Referenties

DITUR

DITUR (Digital Twin for upscaled retrofits) is een project in België waarbij verschillende onderzoeksinstituten, universiteiten en industriële partners samen onderzoeken hoe datagedreven methodologieën kunnen helpen bij het versnellen van de renovatie van gebouwen. Tensing en Avineon maken deel uit van het project en onderzoeken hoe geavanceerde 3D-gebouwmodellen en Digital Twin concepten deze renovatie-uitdaging kunnen ondersteunen.

De behoefte

Als gevolg van de klimaatverandering, en daarnaast de stijgende energieprijzen, komt er een steeds groter wordende behoefte aan een platform of omgeving waarin strategieën voor het reduceren van de energiebehoefte van gebouwen, en de bijbehorende CO2-uitstoot, kunnen worden geëvalueerd. Veel gebouwen voldoen niet meer om zowel internationale als nationale klimaatdoelstellingen te halen. Vandaar dat er nu een drastische versnelling nodig is met betrekking tot het renoveren van deze gebouwen.

DITUR-met-logo

De oplossing

De Digital Twin die binnen dit onderzoeksproject werd ontworpen, bestaat uit een gedetailleerd en accuraat 3D-model van het gebouwenbestand, verrijkt met additionele geometrie van ramen, schouwen, zonnepanelen en attributen die informatie bevatten gerelateerd aan energie-efficiëntie van gebouwen. Al deze gebouweninformatie wordt ontsloten via een door Esri- en FME-technologie aangedreven platform.

Het resultaat

Het Digital Twin platform wordt ondersteund door FME- en Esri-technologie en omvat een krachtige webapp die een zeer goed presterende interface biedt voor snelle 3D-visualisaties, query’s en analyses van de verrijkte 3D-gebouwengegevens.

Benieuwd wat Tensing voor
jou kan betekenen?

Plan een sparringssessie met een van onze experts