Grote voordelen van het inzetten van IoT-data

Hakan Akkurt

Business Developer gemeentelijke branche

Het gebruik van de Internet of Things (IoT) om processen in de buitenruimte beter te laten verlopen is in een nieuwe fase beland. Ik merk dat er door steeds meer organisaties in het publieke domein actief wordt nagedacht over wat je kunt doen met de sensordata. Dit gaat een stap verder dan de vraag 'hoe kunnen we zoveel mogelijk data verzamelen?' IoT kan vrijwel ieder werkproces dat buiten plaatsvindt verbeteren. In deze blog schets ik een aantal innovaties die al in ontwikkeling zijn of in de nabije toekomst mogelijk worden.

Ambulance komt eraan, stoplicht op rood

Iedereen op de kruising staat stil. Je vraagt je af waarom. Vervolgens vliegt er een ambulance vanuit de andere richting over de kruising. Een goede twee seconden later krijg je groen licht.

Het bepalen van de locatie van een voertuig is geen toekomstmuziek, dat kan al jaren. Maar tot op de millimeter en milliseconde nauwkeurig, dat is in de praktijk niet eenvoudig. De Gemeenschappelijke Meldkamer van de politie in Den Haag is er mee bezig. De locatie van de ambulance wordt daar bij wijze van proef 100 keer per seconde aan een locatieserver doorgegeven. Door de positie van een ambulance dusdanig nauwkeurig te bepalen wordt het mogelijk om geautomatiseerd de juiste stoplichten op rood of groen te zetten. Lees: op tijd, maar niet zo vroeg dat het verkeer onnodig lang vaststaat.

Omleiding op basis van data uit parkeergarage

Je rijdt een stad binnen en in een buitenwijk word je al gewaarschuwd door een matrixbord: alle parkeergarages in het centrum zijn vol, parkeer nabij en pak de bus naar het centrum. Muziek uit de nabije toekomst. Met behulp van inrij- en uitrijgegevens van parkeergarages weten gemeenten exact hoe vol parkeergarages zijn. Dit biedt heel veel mogelijkheden om tijdens evenementen of andere piekdagen slimme oplossingen te verzinnen om de drukte beheersbaar te houden. Een realtime digital twin waarop je in één oogopslag kunt zien of je nieuwe bezoekers moet omleiden, bijvoorbeeld.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Sensorgebruik in parkeergarages

Fietsen met sensoren

De inzet van fietsen met sensoren gebeurt op meerdere plekken in het land. Het meest bekende voorbeeld is het initiatief Snuffelfiets, een project waarbij de CO2 uitstoot in de provincie Utrecht gemeten wordt met behulp van sensoren. Combineer deze data met andere beschikbare gegevens en je kunt je datagedreven beslissingen naar een volgend niveau tillen. Bijvoorbeeld: de CO2 uitstoot op een druk kruispunt. Die is hoog tijdens de spits, omdat er veel auto’s stilstaan bij de stoplichten. Vanuit je beleid kun je vervolgens kritisch kijken aan welke touwtjes je zelf kunt trekken. Mogelijk kun je bussen laten omrijden om de drukte te verminderen?

Welke voordelen biedt de inzet van Internet of Things?

De drie bovengenoemde voorbeelden zijn slechts enkele mogelijkheden die IoT-data van een praktisch doel voorzien. Als ik overkoepelend kijk naar het gebruik van sensordata, dan herken ik een aantal terugkerende voordelen:

  1. Je verhoogt de medewerkers- én klanttevredenheid (zonder extra handelingen);
  2. Je kunt meer doen met dezelfde middelen (vanuit de gedachte: bijna alle apparaten zijn al voorzien van een sensor);
  3. Je kunt meer doen met minder personeel (terugdringen van loos alarm).

Voordeel 1: tevreden klanten én medewerkers

Je doet je werk uiteindelijk allemaal voor je klant, ongeacht of dit een burger, een reiziger of een ondernemer is. Tevreden medewerkers zorgen bovendien voor tevreden klanten. Met behulp van sensordata kun je beide doelen bereiken. Stel je voor dat je in de toekomst niet langer in de file hoeft te staan of drie rondjes door het centrum hoeft te rijden voordat je het bord P=vol ziet. Dan ben je daar zelf als burger ook mee geholpen. En als je medewerkers minder repeterende werkzaamheden hoeven te doen die je met behulp van slim sensorgebruik kunt automatiseren, dan komt dit hun werkgeluk zeker ten goede.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Liftsensoren voor onderhoud

Voordeel 2: meer doen met dezelfde middelen

Om gebruik te maken van de mogelijkheden van IoT hoef je geen reuzebestelling te plaatsen bij je hardwareleverancier. Heel veel apparaten zijn al voorzien van een sensor én een internetverbinding. Veel IoT-projecten halen waarde uit al bestaande databronnen. Je haalt dus meer waarde uit dezelfde middelen. Het voorbeeld met parkeergaragesensoren is daar een voorbeeld van: de data wordt immers al gegeneerd.

Voordeel 3: meer doen met minder personeel

Alle liften op Nederlandse stations zijn voorzien van een sensor die stationsbeheerders waarschuwen bij een defect. Dit project heeft veel om handen en is nog in ontwikkeling. Maar: zodra de uitrol definitief is, hoeft er dus nooit iemand proefondervindelijk te gaan kijken of het klopt dat een lift defect is. Dat kan enorm kostenbesparend werken, zorgen voor een snellere oplossing en dus voor meer tevreden reizigers.

Wil je vrijblijvend sparren over de mogelijkheden van sensordata? Dat kan!

Bel mij

Mail mij

Meer weten over dit onderwerp?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!