Referenties

Gemeente
Tilburg

Gemeente Tilburg ligt in de provincie Noord-Brabant en omvat de gelijknamige stad Tilburg, maar ook de dorpen Berkel-Enschot en Udenhout. Gemeente Tilburg telt ruim 200.000 inwoners, waarmee het de zevende gemeente van Nederland is. 

De behoefte

Heel Nederland is op weg om woningen gasvrij te maken. Het doel is dat 1,5 miljoen woningen in 2030 gasvrij zijn en in 2050 alle huizen in Nederland. Als test gaat iedere gemeente in Nederland in 2021 één wijk volledig gasvrij maken. 

Gemeente Tilburg vindt het belangrijk om vooruit te denken en wil de beslissing over energietransitie ondersteunen op basis van data. Vrijwel alle data die van belang zijn, bevatten locatiecomponenten. Om te bepalen welke wijken als testgebied geschikt zijn, is de combinatie van verschillende databronnen essentieel. 

Gemeente-Tilburg

De oplossing

De verzamelde data is verwerkt en geanalyseerd in FME, Python en/of ArcGIS Pro. Uiteindelijk wordt de data gevisualiseerd in een storymap van Esri. Enkele voorbeelden van oplossingen zijn: 

  • Suggesties voor wijken en gebieden die als voorbeeld kunnen dienen. 
  • Het vergelijken van gegevens die de beste strategieën suggereren voor de levering van warmte aan woningen. 
  • De identificatie van privé eigendommen tussen rijtjeshuizen van woningcorporaties. 
  • De potentie voor zonnepanelen en reeds geplaatste zonnepanelen per gebouw. 

De verschillende manieren van dataverzameling, dataverwerking en data-analyse zijn tijdens het project ontstaan door de behoeften van de Gemeente Tilburg. 

 

Benieuwd wat Tensing voor
jou kan betekenen?

Plan een sparringssessie met een van onze experts