Geografische informatie en stikstof
De maatschappelijke impact van de stikstofcrisis is enorm. Iedere organisatie met een rol in de buitenruimte krijgt daarom te maken met het thema stikstof. Slim datagebruik kan een serieuze bijdrage leveren aan de efficiënte van de aanpak van stikstof gerelateerde vraagstukken. Direct hulp nodig bij een stikstofvraagstuk? Plan hieronder een vrijblijvende afspraak met onze specialist!
Het berekenen van stikstofdeposities
Nederland heeft 162 Natura 2000-gebieden die vanuit Europese wetgeving beschermd moeten worden. Stikstof zelf is niet schadelijk. Stikstofoxiden (NOx) die vrijkomen door verbranding door fabrieken of auto’s en de ammoniak die voortkomt uit agrarische activiteiten zijn op hun beurt wel schadelijk. Een te grote neerslag van deze stoffen beschadigt onze natuur.
Nieuwe projecten binnen de grenzen van Natura 2000-gebieden mogen niet leiden tot meer uitstoot. Voor zowel voor publieke- als private projecten worden er geen milieuvergunningen meer verstrekt bij toename van de uitstoot.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
In- of extern salderen van stikstofuitstoot
Een nieuw project heeft nooit een emissie van nul en daarom wordt er in de praktijk gecompenseerd voor de uitstoot. Dit proces wordt salderen genoemd. Er bestaan twee vormen van salderen: in- en extern. Bij intern salderen zorgt de initiatiefnemer van het project zelf voor compensatie. Bij extern salderen wordt er gekeken of er stikstofruimte ingekocht kan worden van andere partijen.
Extern salderen is een complex proces waarbij slim omgaan met data absoluut noodzakelijk is. Dit proces verloopt in een aantal stappen:
- In beeld brengen van de stikstofdepositie;
- Zoeken naar geschikte saldogevers;
- De overall netto depositie voor het omliggende gebied berekenen.
Deze rekensom is complex. Dit komt omdat er een groot aantal factoren van invloed zijn op de juiste keuze voor het inkopen van stikstofruimte, zoals:
- De afstand naar het dichtstbijzijnde Natura2000-gebied;
- Voor infrastructurele projecten: de intensiviteit van verkeer;
- Agrarische bedrijven: de hoeveelheid emissie van de nieuwe bedrijfsactiviteit;
- De invloed van lopende salderingsprocessen op de beschikbare stikstofruimte.
Samen met onze partner de Essentie (van gebiedsontwikkeling) hebben wij deze complexe puzzel opgelost in opdracht van provincie Noord-Brabant. Het webinar Data in Strijd tegen Stikstof gaat uitgebreid in op de technische kant van deze uitdaging.
Interessant voor jou
Data in strijd tegen stikstof webinar
Tensing en de Provincie Noord-Brabant hebben samen de stikstofmonitor ontwikkeld. Deze webinar gaat uitgebreid in op de details!
Data in strijd tegen stikstof casestudy
Lees je liever een casestudy over dit ambitieuze project van Noord-Brabant en Tensing? Download dan onze casestudy!