Snellere vergunning voor architecten dankzij geografische informatie

Xander den Duijn

FME Certified Professional

Dankzij het toevoegen van geografische informatie passen architecten hun ontwerp in de context. Zo kunnen zij het ontwerp van een nieuw gebouw sneller toetsen dankzij de integratie in een digitale geografische context. Omwonenden ervaren digitaal wat de invloed van het gebouw is op de omgeving. Om de schoonheid van een ontwerp te accentueren zijn architecten soms dagenlang bezig met het maken van de mooiste artist impressions. Veelal handwerk waarbij Photoshop en Google Earth de belangrijkste tools zijn. Het resultaat is een platte, statische weergave van de werkelijkheid.

START DE TENSING 3D GEOVIEWER 

De 3D GeoViewer is dé tool voor architecten om context te geven aan het door hen ontworpen gebouw. Zo kan je bijvoorbeeld vanuit elk mogelijke perspectief naar het gebouw kijken en schaduwanalyses uitvoeren op ieder gewenst tijdstip. Bijkomend voordeel is dat de 3D GeoViewer standaard de data uit de BGT en BAG opneemt, zodat je direct kan zien of jouw BIM-model past in de omgeving. Start vandaag en laad je SketchUp, IFC of FBX bestand in de 3D GeoViewer.

De kansen van GIS voor architecten

Een Geografisch Informatie Systeem (GIS) is een slimme weergave van heel veel data op de kaart. Hierbij kiest de gebruiker zelf welke data hij wél of juist niet wil weergeven. Bij Tensing zien we dat steeds meer architecten de kansen van GIS voor hun ontwerpen ontdekken, maar ze hebben nog niet één tool met een eenvoudige interface om hiermee aan de slag te gaan. Uit ons marktonderzoek komt naar voren dat veel architecten voor hun visualisatie, van het gebouw en de omgeving, werken met meerdere (geo)grafische programma’s. Al dan niet met enkele plug-ins. Hiermee kan je een redelijk accuraat beeld van de werkelijkheid creëren, maar je ziet bijvoorbeeld niet wanneer een gebouw een kadastrale grens overschrijdt. Juist voor die onnauwkeurigheid is de 3D GeoViewer een perfecte oplossing omdat deze gebruik maakt van de data van bijvoorbeeld de BAG, de BGT en het Kadaster. 

screenshot-3d-geoviewer-Tensing-upload-3d-model2

Versterking van de schoonheid van een gebouw

Dankzij de 3D GeoViewer kan je de schoonheid van het door jou ontworpen gebouw versterken. Je plaatst het namelijk in de daadwerkelijke context, inclusief de omliggende gebouwen en vegetatie. Hiermee creëer je dus zelf een realistisch beeld, zonder dat je daar dagenlang met Photoshop en render programma’s aan moet werken. Bijkomend voordeel van de visualisatie in 3D is dat je al in de ontwerpfase inzichtelijk hebt welke plekken in het ontwerp aandacht of verbetering behoeven. Zo heb je dus minder applicaties nodig en kom je ook nog eens tot een beter resultaat.

Medio 2019 is de 3D GeoViewer verbeterd op basis van feedback van gebruikers . De belangrijkste  verbeterpunten: 

  • Gedetailleerde weergave van de ruimtelijke omgeving van weergave platte daken naar weergave met oderscheid tussen verschillende daktypes en delen van gebouwen (Lod2)
  • Zeer betrouwbare schaduw-analyse;
  • Betere match tussen het BIM model en de GIS omgeving.  

Sinds kort is de 3D GeoViewer zelfs verrijkt met een 'Slicing Layer’ functionaliteit. Met deze feature is het mogelijk om binnen en zelfs onder een gebouwmodel te kijken. Zo analyseer je bijvoorbeeld eenvoudig hoe zonlicht het gebouw binnenvalt.

Sneller vergunningen verkrijgen

Alle belanghebbenden kunnen eenvoudig het ontworpen gebouw vanuit iedere hoek bekijken. Zo zien ze dus vanuit elk perspectief de invloed op de omgeving. De schaduwanalyses laten omwonenden zien of de schaduw van het ontworpen gebouw niet zorgt voor schaduw in hun achtertuin. Hiermee neem je dus eenvoudig bezwaren weg. Doordat ook de gemeente in een paar klikken het effect op het straatbeeld ziet, zal het proces van de vergunningsverlening aanzienlijk sneller verlopen.

screenshot-3d-geoviewer-Tensing-shading2

Eenvoudige interface

Bij de ontwikkeling van de 3D GeoViewer speelde het gebruiksgemak de belangrijkste rol. Daarom zijn we in samenwerking met een User Interface Designer aan de slag gegaan om het geheel zo toegankelijk  mogelijk te visualiseren aan de gebruikerskant. Achter de schermen verwerken wij de data zodat deze correct wordt weergegeven op de 3D kaart. Belangrijke voorwaarde is dat de referentie coördinaten van het nulpunt in het 3D model bekend zijn. Mocht dit niet goed gaan, dan kan je het beste even contact met ons opnemen. Binnenkort schrijf ik een blog over de beste manier om dit op te lossen.

START DE TENSING 3D GEOVIEWER 

Over Tensing

Tensing maakt Data Integratie technologie en Geografische Informatie Systemen (GIS) toegankelijk en toepasbaar. Onze consultants realiseren state-of-the-art oplossingen op basis van Esri ArcGIS en Safe Software FME.

Met Esri maken wij kaarten, stimuleren we samenwerking en analyseren we data. Met FME verbinden wij applicaties, transformeren we data en automatiseren we workflows.

Volg ons op LinkedIn

Ontvang alle updates per mail

© 2022 Tensing | Privacy Policy | Cookie Policy