Ontzorg je GIS-team: kies voor Managed Services

Michael Weggemans

Business Manager Overheid

Het personeelstekort is groter dan ooit. Ook de GIS-branche kampt met de gevolgen van deze situatie. Ik verwacht dat de arbeidskrapte aanhoudt tijdens de komende jaren. Daarom denk ik graag actief mee met de klanten van Tensing om in de huidige arbeidsmarkt de kwaliteit van het werk hoog te houden. Mijn naam is Michael Weggemans en ik werk als Business Manager bij Tensing. In deze blog vertel ik je meer over Managed Services voor FME en ArcGIS. Een product van ontzorging voor jouw team, zodat jouw medewerkers zich kunnen focussen op waar zij goed in zijn!

Ghost in the Machine?

Iedereen die in een ICT-gerelateerde functie werkt kent het: een applicatie doet niet meer wat hij moet doen en dit brengt de dagelijkse operatie van je afdeling, of zelfs je hele organisatie in gevaar. Om tot een oplossing te komen, moet er eerst achterhaald worden wat het probleem is. Een applicatiebeheerder gaat aan de slag om een goed antwoord te vinden op de onderstaande vragen:

 • Is het probleem daadwerkelijk een technisch probleem (of blijkt het een functioneel probleem te zijn, bijvoorbeeld door kennisgebrek van een collega)?
 • Welke collega’s hebben last van het probleem?
 • Heeft het probleem een incidentele of structurele oorzaak?
 • Wordt het probleem veroorzaakt door een update van de applicatie (of een update van een gekoppelde applicatie)?
 • Wordt het probleem veroorzaakt door de applicatie zelf (of door een applicatie die eraan gekoppeld is, een databron bijvoorbeeld)?
 • Kan het probleem opgelost worden zonder hulp van de leverancier (of moet de leverancier worden ingeschakeld)?

In de meeste IT-teams heb je geen collega voorhanden die acht uur per dag bezig is met incidentbestrijding. Logisch ook: als je genoeg werk hebt voor een fulltime incidentbestrijder zit er immers iets structureel niet goed. Door het gebrek aan routine duurt deze diagnosefase onnodig lang. De oplossing is het immers probleem niet. Als je het probleem op voorhand zou weten, dan is de oplossing ook sneller gevonden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

FME Specialist zit achter pc en werkt data in FME Workbench bij

Voorkomen is beter dan genezen

Als je met een incident wordt geconfronteerd, loop je eigenlijk achter de feiten aan. Voorkomen is immers beter dan genezen. Als je ervoor zorgt dat al je applicaties actief onderhouden worden, kun je veel problemen voorkomen.

In de dagelijkse praktijk bestaat er soms een ‘update-angst’: wat gebeurt er als je applicatie X update en dit de koppeling met applicatie Y beïnvloedt? Bij tijdsgebrek kan het zomaar gebeuren dat er een update overgeslagen wordt. Op korte termijn kan dat goed gaan. Tot er op een dag een probleem ontstaat door niet geupdate software.

Managed Services: kwestie van ontzorgen

Er bestaan verschillende definities, dus laat ik beginnen met een korte toelichting over wat Tensing verstaat onder Managed Services. We ontzorgen je op gebied van FME en/of ArcGIS door de volgende taken van je over te nemen:

 • Incidentmanagement;
 • Changemanagement;
 • Proactieve monitoring (van je FME Server of ArcGIS Enterprise-omgeving);
 • Proactief versiebeheer;
 • Servicemanagement.

De samenvatting: wij zorgen dat je FME en/of ArcGIS platform goed blijft draaien.

Persoonlijk pleit ik ervoor om medewerkers zaken te laten doen waar ze energie van krijgen. Zo hebben wij bij Tensing teams samengesteld van ervaren GIS consultants die energie krijgen van het oplossen van FME- en/of ArcGIS-incidenten. En die hebben we in een dedicated Managed Services-team samengebracht. Neem je bij Tensing Managed Services af? Dan is dit het team dat jouw platform draaiende houdt.

Dit dedicated Managed Services-team doet niets anders dan het in de lucht houden van FME en ArcGIS-platformen. Het zijn superspecialisten. Superspecialisten die de eerder genoemde diagnosefase heel snel afhandelen en daardoor snel kunnen beginnen met de oplossing. Maar belangrijker nog: onze Managed Services zijn proactief, dus gericht op het voorkomen van problemen. We kijken doorlopend mee of je nog genoeg geheugen hebt om je FME Workspaces of je ArcGIS Enterprise-omgeving te laten draaien en of de applicaties up to date zijn.

Jouw GIS-team kan zich met dank aan een Managed Services-constructie volledig richten op waar ze goed in zijn: FME of ArcGIS optimaal inzetten om jouw bedrijfsdoelen te behalen, zonder zorgen!

Link met je GIS Strategie

Tensing houdt zich bezig met het optimaliseren van geografische informatiesystemen. We hebben meer dan 70 gecertificeerde GIS Consultants in dienst die alles weten van FME en/of ArcGIS. Ons Managed Services team begrijpt heel goed dat technisch en functioneel gebruik van GIS systemen in de praktijk door elkaar lopen. Daarom kunnen we je goed helpen om je in de goede richting te wijzen, bijvoorbeeld bij het slimmer inrichten van je FME Workbench of het toepassen van een bepaalde functionaliteit in een ArcGIS-applicatie. Deze zogeheten Service Requests kunnen een goede aanleiding vormen om dieper in gesprek te gaan over de samenwerking. En wanneer gewenst schakelen we één van onze GIS Consultants in om ook je GIS Strategie naar een hoger niveau te tillen!

Wil jij ook ontzorgt worden op gebied van platformbeheer in FME en/of ArcGIS? Dat kan! Mail of bel mij en we gaan erover in gesprek!

Wil je alles uit je geografische informatiesysteem halen?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!