De toekomst van de smart city

Hakan Akkurt

Business Developer gemeentelijke branche

Hoe functioneert de smart city van de toekomst en wat is de bijdrage van geografische informatie aan deze toekomst? Binnen mijn gemeentelijke klantenkring vang ik regelmatig creatieve ideeën op. Daarom heb ik onder mijn GIS Consultancy collega's eens rondgevraagd hoe zij de toekomst van de smart city voor zich zien. Op basis van hun input schrijf ik deze blog.

Duurzame smart city van de toekomst

Duurzame thema’s worden regelmatig besproken aan de lunchtafel bij Tensing. Dit komt vooral omdat het merendeel van mijn collega’s een bachelorstudie heeft afgerond in een geologische, ecologische, hydrologische, bodemkundige of andere aan de buitenruimte gerelateerde richting. Dankzij deze voorkennis hebben mijn collega's bovengemiddeld veel inzicht in de gevolgen van klimaatveranderingen. De smart city van de toekomst moet staan voor een duurzame én slimmere leefomgeving, zo blijkt uit de input die ik van collega's heb ontvangen.

Een greep uit de ideeën van onze consultants:

  • Sensoren in huis meten de impact van jouw energieverbruik op het milieu;
  • Van al je afval wordt zorgvuldig gemeten hoeveel afval recyclebaar is (de balans tussen niet recyclebare- en recyclebare materialen bepaalt hoeveel lokale belastingen je betaalt):
  • Des te meer voedsel je composteert, des te lager je lokale belastingen;
  • Het openbaar vervoer is door excellente data-uitwisseling zo goed gestroomlijnd dat zelfs een ritje met je zelfrijdende auto overbodig wordt;
  • Binnensteden zijn daardoor een stuk rustiger waardoor rijbanen een minder prominente plek krijgen, waardoor er meer ruimte overblijft voor groen;
  • Door efficiënter tijdsgebruik (32 uur werken is genoeg) heb je meer tijd om je eigen tomaten (of peulvruchten) te kweken;
  • Doordat je zelfs binnen de stad gedeeltelijk zelfvoorzienend kunt zijn (doordat jij je eigen tomaten en/of peulvruchten kweekt) kun je meer geld besteden aan lokale producten;
  • Die lokale producten worden bovendien automatisch besteld op basis van de sensor in je koelkast op basis van je persoonlijke eatgoritme;
  • Pakketje laten bezorgen? Dat gebeurt door zelfbesturende robots die dankzij een klein paneel op het dak en een super efficiënte accu volledig op zonne-energie rijden. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Smart City toekomst 2

De Smart City bestaat al

Fantaseren over de smart city van de toekomst is prikkelend. Maar: eigenlijk is het fenomeen al best volwassen. Neem bijvoorbeeld Kopenhagen. Die stad is al jaren lang super innovatief op gebied van verduurzaming. Alle nieuwe platte daken (hellingsgraad van minder dan 30 graden) moeten bedekt zijn met vegetatie, urban gardens zijn alom aanwezig en duurzame energie wordt er op hele grote schaal gebruikt.

Binnen Nederland zijn er ook genoeg ontwikkelingen gaande op dit vlak. Denk bijvoorbeeld aan de wijk Common Woods in Amersfoort. Een boswijk die volgend jaar definitief wordt opgeleverd en die bestaat uit circulair en modulair gebouwde huizen. De toekomstige bewoners worden er omgeven door groen, een vogelhuis in de gevel is normaal, en het gebruik van beton en staal is uit den boze tijdens de bouw. Dit initiatief is een grote stap in de richting van de duurzame leefomgeving van de toekomst.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Smart City toekomst 1

Steeds grotere rol voor locatiedata

De groeiende populariteit van smart cities die mede met dank aan innovatieve gemeenten zoals Amsterdam, Apeldoorn, Eindhoven en Utrecht steeds verder toeneemt, geeft een nieuwe dimensie aan de mogelijkheden van locatiedata. De hoeveelheid openbaar bruikbare geografische data is met name door toedoen van Google ontzettend toegenomen. Op de dag dat de scheidslijn tussen publieke en private data definitief verdwijnt, biedt dit enorm veel nieuwe mogelijkheden.

Daarnaast is data is niet langer van organisatie X of Y, ik zie steeds vaker dat er actief gezocht wordt naar samenwerking. Gemeenten, provincies, nutsbedrijven en infrastructurele bedrijven zoeken elkaar steeds meer op om samen te werken op gebied van data. Als deze positieve ontwikkeling zich de komende dertig jaar door zet dan zie ik de toekomst van de smart city rooskleurig in.

Wil je vrijblijvend sparren over de toekomst van geografische informatiesystemen? Dat kan!

Bel mij

Mail mij

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!