In veel branches staat geografische data centraal bij een groot deel van de bedrijfsprocessen. Het delen en realtime bijwerken van GIS-data is voor lokale overheden, nutsbedrijven en infrastructurele organisaties van groot belang. Het fenomeen WebGIS springt in op deze behoefte.

ArcGIS Online faciliteert de WebGIS-behoeften van zijn gebruikers met behulp van een zeer uitgebreid scala aan apps en extenties. Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over de mogelijkheden van WebGIS.

WebGIS: een introductie

Wat is WebGIS?

In een ver verleden was desktop de standaard voor geografische informatiesystemen. Door de jaren heen is werken in de cloud gemeengoed geworden. Gebruikers van een WebGIS-omgeving kunnen gegevens raadplegen, bewerken en analyseren via een webbrowser zonder speciale software te installeren. Dit kan op verschillende apparaten, zoals computers, smartphones en tablets.

Wat zijn de voordelen van WebGIS-toepassingen?

WebGIS biedt een aantal voordelen ten opzichte van traditionele desktop-gis-applicaties:

  • Gebruikers kunnen gegevens in realtime met elkaar delen. Dit maakt het bijwerken en onderhouden van geografische informatie eenvoudiger.
  • De meeste WebGIS-toepassingen zijn toegankelijker en eenvoudiger in gebruik, waardoor ze ook te gebruiken zijn door collega's met minder voorkennis op het gebied van GIS.
  • WebGIS kent ondersteuningsmogelijkheden vanuit verschillende cloudgebaseerde diensten, waarmee je een grote reken- en opslagcapaciteit op afstand kunt benutten. Dit kan helpen bij het beheersbaar houden van zowel de complexiteit van de GIS-infrastructuur als de gemaakte kosten.

ArcGIS Online of ArcGIS Pro?

Wanneer kies ik voor ArcGIS Online en wanneer voor ArcGIS Pro?

Er zijn een aantal algemene richtlijnen om vast te stellen of je het beste ArcGIS Online kunt gebruiken voor je GIS-project:

  • Je hebt een GIS-oplossing nodig die beschikbaar is voor meerdere gebruikers, ongeacht hun locatie.
  • Je wilt snel en makkelijk kaarten delen met collega's of andere belanghebbenden.
  • In jouw project is het van groot belang dat je altijd met realtime data werkt.
  • Je werkt in een situatie waarin het aantal gebruikers van je GIS-data of de hoeveelheid data regelmatig wijzigt. Om het schaalbaar te houden is een oplossing in de cloud daarom nodig.
  • Kostenverlaging van hardware en software is één van de doelen van je team of organisatie.
  • Je hebt de zware functionaliteiten van ArcGIS Pro niet of nauwelijks nodig.

Daarnaast zijn er een aantal situaties waarin het beter is om voor ArcGIS Pro te kiezen:

  • Je hebt zeer geavanceerde geoprocessing-functies nodig voor je analyse.
  • Je wilt complexe kaartontwerpen en layouts maken met de zeer uitgebreide cartografische tools die alleen in ArcGIS Pro beschikbaar zijn.
  • Er is in jouw project geen noodzaak om de data die je beheert met een groot aantal (interne of externe) belanghebbenden te delen.
Kan ik met grote datasets werken in ArcGIS Online?

Ja, dat kan. Er zijn wel een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden wanneer je met grote datasets wilt werken in ArcGIS Online:

  • Gebruik tegelsets en vector-tegels voor de weergave van grote datasets. Dit zijn vooraf gerenderde kaartlagen die snel kunnen worden geladen en weergegeven in ArcGIS Online.
  • Gebruik de hosted feature layers om de datasets op te slaan en te beheren in de cloud. Ook dit verbetert de prestaties op gebied van snelheid. Ook is het eenvoudiger om de data te beheren.
  • Denk kritisch na over de gegevens die je wel en niet nodig hebt. Door gegevens te generaliseren, vereenvoudigen of te filteren voor je ze in ArcGIS Online gebruikt. Als ArcGIS Online minder gegevens hoeft in te laden, komt het de prestatie van je kaart ten goede.

