maar: weten je collega’s ook dat je iedere vorm van locatiedata op grote schaal kunt analyseren door de inzet van slimme data-integratie en analyse? 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Luchtfoto van een agrarisch bedrijf waarop meerdere gebouwen te zien zijn

Tip 4: leg contact tijdens én na vijf uur

Mijn vorige tips hebben vooral betrekking op wat je jouw collega’s kunt vertellen over de waarde van geografische data. Maar: waar en wanneer doe je dat? Mijn advies: doe het binnen en buiten kantooruren. Binnen kantooruren kun je een brainstorm organiseren met een klein gezelschap over de waarde van geografische data. Mijn advies: houd het klein. Dus twee collega’s van je eigen afdeling en hooguit vier collega’s van andere afdelingen.

Netwerken buiten je gebruikelijke werktijden is ook zeer waardevol. Bij Tensing ondernemen we heel veel 'na 17:00 uur'. We padellen, fietsen, hardlopen en wintersporten samen. Uit deze uitstapjes komen regelmatig innovatie samenwerkingen voort. Bij deze extra activiteiten leer je collega’s op een andere manier kennen. Dit is goed voor zowel je persoonlijke als professionele relatie. Je zoekt elkaar daardoor ook op kantoor sneller op en dit leidt tot concrete samenwerkingsverbanden. Dit principe is net zozeer toepasbaar op een gemeentelijke organisatie als de onze.

Heb je na het lezen van deze tips nog hulp nodig om jouw GIS-team binnen je gemeente zichtbaar te maken? Neem dan gerust contact met mij op! Stakeholdermanagement is wat mij betreft een belangrijk onderdeel van GIS Consultancy. Dus we helpen je daar graag bij!

TAGS: GIS, Gemeente

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!