Om het maximale te halen uit zowel je technische tekeningen als je geografische data is het nagenoeg onvermijdelijk om zowel een technisch tekenprogramma als een geografisch informatiesysteem te gebruiken. Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over het combineren van beide typen software.

Ondersteuning nodig bij het integreren van AutoCAD- of MicroStation-data in ArcGIS? Neem dan gerust contact op!

ArcGIS als technisch tekenprogramma

Is het mogelijk om technische tekeningen te maken in ArcGIS?

Applicatierationalisatie is een doorlopend thema bij klanten van Tensing. Meer doen met minder systemen is bij veel organisaties een belangrijk streven. Het direct intekenen van technische tekeningen in je GIS is vanuit die gedachte zeer interessant. Het is mogelijk om tekeningen te maken in ArcGIS, maar in de praktijk zijn deze functionaliteiten voor veel projecten te beperkt. Het omgekeerde is ook waar: technische tekenprogramma's zoals AutoCAD bieden analysemogelijkheden, maar die zijn summier in vergelijking met een platform als ArcGIS. Vanuit Tensing raden we daarom vooral slimme data-integratie aan van je technische tekenprogramma en je GIS.

AutoCAD en ArcGIS

Hoe kan ik AutoCAD tekeningen importeren in ArcGIS?

Je kunt de volgende stappen volgen om AutoCAD-tekeningen te importeren in ArcGIS:

 1. Converteer AutoCAD-tekeningen naar een geschikt formaat. Hiervoor zijn meerdere methodes. De meest eenvoudige methode voer je als volgt uit: open je AutoCAD-tekening in ArcGIS Pro als .DWG en sla het bestand vervolgens op in een formaat dat compatibel is met ArcGIS.
 2. Zorg ervoor dat het coördinatensysteem van de geconverteerde AutoCAD-tekening overeenkomt met dat van het ArcGIS-project.
 3. Importeer de tekening vervolgens in ArcGIS. Met de 'Add Data'-knop kun je het bestand importeren en vervolgens toevoegen aan je project.
 4. Wijs attributen van de geïmporteerde tekening toe aan de relevante velden in de ArcGIS-dataset die je gebruikt. Je kunt dit doen met behulp van 'Attribuuttabel' en de 'Field Calculator'.
 5. Visualiseer de AutoCAD-tekening in ArcGIS.
Kan ik AutoCAD-tekeningen bewerken in ArcGIS?

Het is niet mogelijk om AutoCAD-tekeningen (DWG- of DXF-bestanden) rechtstreeks te bewerken in ArcGIS. Het is wel mogelijk om bestanden te converteren en ze vervolgens te bewerken.

Met de ArcGIS for AutoCAD-plugin kun je de integratie van beide systemen vereenvoudigen. Als je gebruik maakt van deze extentie kun je rechtstreeks met ArcGIS-gegevens werken binnen je AutoCAD-omgeving, waardoor het niet langer noodzakelijk is om gegevens te importeren. Met ArcGIS for AutoCAD-plugin kun je gis-data bewerken, analyseren en visualiseren zonder bestanden te converteren.

Doorloop de volgende stappen in ArcGIS for AutoCAD om de technische tekeningen te bewerken:

 1. Download de gratis ArcGIS for AutoCAD-plugin;
 2. Start AutoCAD en open de tekening die je wilt bewerken;
 3. Ga naar het tabblad 'ArcGIS' in AutoCAD en activeer de ArcGIS for AutoCAD-plug-in.

Houd er rekening mee dat je met ArcGIS for AutoCAD niet alle functies die in ArcGIS beschikbaar zijn, kunt gebruiken. De plugin is voornamelijk bedoeld om de integratie te vereenvoudigen. Voor complexe analyses en visualisaties is converteren naar een ArcGIS alsnog nodig.

Kan ik een realtime koppeling maken tussen AutoCAD en ArcGIS?

Ja, het is mogelijk om een realtime koppeling te maken met behulp van de ArcGIS for AutoCAD-plugin. Deze plugin biedt je de volgende mogelijkheden:

 • Je kunt ArcGIS features gebruiken in AutoCAD.
 • Via een features service kun je AutoCAD gegevens delen met andere ArcGIS-gebruikers. Het is bijvoorbeeld mogelijk om notities te maken bij je AutoCAD-bestand en deze te delen met je collega's.
 • Je kunt je tekening koppelen aan een geografische locatie;
 • Je kunt basale gis-analyseren uitvoeren, zoals het meten van afstanden en oppervlakten.

3D CAD en ArcGIS

Welke mogelijkheden biedt 3d CAD in combinatie met ArcGIS?

