Managed Services: kies voor structureel GIS-beheer

Michael Weggemans

Business Manager Overheid

Het technische beheer van geografische informatiesystemen past niet in je generieke IT-beheervisie! Ik ben een groot voorstander van generiek waar het kan, specifiek waar nodig. Technisch beheer van Esri- en FME-software, en met name de combinatie van beiden, valt wat mij betreft in de laatste categorie. Mijn naam is Michael Weggemans en ik werk als Business Manager bij Tensing. In deze blog geef ik toelichting over de Managed Services-diensten van Tensing voor ArcGIS en FME.

Structureel technisch beheer

Veel organisaties benaderen technisch IT-beheer als een structureel gegeven: het moet doorlopend goed geregeld zijn. In mijn ervaring is dit vaak ook het geval. Maar: het specifieke beheer van geografische informatiesystemen wordt vaak vanuit de PIEP-methodiek gedaan: bellen als het kapot gaat. In veel organisaties is er niemand aanwezig met de benodigde specifieke kennis over GIS-beheer en daarom wordt het 'erbij gedaan' of soms zelfs helemaal vergeten. En dus gaat er vroeg of laat iets mis.

Geografische data staat in veel kritische bedrijfsprocessen centraal. Tegenwoordig maken heel veel afdelingen binnen publieke organisaties digitale kaarten. De rol van GIS is veel groter geworden. Beheerprocessen zijn niet meegegroeid. De risico's worden echter steeds meer zichtbaar in kritische bedrijfsprocessen, juist omdat locatiedata zo onmisbaar is geworden.

De gevolgen van incidenteel beheer

Het incidentgericht aanvliegen van het technisch beheer van je Esri- of FME-software brengt risico’s met zich mee op meerdere gebieden. Je kunt te maken krijgen met: 

  • Beveiligingsrisico’s (verouderde software is in de regel kwetsbaarder voor malware, virussen en cyberaanvallen);
  • Performancerisico’s (niet geupdate software is doorgaans trager);
  • Functionele beperkingen (je loopt de kansen die nieuwe functionaliteiten bieden mis);
  • Hoge kosten (het niet updaten van software lijkt goedkoper op de korte termijn, maar is zonder uitzondering duurder op de langere termijn).

GIS software staat niet nooit op zichzelf. In de praktijk wordt Esri-software vrijwel altijd in combinatie met FME gebruikt. Een software-update is daarmee ook nooit een losse handeling: als niet al je software up-to-date is, werken je systemen minder goed samen. Bij data-integratieprocessen vormt dit een bedreiging voor je dagelijkse werkzaamheden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Managed Services Tensing FME Esri

Zelf je technisch GIS-beheer in handen nemen

Er zijn meerdere oplossingen om het technisch beheer van je geografische informatiesystemen structureel op te pakken. Je kunt bijvoorbeeld iemand fulltime aannemen. Maar: juist omdat dit werk zo enorm specifiek is, is het heel moeilijk om hiervoor iemand te vinden met het juiste CV. Vind je wel iemand? Hoe borg je dan de processen die hij of zij inricht? Hoe voorkom je dat deze specifieke kennis je organisatie na een aantal jaren weer verlaat?

Eén fulltimer om je technisch GIS-beheer te doen, dat lijkt voldoende. Gebruik je tientallen FME workspaces en één of meerdere Esri-tools? Dan kom je er in de praktijk achter dat één fulltimer niet genoeg is. Kortom: als je dit intern op wil lossen, heb je meerdere nieuwe collega’s nodig.

Kiezen voor Managed Services van Tensing

Tensing biedt Managed Services aan voor FME en Esri. Juist omdat het zo specifiek is en omdat het borgen van je processen op basis van best practices essentieel is. Het Managed Services-team van Tensing bestaat uit ervaren krachten die alle in- en outs van zowel FME als Esri kennen. Ze focussen zich volledig op het beheren en onderhouden van jouw GIS-software.

Meer details over onze dienstverlening vind je op onze Managed Services pagina. Heb je nog aanvullende vragen? Bel of mail mij gerust!

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!