Geografische informatie en de energietransitie

In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn, aldus het Klimaatakkoord van Parijs. De huidige energietransitie is een complexe opgave. Het bewaken van de status van klimaatdoelstellingen ook. Er valt heel veel te winnen door slim om te gaan met geografische informatie. Direct hulp nodig bij een transitievraagstuk? Plan hieronder een vrijblijvende afspraak met onze specialist!

PLAN ADVIESGESPREK

Duurzame energiebronnen voor sociale huurwoningen

Er zijn 300 woningbouwcorporaties in Nederland en zij bezitten ongeveer 2,3 miljoen huurwoningen. Het verhogen van energielabels is een belangrijke eerste stap. Volgens de Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving 2022 heeft 77% van de corporatiewoningen energielabel A, B of C. Er bestaan verschillende ramingen over het aantal woningen dat duurzaam verwarmd wordt. De modus van deze bronnen luidt dat maximaal 10% van alle woningen in Nederland inmiddels van het aardgas af is.

Ook woningbouwcorporaties in België zijn actief bezig met het behalen van de klimaatdoelstellingen. Namens een samenwerkingsverband van verschillende corporaties heeft Tensing een bijdrage geleverd aan een 3d digital twin die inzage geeft in de kosten en materialen die nodig zijn om sociale huurwoningen te verduurzamen. In onze user case Digital Twin voor Upscaled Retrofits (DITUR) lees je alles over de rol van geografische data bij het efficiënt vaststellen van mogelijkheden tot verduurzaming van woningen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Met slim datagebruik kunnen woningbouwverenigingen en gemeenten de energietransitie versnellen

Gemeenten en duurzame warmtebronnen

Gemeenten zijn in onze ervaring zeer actief met het stimuleren van duurzaamheid. De Gemeente Tilburg bijvoorbeeld. Zij heeft als doel om vijf jaar voor de harde deadline die in het Klimaatakkoord is gesteld klimaatneutraal te zijn. In samenwerking met meerdere partnerpartijen (waaronder Tensing) heeft de gemeente een kaart ontwikkeld waar per stadsdeel te zien is welke duurzame warmtebron het meest geschikt is.

De ArcGIS Storymap Naar het nieuwe verwarmen in Tilburg is een uitstekend voorbeeld van GIS-gebruik ‘naar buiten toe’. Deze StoryMap is een uitstekend voorbeeld van het gebruik van geografische informatie om de eindgebruiker direct te informeren en in beweging te brengen.

Interessant voor jou

Tensing is Esri Gold Partner
Tensing is FME Silver Partner

Wil je alles uit je geografische informatiesysteem halen?

Plan dan direct een vrijblijvende afspraak met onze specialist!