Het is een krachtige combinatie: AutoCAD 3D en ArcGIS. Het combineren van beide softwarepakketten biedt een aantal mogelijkheden:

 • De 3D ontwerpmogelijkheden van AutoCAD zijn zeer geavanceerd. Voor het 3d-modelleren van gebouwen, infrastructurele objecten en landschapsarchitectuur is AutoCAD zeer geschikt. Je kunt deze modellen vervolgens importeren in ArcGIS voor verdere visualisatie en analyse.
 • Digitale 3d kaarten maken het vinden van ruimtelijke relaties en patronen eenvoudiger. Daarnaast is 3D een krachtig middel bij het presenteren van je plannen aan stakeholders. 3D is visueel aantrekkelijker en spreekt meer tot de verbeelding, met name bij stakeholders van buiten je GIS-afdeling.
 • Met 3D kun je analyses maken die met behulp van 2D-tekeningen niet mogelijk zijn. Bijvoorbeeld: zichtlijnberekingen, het bestuderen van schaduw- en zoninval en andere zaken waarbij de hoogte van de objecten een rol spelen.
Welke mogelijkheden biedt 3d CAD in combinatie met BIM?

Het combineren van een 3D CAD-softwarepakket met BIM biedt uitgebreide mogelijkheden voor het ontwerpen, plannen, bouwen en beheren van bouwprojecten. Een greep uit de mogelijkheden:

 • AutoCAD 3D biedt mogelijkheden om zeer gedetailleerde 3D gebouwmodellen te maken. Vanuit het BIM kun je de data aanvullen met gebruikte materialen, kosten en de planning, om maar een aantal voorbeelden te noemen.
 • Door AutoCAD 3d en BIM te combineren bevorder je de samenwerking tussen architecten, ingenieurs, aannemers en andere stakeholders. Het maakt de communicatie over modelwijzigingen een stuk eenvoudiger.
 • De analysemogelijkheden bij het combineren van AutoCAD 3D en BIM-gegevens zijn zeer uitgebreid. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de energieprestatie en de hoeveelheid daglicht voor een specifiek gebouw te berekenen.
 • Het integreren van 4D (tijd), 5D (kosten) en 6D (onderhoud) is mogelijk met behulp van BIM. Dit maakt het eenvoudiger om een nauwkeurige planning te maken voor de bouw en voor het toekomstige onderhoud van het object.
 • BIM biedt de mogelijkheid om gedetailleerde documentatie te genereren op basis van het 3d-model.
 • Na de bouw van het object kan het BIM-model worden gebruikt voor faciliteitenbeheer en onderhoud. De eigenaren van het object krijgen met behulp van BIM de beschikking over gedetailleerde informatie over de levenscyclus van aanwezige assets.

Microstation en ArcGIS

Hoe kan ik MicroStation-bestanden exporteren naar ArcGIS met behoud van de georeferenties?

Doorloop de volgende stappen om MicroStation-bestanden te exporteren naar ArcGIS met behoud van de georeferenties:

 1. Converteer het MicroStation DGN-bestand. Open het bestand en ga naar File > Save As en gebruik vervolgens de opdracht EXPORT. Sla de file op in het gewenste bestandstype (DWG of DXF).
 2. Het MicroStation-bestand moet georefentiegegevens bevatten om deze naar ArcGIS te exporteren. Bevat het te exporteren bestand nog geen georefentiegegevens? Voeg deze dan toe voor je verder gaat.
 3. Importeer vervolgens het DWG of DXF-bestand in ArcGIS Pro. Je kunt dit doen door op Insert > Import Map te klikken en vervolgens het geconverteerde bestand te selecteren. Klik vervolgens op Open om het bestand te importeren.

Na het doorlopen van deze stappen kun je het geïmporteerde bestand visualiseren met behulp van de georeferentiegegevens. Houd er rekening mee dat complexe geometrieën, zoals 3D-objecten, mogelijk niet ondersteund worden bij het importeren in ArcGIS. Het kan nodig zijn om handmatige aanpassingen te doen nadat de import is voltooid.

Kan ik MicroStation gebruiken om 3D-modellen te exporteren naar ArcGIS?

Ja, het is mogelijk om 3d modellen uit MicroStation te exporteren naar ArcGIS om deze vervolgens te visualiseren en analyseren. Doorloop daarvoor de volgende stappen:

 1. Exporteer je MicroStation 3d-model naar een door ArcGIS ondersteund formaat: COLLADA (.dae), Wavefront (.obj) of 3D Studio (.3ds).
 2. Zorg ervoor dat de georeferentiegegevens worden meegenomen (zie vorige vraagantwoordcombinatie).
 3. Importeer het 3d-model in ArcGIS en integreer daarmee het 3d model met andere GIS-data en lagen in je project.

Na het doorlopen van deze stappen kun je beginnen met visualiseren en analyseren.

Kan ik MicroStation koppelen aan ArcGIS software?

Er bestaat geen directe koppeling tussen MicroStation en ArcGIS software. Er bestaan wel manieren om gegevens tussen de verschillende platformen uit te wisselen. Vanuit Tensing raden wij onze klanten aan om FME te gebruiken om data op grote schaal te transformeren en converteren. FME is een data-integratieplatform dat in de praktijk vooral gebruikt wordt voor geografische data en bovendien heel goed samenwerkt met ArcGIS.