Proactieve monitoring van droogte met GIS

Michael van Mouwerik

Business Developer Waterschappen. Provincies en Veiligheidsregio's

De zomer is in aantocht. Goed nieuws voor iedereen die van een dagje Scheveningen houdt. Volgens het KNMI wordt het steeds warmer in Nederland. Dit heeft directe gevolgen voor kritische bedrijfsprocessen bij waterschappen, daarover bestaat geen twijfel. Mijn naam is Michael van Mouwerik, Business Developer voor waterschappen bij Tensing. In deze blog ga ik dieper in op de toegevoegde waarde van geografische informatiesystemen in de strijd tegen de toenemende droogte.

De temperatuur is in Nederland tussen 1901 en 2021 gemiddeld met 2 graden toegenomen. Op papier lijkt dat weinig. De impact van droogte op bedrijfsprocessen bij waterschappen is groot, met name op ecologisch gebied. Maar ook de sociaal maatschappelijke impact van de gevolgen van aanhoudende droogte neemt toe.

Toekomst met een tekort aan water?

Het gevolg van het lagere waterpeil en lagere grondwaterstanden kan zorgen voor een domino-effect in de waterketen. Op dit moment levert dit nog geen extreme beperkingen op voor de burger. Een sproeiverbod voor je tuin, hooguit. Maar er komt nog steeds water uit elke kraan. Maar blijft dit zo, als we niets doen? De Vereniging voor Energie, Milieu en Water stelt niet voor niets een Nationaal Plan van Aanpak voor Drinkwaterbesparing op.

In een periode van aanhoudende droogte kan een waterschap in theorie beperkingen opleggen aan drinkwaterbedrijven voor de opname van water uit bronnen zoals rivieren, kanalen en grondwater. Deze ingreep is vooralsnog theoretisch, vanwege de enorme maatschappelijke impact. Het opleggen van beperkingen aan agrarische en industriële bedrijven wordt al wel toegepast in de praktijk. Om te voorkomen dat we over een aantal jaren met structurele beperkingen moeten leven is proactief inspelen op deze nieuwe waarheid absoluut noodzakelijk.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Extreme droogte en GIS

Ga proactief de strijd aangaan met droogte

Ga proactief de strijd aan tegen de gevolgen van droogte, zo luidt mijn advies. Het samenbrengen van eigen data met data van relevante stakeholders is hierbij essentieel. Data over de waterconsumptie in een bepaalde regio, het aantal nieuwe aansluitingen en daarmee de groei van bepaalde steden of dorpen, allemaal informatie die bekend is bij je stakeholders. Samenwerking op datagebied is nodig om alle schakels in de waterketen maximaal de kans te geven om bij te dragen aan een oplossing.

Met behulp van data vanuit je eigen organisatie kun je uitgebreid analyseren hoe de situatie nu is. Waar ontstaan er problemen door de droogte? Met sensordata kan dit zelfs grotendeels realtime. Door data van stakeholders te gebruiken kun je nog een stap verder gaan: vraag en aanbod van water bij elkaar brengen en proactief inspelen om te voorkomen dat er tekorten ontstaan. Altijd beter dan genezen.

Mijn conclusie: optimaliseer de data-integratie tussen je GIS en andere systemen. Dit verrijkt je mogelijkheden op gebied van visualisaties. En bekijk vervolgens kritisch of jouw visualisaties in GIS je helpen om sneller en beter te kunnen handelen.

Tensing heeft uitgebreide kennis en ervaring met data-integratie én datavisualisatie en draagt graag zijn steentje bij om deze maatschappelijke uitdaging aan te gaan. Kan ik je helpen om meer uit je geografische data te halen in de strijd tegen droogte? Neem dan gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken!

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!