10 redenen om NIET over te stappen op het Esri Utility Network

Tensing

Data is voor Utility organisaties een onmisbaar element in de ondersteuning van kritische bedrijfsprocessen. Want de juiste inzet van data draagt bij een effectieve waarborging van de kwaliteit en betrouwbaarheid van het netwerk. Maar ‘de juiste inzet van data’, hoe organiseer je dat? Ons antwoord: met het Esri Utility Network.

In dit artikel leggen we uit wat het Utility Network is en waarom iedere ‘utility’ de overstap naar het Utility Network zou moeten overwegen. Hierbij benoemen we de voordelen en gaan we in op de rol van Tensing in dit proces.


Met kwalitatieve data is het mogelijk om efficiënter samen te werken om het netwerk te verbeteren. Zeker geografische data is hierbij waardevol, vanwege de visuele locatiegedreven ondersteuning van kritische bedrijfsprocessen. Met andere woorden, het visualiseert de status van het netwerk en zorgt ervoor dat er adequaat kan worden ingespeeld op calamiteiten en gericht(er) wordt toegewerkt naar aanleg en onderhoud.

Wat is het Esri Utility Network

Afbeelding-blog-UN-1Vanwege het belang van geografische data werken Utilities als tientallen jaren met Geografische Informatie Systemen (GIS). Maar de GIS-data en analyses werden vaak achtergehouden voor de mensen die ze het meest nodig hebben: managers, veldwerkers en onderhoudstechnici.

In een wereld van steeds complexere netwerken hebben utility behoefte aan een betrouwbaar, flexibel en centraal toegankelijke GIS omgeving dat is toegespitst op netwerkmanagement. Daarom ontwikkelde Esri het Utility Network in het ArcGIS-platform.

Met het Utility Network biedt Esri een GIS omgeving speciaal ontwikkeld voor Utilities, welke helemaal klaar is voor de toekomst. Het Utility Network biedt locatie gedreven data- en assetbeheer met alle nodige functionaliteit voor netwerkmodellering, -bewerking en -analyse. En dat alles centraal beschikbaar en te sturen vanuit één platform. Zo kunnen gebruikers gegevens over elektriciteit, water, afvalwater, gas, stadsverwarming en telecommunicatie creëren, beheren en delen. Alles mooi gevisualiseerd.

Het centraal visualiseren van assets binnen het netwerk op een digitale kaart resulteert in:

✔ Realtime inzicht op conditie van het netwerk door visualisatie assetlocaties;
✔ Effectiever inrichten processen rondom inspectie, onderhoud en storingsafhandeling;
✔ Betere samenwerkingen en processen minder foutgevoelig.

Het Utility Network is snel en kan met gemak grote hoeveelheden data verwerken. Bovendien zal het Utility Network, als onderdeel van het ArcGIS-platform, beschikbaar zijn op elk apparaat, altijd en overal. Werknemers zullen in staat zijn om het pad van de netwerkgegevens in het veld te bewerken en te traceren. De technologie kan moderne gegevensbehoeften aan en maakt het gemakkelijk om informatie veilig te delen met degenen die ze nodig hebben.

Om je meer inzicht te geven in wat het Esri Utility Network is en kan, hebben we de werking van dit innovatieve platform en haar voordelen gevisualiseerd in een StoryMap. Bekijk de StoryMap hier.

StoryMap - Why the Utility Network

10 redenen om NIET over te stappen op het Utility Network

Nu je weet wat het Utility Network kan, rijst de vraag: waarom zou ik eigenlijk niet overstappen? We hebben ons best gedaan daar antwoord op te vinden.

1. Het netwerk voldoet prima!
De leveringszekerheid, continuïteit en kwaliteit van jouw netwerk is al goed en hoeft niet te worden verbeterd door het Utility Network. Nu niet en in de toekomst niet;

2. Verandering is weerstand
Je houdt graag vast aan je huidige GIS opzet, want verandering zorgt soms voor de nodige weerstand. Ook al betekent dat er op die wijze minder efficient wordt samengewerkt dan met het Utility Network;

3. We meten al genoeg
Je hebt geen behoefte aan meer tools om netwerk prestaties te meten, analyseren en te verbeteren;

4. Het bewerken van data ligt bij één groep gebruikers
Je wilt niet dat gebruikers de netwerk data altijd en overal kunnen inzien, modelleren, analyseren en bewerken. Zelfs niet als dit op veldniveau geschiedt, waardoor de ‘papieren workflow’ grotendeels wordt geëlimineerd. Het bewerken van data houd je liever bij een specifieke groep gebruikers, ook al zal dat processen minder soepel doen verlopen en meer kosten met zich meebrengen;

5. Wat kan er mis gaan?
Je kunt ermee leven wat minder goed voorbereid te zijn op storingen, onderhoudwerkzaamheden en de negatieve effecten van klimaatverandering, dan dat met implementatie van het ‘Utility Network’ het geval zou zijn.

6. Budget boven rendement
Je kijkt naar de te maken investering en niet naar het uiteindelijke rendement. Zodoende is er vast geen budget voor de aanschaf en implementatie het Utility Network.

P.S. Wil je toch de investering weten voor jouw organisatie en zo het rendement in kaart brengen? Doorloop dan eens in een paar minuten de Utility Network Calculator.

Utility-Network-Calculator

7. Fouten zijn ingecalculeerd
Het invoeren en analyseren van data is nou eenmaal een foutgevoelig proces. Deze fouten zijn ingecalculeerd en hoeven daarom niet perse worden voorkomen door een beter systeem zoals het Utility Network.

8. Productiviteit is hoog genoeg
De productiviteit binnen jouw organisatie is al hoog genoeg. Toegang tot snelkoppelingen, sjablonen en gestroomlijnde workflows binnen de software, zoals het Utility Network dat biedt, is dan ook niet nodig.

9. Waarom 3D als het in 2D kan?
Het weergeven van jouw assets en het netwerk in 3D zoals het Utility Network dat kan is niet wenselijk. Ook al levert dit betere en bruikbare inzichten op.

10. Gebruikers vinden hun weg wel
Er is geen specifieke behoefte aan de workflows binnen het Utility Network die gebruikers helpt bij het bewerken van data en hen begeleid bij elke stap van het proces.

Zoals je ziet, eigenlijk genoeg redenen om juist WEL over te stappen. En eerlijk is eerlijk, er zijn er nog veel meer. Wij informeren je hierover graag en bieden vrijblijvend advies over hoe en in welke vorm het Utility Network het beste kan werken voor jouw organisatie. Neem contact op of ga naar onze website voor meer informatie.

De rol van Tensing (als Esri Utility Network Specialist)

Als Utility-specialist levert Tensing data-experts en -oplossingen aan grote en kleine organisaties. Altijd met als doel om een betrouwbaar netwerk, efficiënte(re) samenwerking en betere in- en externe communicatie te realiseren.

Tensing is een Esri Gold Partner en een van de weinige officieel erkende Esri Utility Specialisten binnen Europa. Wij leveren hoogwaardige GIS-diensten en bieden een bewezen aanpak voor implementatie en migratie van het Utility Network. Wij kunnen helpen met een soepele overgang naar het Esri Utility Network, inclusief alle nazorg die het verdient.

Wij deden de implementatie van het Utility Network bij Pidpa, één van de grootste waterbedrijven in België. Benieuwd naar het Utility Network implementatietraject bij Pidpa? Download de volledige case study.

Pidpa Utility Network

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!