Geef context aan ontwerpen in een geografische 3D-omgeving

De 3D GeoViewer geeft context aan stedenbouwkundige ontwerpen van architecten, gebiedsontwikkelaars en vastgoedbeheerders. Het ontwerp kan als 3D model in zijn toekomstige omgeving worden geïntegreerd, waarna visualisaties en tal van ruimtelijke analyses mogelijk zijn. De 3D GeoViewer biedt ook meerwaarde omdat je in een digitale omgeving een "twin" tot je beschikking hebt die overeenkomt met de werkelijkheid.
 
 
In 2019 was Tensing de eerste organisatie die met succes zo'n krachtige tool had gemaakt om context te geven aan gebouwen en bouwwerken. De 3D Geoviewer is in 2022 uitgefaseerd.
 

eBook: Integratie tussen BIM & GIS

Over de integratie tussen Geografische Informatie Systemen (GIS) en Building Information Modelling (BIM) is al veel gezegd en geschreven. Helaas niet altijd even consistent. Dit kosteloos te downloaden eBook doorbreekt de 5 mythes en geeft inzicht in de voordelen van een integratie.


Waarom de 3D Geoviewer?

Bij Tensing ontdekten we dat architecten de mogelijkheden van GIS voor hun ontwerpen ontdekken, maar dat ze nog geen tool met een eenvoudige interface hadden. Daarom hebben wij de 3D GeoViewer ontwikkeld: een innovatie als de perfecte oplossing om de gegevens uit verschillende datasets te gebruiken, bijvoorbeeld de BAG, de BGT en het Kadaster.
 
De 3D GeoViewer was zijn tijd vooruit en had een hoog detailniveau. Het maakte onderscheid tussen daktypes en vormen en delen van gebouwen (LoD2). Dit is een onmisbaar aspect bij het creëren van een realistische digitale tweeling.
 
LOD 2-2


Architecten kunnen zo ontwerpen in context plaatsen en gebouwen in verschillende omgevingen testen. En ook omwonenden, stedenbouwkundigen en gemeenten profiteren van de "digitale toetsing" die architecten kunnen doen.

Ontdek de mogelijkheden

De 3D GeoViewer versterkt de schoonheid van het ontworpen gebouw omdat het in de werkelijke context wordt geplaatst, zoals omliggende gebouwen en vegetatie. Alle belanghebbenden kunnen het ontworpen gebouw gemakkelijk vanuit elke hoek bekijken, zodat ze de invloed op de omgeving vanuit elk perspectief zien.

Enkele functionaliteiten en kenmerken van de 3D GeoViewer:

Bezonning

Ontdek eenvoudig de effecten van jouw ontwerp op de bestaande omgeving. Met de toolbox voer je eenvoudig een schaduwanalyse uit voor elke dag van het jaar en op elke plek ter wereld.

Metingen

Binnen de toolbox is er de mogelijkheid om afstanden en oppervlakten te meten, zowel in 2D als in 3D.

Vegetatie

De lijst met 3D lagen biedt de mogelijkheid om de bestaande geregistreerde vegetatie vanuit alle Nederlandse gemeenten, provincies en waterschappen toe te voegen aan het ontwerp.

 • Bezonningsstudie

  Ontdek de schaduweffecten van jouw gebouw op ieder tijdstip.

 • Ruimtelijke metingen

  Meet je afstanden in 2D én 3D.

 • Vegetatie

  Geef alle bekende vegetatie weer in jouw 3D stadsomgeving

Overige mogelijkheden:

 • Importeren van 3D model mogelijk in 3 verschillende bestands formaten: .skp, .fbx en .ifc;
 • Verrijking van de geografische 3D omgeving door de toevoeging van diverse thematische datalagen (vegetatie en straatmeubilair);
 • Visualisaties opslaan middels bookmarks;
 • Bebouwde omgeving voorzien van actuele attribuut data i.e. bouwjaar, status etc.;
 • Een gedetailleerde 3D Digitaal Terrein Model (DTM).

Ontdek onze 3D GIS Consultancy Services

We leveren geen services meer rondom de 3D GeoViewer. Wel staat er een ervaren team van 3D specialisten voor je klaar. Zij leveren je desgewenst de kennis en expertise die nodig is voor de realisatie en het onderhoud van jouw eigen innovatieve 3D GIS omgeving.

Kennishub

Ontdek alle insights in onze Kennishub

Wat maakt de integratie tussen BIM & GIS interessant voor gemeenten?GIS,BIM,3d geoviewer,schaduwanalyse,gemeenten,digitale tweeling