Ook wanneer je bovenstaande tips hanteert kan het totale volume van je data te groot zijn. Je bent dan alsnog aangewezen op ArcGIS Online of ArcGIS Enterprise.

Wat zijn de voordelen van in de cloud werken met ArcGIS?

Het in de cloud werken met ArcGIS Online kent een aantal specifieke voordelen:

  • Je GIS-projecten zijn beschikbaar voor gebruikers op verschillende locaties (en op verschillende apparten).
  • Het beheren van fysieke servers en IT-infrastructuur is niet nodig wanneer je in de cloud werkt.
  • ArcGIS Online kan automatisch op- en afschalen wanneer het aantal gebruikers en/of het gebruikte datavolume wijzigt.
  • Individuele gebruikers hoeven hun software niet bij te werken. Dit gebeurt automatisch. Iedere gebruiker werkt altijd met de laatste update.
  • Cloudproviders bieden uitgebreide beveiligings- en backupdiensten. Dit verlaagt het risico op beveiligingslekken of dataverlies.
  • Gegevensuitwisseling tussen clouddiensten is doorgaans eenvoudiger dan tussen desktop gebaseerde toepassingen.

Mobiel gebruik van ArcGIS

Welke mogelijkheden biedt ArcGIS voor assetbeheer op straat?

Geografische informatie en assetbeheer zijn in de praktijk niet te scheiden. Om echt van toegevoegde waarde te zijn moet je GIS een bijdrage leveren 'op straat'. ArcGIS biedt een aantal mogelijkheden om het assetbeheer voor mobiele apparaten efficiënter te maken:

  • De communicatie tussen veldwerkers, planners en andere belanghebbenden over assets gaat eenvoudiger omdat iedereen met data uit dezelfde bron werkt.
  • Met ArcGIS kun je de locatie en kenmerken van verschillende assets, zoals straatmeubilair, verlichting, bomen en verkeersborden, in kaart brengen en visualiseren.
  • ArcGIS biedt tools voor het vastleggen en bijwerken van assetinformatie op locatie, inclusief mobiele toepassingen die veldwerkers in staat stellen om gegevens in real-time te verzamelen en te synchroniseren met de centrale database.
  • ArcGIS maakt het eenvoudiger om de planning en prioritering van werkzaamheden op straat te prioriteren.
  • De voortgang en effectiviteit van assetbeheer is vrij uitgebreid te monitoren en rapporteren. Hierdoor krijg je meer grip op het verloop en het effect van de werkzaamheden op straat.
Welke mobiele applicaties biedt ArcGIS?

ArcGIS heeft een aantal mobiele applicaties waarmee je eenvoudig gegevens kan verzamelen en verwerken in het veld. We zetten een aantal veelgebruikte voorbeelden voor je op een rij:

  • ArcGIS FieldMaps is gemaakt om de efficiënte van veldwerkzaamheden te verhogen. Met FieldMaps kun je navigeren naar de locatie van een bepaalde asset, je GPS gebruiken om de exacte locatie van een asset bij te werken, je kunt data synchroniseren met de data op je apparaat, zodat je de data ook kunt gebruiken op locaties waar geen internetverbinding is en je kunt bepaalde werkzaamheden toewijzen aan collega's.
  • Met de ArcGIS Survey123 App maak je digitale enquetes, die gekoppeld kunnen worden aan locatiegegevens en aan gekoppelde tools. Het is een hele specifieke oplossing die met name handig is wanneer je locatiegebonden vragen op een efficiënte manier wilt toetsen bij burgers, bedrijven of andere belanghebbenden die geen achtergrondkennis hebben in de wereld van geografische informatiesystemen.
  • De ArcGIS QuickCapture App is vooral ontworpen voor gebruikers die op locatie weinig tijd hebben om data toe te voegen aan je GIS. De App is zo ingericht dat je snel en eenvoudig foto's en notities toe kunt toevoegen aan je bestaande GIS-data.