Haal meer waarde uit bestaande GIS-bronnen

Michael Weggemans

Business Manager Overheid

De hoeveelheid data met een locatiecomponent is de afgelopen tien jaar explosief toegenomen. Dit biedt heel veel kansen voor GIS-projecten in de voorbereidende fase. Het verkennen van relevante bronnen kan je project al voor de start een stap verder brengen. Mijn naam is Michael Weggemans en ik werk als Business Manager bij Tensing. In deze blog pleit ik er voor om zoveel mogelijk reeds beschikbare bronnen te gebruiken.

ArcGIS en FME hebben gezamenlijk het merendeel van de markt van geografische informatiesystemen in handen. Haal deze softwarepakketten uit de doos en je GIS-wensen zijn vervuld. Althans, dat is de theorie. De praktijk is weerbarstiger. Veel GIS-gerelateerde wensen zijn op maat. Iedere organisatie kent een andere situatie en heeft een andere setup nodig. Dit maakt het verleidelijk om het wiel opnieuw uit te vinden, om op gebied van data helemaal bij nul te beginnen.

Hergebruik van data

Ik raad je aan eerst een rondje datashopping te doen. Er bestaan heel veel bronnen met waardevolle data. De ArcGIS Living Atlas, het Nationaal Georegister en de PDOK (Publieke Dienstverlening op de Kaart) zijn veelgebruikte voorbeelden van GIS-databronnen die algemeen bekend zijn in branches die met een GIS werken. Maar er is veel meer, op alle overheidsniveau’s. Bekijk ter inspiratie maar eens de Interactieve kaarten van de gemeente Amsterdam, het kaartenoverzicht van de Provincie Gelderland of dat van Rijkswaterstaat. Daarnaast hebben ook universiteiten veel interessante data die je vrij kunt gebruiken. 

Afbeelding: de AHN (Actueel Hoogtebestand Nederland)-viewer. Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Voorbeeld van Actueel Hoogtebestand kaartviewer

De hoeveelheid beschikbare geografische data is de afgelopen tien jaar enorm toegenomen. Dit biedt heel veel kansen op gebied van hergebruik. Alleen moet je de bronnen wel zien te vinden. Het is zeker de moeite waard om inspiratie op te doen voor je verder gaat met je GIS-project. GIS Consultants van Tensing proberen ook zoveel mogelijk te streven naar hergebruik van bronnen. Ons grote voordeel hierin is dat we heel veel GIS-projecten hebben uitgevoerd voor verschillende overheden en nutsbedrijven. Dankzij deze ervaring weten we onze weg in het woud aan geografische databronnen heel snel te vinden.

Het hergebruik van databronnen zorgt ervoor dat je focus ligt op het optimaliseren van je frontend. De digitale kaart waar het uiteindelijk allemaal draait. Je kunt volledig op maat een nieuwe toepassing ontwikkelen zonder een volledig nieuwe datastroom te creëren. Laat ik het hele goede oude wijn in een gloednieuwe zak noemen.

Duurzamer werken dankzij datahergebruik

Een jaar of tien geleden hoorde ik regelmatig op kantoor: “we moeten papierloos werken.” Papier kost immers bomen. Als we alles maar digitaal doen, dan is dat duurzamer, dat was destijds de conclusie. Inmiddels wordt deze discussie met meer nuance gevoerd. Alles printen is niet goed, maar servers en datacenters verbruiken ook energie. 

Als duurzaam bedrijf denken wij daarom graag mee met onze klanten over het tegengaan van duplicate bronnen. Hoe beter er door onze klanten wordt samengewerkt op gebied van data, des te minder opslagcapaciteit er nodig is voor data die niets nieuws te bieden heeft.

Wil je vrijblijvend sparren over het verrijken van je geografische data? Dat kan!

Bel mij

Mail mij

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!