Het omzetten van adressen in geografische coördinaten kan een tijdrovend proces zijn. Dit proces kan met behulp van slimme standaardoplossingen in ArcGIS heel efficiënt worden ingericht. Op deze pagina beantwoorden we veelgestelde vragen over geocoding, reverse geocoding en batch geoding in ArcGIS.
Alles over geocoding
Geocoding
Geocoding is het proces van het omzetten van adressen (zoals straatnamen, huisnummers, postcodes en plaatsnamen) in geografische coördinaten (zoals breedte- en lengtegraden), die kunnen worden gebruikt om deze locaties op een digitale kaart te plaatsen. Een goed ingericht geocoding-proces voorkomt onnodig handwerk en komt de efficiëntie van je proces enorm ten goede.
Zoals de term al doet vermoeden is reverse geocoding het tegenovergestelde van geocoding. Bij reverse geocoding worden geografische coördinaten (zoals breedte- en lengtegraden) omgezet in adressen of locaties, zoals straatnamen, huisnummers, postcodes en plaatsnamen. Dit proces maakt het eenvoudiger om locaties op een kaart te identificeren en te begrijpen.
Reverse geocoding wordt met name gebruikt in navigatiesystemen om informatie in te zien over de locatie waar het voertuig zich op dat moment bevindt. In de wereld van geografische informatiesystemen wordt reverse geocoding vooral toegepast in mobiele apps.
Geocoding en reverse geocoding-processen kunnen op een aantal manieren je ArcGIS-processen efficiënter maken of verbeteren. Met name geocoding wordt vaak ingezet om:
- Je kunt geocoding gebruiken om de datakwaliteit te verhogen door adressen om te zetten in geografische coördinaten en deze vervolgens aan je database toe te voegen.
- Zowel geocoding als reverse geocoding kunnen je helpen om de locaties op je kaart beter te begrijpen. Het identificeren van patronen, trends en relatie in je dataset wordt hierdoor eenvoudiger.
- Met behulp van geocoding kun je ruimtelijke analyses uitvoeren op basis van adresgegevens. Je kunt bijvoorbeeld afstanden berekenen tussen locaties of de nabijheid van bepaalde faciliteiten ten opzichte van een locatie.
- Geocoding en reverse geocoding kunnen de navigatiefunctionaliteiten die op basis van je GIS-gegevens ingeregeld zijn, verbeteren. Bijvoorbeeld als je GIS-data leidend is voor de routeplanning voor onderhoudsteams.
- Zoeken collega's nu handmatig een adres op aan de hand van een coördinaat? Met behulp van geocoding is dat niet langer nodig. Met geocoding kun je veel onnodig handwerk voorkomen.
Adressen geocoderen kan handmatig. Batch geocoding is een efficiëntere wijze van geocoding. Op basis van een geocodingdienst zoals de Esri World Geocoding Service worden een batch adressen, vandaar de term, omgezet in coördinaten.
Batch geocoding kan heel veel tijd besparen. Upload een CSV, XLS of TXT-bestand en de geocodeerservice doet het werk, dat je anders handmatig moet doen, in één keer voor je volledige adreslijst. Op papier klinkt dit proces heel eenvoudig. De praktijk is echter wat weerbarstiger. We krijgen regelmatig vragen van klanten die begeleiding nodig hebben om een batch geocoding-proces tot een goede einde te brengen.
Geocoding API's
Een geocodeerservice is een online dienst of API die het mogelijk maakt om geocoding en reverse geocoding-processen mogelijk te maken in je GIS. De ArcGIS Geocoding Service is daarvan een voorbeeld en is geïntegreerd in ArcGIS Pro, ArcGIS Online en ArcGIS Enterprise. Deze geocodeerservice biedt wereldwijde dekking en ondersteunt batch geocoding.
Om geocoding te gebruiken in de ArcGIS Experience Builder kun je de Search Widgets toevoegen en configureren in je App. Vervolgens kun je geocoding gebruiken in de Experience Builder. Doorloop hiervoor de volgende stappen:
- Open de Experience waaraan je een geocoding-functionaliteiten wenst toe te voegen.
- Selecteer het tabblad 'Widgets' aan de linkerkant van het scherm.
- Sleep de 'Search'-widget naar het gebied waarop je geocoding wil toepassen.
- Klik op de widget om deze te configureren. Voeg de ArcGIS World Geocoding Service toe als geocodeerbron.
- Optioneel: je kunt het uiterlijk van de widget en visualisatie aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren, als je dit wenselijk vindt.
- Sla de App op en publiceer je wijzigingen om ze definitief toe te passen.
Doorloop de volgende stappen om geocoding-functionaliteiten te gebruiken in de ArcGIS Web AppBuilder:
- Open de WebApp waar je geocoding aan toe wil voegen.
- Klik op het tabblad 'Widgets' bovenaan je scherm.
- Klik op de knop 'Widget toevoegen' en selecteer de Geocoder-widget.
- Configureren de widget door op het potloodje te klikken. Voeg de ArcGIS World Geocoding Service toe als geocodeerbron.
- Optioneel: pas de visuele kenmerken van de widget aan op basis van je persoonlijke voorkeuren.
- Sla de App op en publiceer je wijzigingen om ze definitief toe te passen.