Technisch Applicatiebeheer van je GIS: een vak apart
Hakan Akkurt
Business Developer gemeentelijke brancheTechnisch Applicatiebeheer van je geografische informatiesysteem is een super specifieke bezigheid. Als gemeente heb je over het algemeen de beschikking om over een team van Technisch Applicatiebeheerders met een generieke achtergrond. In de praktijk komt een deel van het technisch beheer daarom vaak bij de gebruiker van het GIS te liggen. Mijn naam is Hakan Akkurt en ik werk als Business Developer voor bij Tensing. Ik vertel je in deze blog waarom ik vind dat het uitbesteden van je technisch beheer een goed alternatief is voor intern beheer.
Applicatiebeheer: functioneel en technisch lopen door elkaar
In theorie is de scheidslijn tussen het werk van een Technisch- en een Functioneel Applicatiebeheerder vrij duidelijk. Een Technisch Applicatiebeheerder beheert je ICT-omgeving en infrastructuur. Hij of zij zorgt ervoor dat de performance van applicaties goed blijft, dat software up-to-date is en voert testen uit na een update en hij of zij is verantwoordelijk voor het serverbeheer. Een klassieke IT-functie waarbij kennis van de techniek voorop staat. Een Functioneel Applicatiebeheerder is er als eindgebruiker verantwoordelijk voor om alles uit het beschikbare GIS te halen. Het opleveren van een digitale kaart die jouw in- en/of externe stakeholders informeert.
In de GIS-wereld zijn veel software-oplossingen op maat gebouwd, geconfigureerd of ingericht. Daarom hebben Technisch Applicatiebeheerders vaak de hulp van een leverancier nodig bij een update of bij structurele problemen. In de praktijk zie je het daarom vaak gebeuren dat er een doorgeefluiksituatie ontstaat: de functionele gebruiker meldt een probleem, de technische persoon beheert het probleem, maar heeft niet de specifieke kennis om alles zelfstandig op te lossen. Zelfs bij grotere organisaties die ervoor kiezen om een aantal Technisch Applicatiebeheerders in te huren die zich alleen met geografische data bezig houden, kan dit probleem spelen. Immers: er worden bij een gemeente dusdanig veel applicaties met GEO-data gebruikt, waardoor het beheer enorm arbeidsintensief is.
In de ICT-wereld is de stelregel dat je updates nodig hebt om nieuwe functionaliteiten te gebruiken. Dit geldt ook voor ArcGIS-softwarepakketten. Maar een andere gouden regel is: zodra je gaat updaten, moet je heel goed testen wat er gebeurt om er zeker van te zijn dat je configuratie net zo blijft werken als in de huidige situatie. Juist het gebrek aan interne controle over deze cyclus kan ertoe leiden dat je ervoor kiest om niet te updaten, of om de updates aan de softwareleverancier over te laten. Maar als innovatieve en datagedreven organisatie wil je natuurlijk de maximale mogelijkheden uit je systemen halen. Kortom: beschikken over nieuwe functionaliteiten waarmee je een volgende stap kunt maken in je GIS-aanpak.
Laat mensen doen waar ze goed in zijn
Een Functioneel Applicatiebeheerder GIS is goed in kaarten bouwen. Ik geloof er heilig in dat je mensen moet laten doen waar ze goed in zijn. GIS-medewerkers die in hun dagelijkse praktijk worden gehinderd door technische obstakels, halen minder voldoening uit hun werk. Door de vage scheidslijn tussen functioneel en technisch is het bovendien lastig om de vinger op de zere plek te leggen. Wordt een probleem veroorzaakt door handelingen van de gebruiker, of ligt er daadwerkelijk een technisch probleem aan ten grondslag?
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Een externe Technische Applicatiebeheerder die gespecialiseerd is in ArcGIS en andere geografische tools kan het dagelijkse werk van de gebruiker een stuk makkelijker maken. Bij Tensing hebben we beheerders in dienst die zich met niets anders bezig houden dan het onderhouden van de performance van GIS-oplossingen.
Wil je vrijblijvend sparren over de mogelijkheden? Dat kan!